Elbrus

– Hvor var det du skulle igjen Ida, Ekbuk? – Nei, Elbrus. – Stemmer, Elbruk, ja.

Sist oppdatert: 21. august 2013 kl 13.24

Dette spørsmålet har jeg fått overraskende mange ganger den siste tiden. Folk har altså ikke fått med seg den stille overgangen. At Elbrus, og ikke Mt Blanc nå er Europas høyeste fjell. Den ruver 5642 meter over havet og ligger i Russland, i et område UD helst ser at vi holder oss unna.

Men etter å lagt noen ekstra lapper i krigsrisikotillegget på forsikringen, er det heller kulda på toppen som bekymrer meg enn terror. Hjemme begynner det så smått å bli vår, de fleste andre skal drikke utepils på Grünerløkka eller sole seg i hytteveggen i påsken. På Elbrus er det meldt -33 grader og jeg må visstnok gå så sakte at jeg ikke produserer noe varme. Jeg reiser idag, igår kom tvilen. Hvorfor kan jeg ikke, som de fleste andre oppegående mennesker, hygge meg i hytteveggen på Filefjell etter en rolig dag på ski? Hvorfor oppsøke jordas ytterpunkter i søken etter noe litt ullent og diffust?

Jeg trøster usikkerheten med at jeg må ha hatt lyst en gang, jeg sa jo ja til å bli med. Jeg pakker ned ski, stegjern og isøks. Kjenner litt på dunjakka, er den ikke blitt litt flat siden sist? Et snev av angst for de 33 kuldegradene slår til, og jeg pakker ned en tynn dunjakke i tillegg. Kan aldri være for varm på Elbrus, tenker jeg. Jeg leser om iskappen på toppen av fjellet, som er så hard at den kan ødelegge stegjernene. Jeg må jo ikke gå til toppen, tenker jeg, men vet at det skal ganske mye til for at jeg om en to ukers tid ikke har gjort det meste som skal til for å karre meg til toppen. Høydesyken for komme hvis den kommer, jeg tror jeg er klar Russland, for nå er det ingen vei tilbake.

Fortsettelse følger forhåpentligvis om en to ukers tid, folkens!

Skrevet: 22.03.2013

Publisert 21. august 2013 kl 13.24
Sist oppdatert 21. august 2013 kl 13.24
annonse

Relaterte artikler

annonse
vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

Her jager Eirik Tørre Skjevdal vekk bjørnen

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

ÅRETS FJELLGEIT: Odd Eliassen mottar den ærefulle utmerkelsen Årets fjellgeit under Fjellfestivalen på Åndalsnes 11. juli. Foto: Matti Bernitz
Fra arkivet

Fjellgeita Odd

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen