Ekspedisjon med mening

Mandag går startskuddet for ekspedisjonen som viser at klatrere og ekspedisjonsdeltagere kan bidra med mer enn småhandel når de er på reise.

Sist oppdatert: 9. mars 2012 kl 13.17
Lesetid: 3 minutter

Med ekspedisjonen Samdo 2012 vil en gruppe eventyrere vise at man kan kombinere førstebestigning av et fjell og hjelpearbeid i landsbyene underveis.
Det er en kombinert trekking-, klatre- og medisinsk bistandstur i fjellbygdene i Burhi Gandaki. Burhi Gandaki-dalen har vært lite besøkt av turister, og det er flere dagsmarsjer til nærmeste lege eller sjukestue. Solvor Småkasin er prosjektleder for ekspedisjonen og gleder seg til å komme i gang.
– Da vi var der sist møtte vi mange lokale innbyggere som ba om hjelp for ulike skader. Nå vil vi dra tilbake for å hjelpe til. På denne måten vil vi også vise at det er mulig for trekkinggrupper og ekspedisjoner å gi noe tilbake til landet.
Hvordan tror du det blir?
– Det blir et eventyr! Jeg har sommerfugler i magen og alt som hører med før en lang ekspedisjon. Jeg gleder meg sinnsykt mye bare til å få satt det i gang, etter tre års tankevriksomhet og planlegging. Det å jobbe med Sudah, være på langtur med mange netter i telt, og etterhvert få på stegjern og komme i klatremodus.

Med på turen er de to Everestklatrerne fra 1985; Bjørn Myrer Lund og Ola Einang, i tillegg til to svenske klatere; Markus Korhonen og Martin Carstens. Alle kjenner de landet, fjellene, folkene og høydeproblemene. Solvor er selv intensivsykepleier ved Ullevål universitetssykehus, og vil være sentrale i hjelpearbeid underveis. Sudha Shahi er med som lege fra Kathmandu, og i tillegg er Benjamin Hjort med som fotograf.
Samdo 2012 har sitt utspring i den første norske klatreekspedisjonen til Mt. Everest våren 1985 (der Ola Einang og Bjørn Myhrer Lund var med). Under både dette og senere opphold i Kathmandu ble de godt kjent med taxisjåføren Laxmir, og de traff også familiens datter, Sudha. Hun ville bli lege, men siden dette var vanskelig, bestemte de seg for å betale for Sudhas legeutdanning i Kathmandu. Nå er hun akkurat ferdig utdannet.
– Jeg kjenner også til Sudha fra besøk i lander, og vi har tidligere diskutert mulighetene for å hjelpe i de små landsbyene milevis fra hjelp, forteller Solvor. – Nå drar vi endelig avgårde. Et av målene er å bidra overfor både enkeltmennesker og lokalsamfunn i bortgjemte landsbyer i fjellandet. I tillegg til de direkte virkningene underveis, håper vi at bilder og tekst fra et slikt prosjekt kan inspirere andre til å gi noe tilbake til de områdene vi overskuddsturister oppsøker for å finne eventyrlige og eksotiske opplevelser. Vi vil at man skal se litt videre enn toppen man skal klatre. Men selvfølgelig vil vi klatre også, målet mot slutten av turen er å klatre fjellet Pang Puchi, ovenfor landsbyen Samdo.

Ekspedisjonen har samlet inn medisiner og annet utstyr som de tar med seg på turen gjennom landsbyene. De skal gå gjennom Burhi Gandaki-dalen fram til Tibetgrensen, og underveis vil de gi medisinsk hjelp der det er behov. Til slutt satser de på en topp-bestigning av det til nå ubestegede fjellet Pang Puchi. Til sammen blir det åtte uker på ekspedisjon.
Hva kan vanlige turister bidra med av helsehjelp på egne turer?
– Du trenger ikke være helsepersonell for å hjelpe, det holder ofte med vanlig norsk førstehjelpsvett, og behandle etter skjønn. Mange av skadene og problemene innbyggerne kommer med er forholdsvis ukompliserte, og i Norge ville de blitt behandlet raskt og med gode resultater. Ofte er det viktig bare å rense med rent vann!

Følg ekspedisjonen på facebook: https://www.facebook.com/mountainaid

Publisert 9. mars 2012 kl 13.17
Sist oppdatert 9. mars 2012 kl 13.17
annonse
Relaterte artikler
sy turutstyr reparasjon
Hvordan takle å være på langtur?

Forberedt på gode og vonde dager

tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen