Simen Tannæs-Fjeld (31) og lillebror Lars Martin (27) oppnådde torsdag 2. mai klokken 15.31 sitt store mål, å gå 435 kilometer på ski i Nordvestpassasjen. De er nå i målbyen Gjoa Haven (navn etter Roald Amundsens skute Gjøa) etter å ha brukt 23 dager på marsjen fra Cambridge Bay som startet 10.april. 

Pressemeldingen fra gutta er klar, og de er glade for å være vel i havn. Simen, som har en psykisk utviklingshemming, cerebral parese, epilepsi, minus 15 i syn og cøliaki har trent sammen med lillebror Lars Martin i 2 år og 5 måneder før den krevende ekspedisjonen. Med seg hadde de 2 profesjonelle guider, Morten Johansen (41) og Halvor Marius Hagen (36). Guidene var med for å sørge for sikkerhet både mot isbjørn, men også farer som heftige vinterstormer som preger området. Kameramann Sigurd Solheim Aakhus (27) var med for å filme hele ekspedisjonen.

– Vi er veldig stolte og overasket over hvor bra vi klarte oss i de vindfulle forholdene vi møtte. Simen var nesten alltid klar og motivert til å møte dagens 6 til 10 timer med utfordringer i området som holdt minus 20 grader i snitt den tiden vi var det oppe, forteller lillebror og prosjektleder Lars Martin

Simen lå oppå pulkene totalt 55 kilometer på reisen møt Gjøa Havn. Både morsomt og nyttig for ekspedisjonen.
Simen lå oppå pulkene totalt 55 kilometer på reisen møt Gjøa Havn. Både morsomt og nyttig for ekspedisjonen.

Etter en turbulent reise fra Norge til Canada, med flyforsinkelser og allergiske reaksjoner fra gluteninntak, dro ekspedisjonen 10. april fra Cambridge Bay. Etter sju dager ble Jenny Lind-øygruppen nådd etter å ha sett spor fra jerv, ulv, polar-rev og selveste kongen av arktis, isbjørnen.

Ekspedisjonen fikk utfordringer i sterk vind og kulde ned mot 31 minusgrader, Simen var på kanten av å bli utslitt flere ganger og gruppen måtte slå leir to ekstra dager for å sørge for sikkerhet. De møtte skru-is som skapte morsomme men krevende dager på isen.

Målgangen ble markert med å plante det medbrakte norske flagget på stranden i Gjoa Haven, og vill jubel over å ha mestret alle utfordringer. De lyktes med målet om å dra ut på eventyr, ha det gøy på turen og unngå skader. Simen pådro seg en liten forfrysning på kinnet den siste timen inn mot Gjoa Haven, men som han sier:
– Slapp av, det går bra.

Vel fremme i Gjoa Haven feiret gutta med å spise isbjørnkjøtt caribou (reindsdyr), moskus-okse og lake-trout. Akkopagnert med beef-jerky og en haug med brus.

Følg Himmeljegernes prosjekter

Forfrysning ble i stor grad forhindret av slalombriller med neopren-maske som dekket nesten hele ansiktet til Simen.
Forfrysning ble i stor grad forhindret av slalombriller med neopren-maske som dekket nesten hele ansiktet til Simen.