BLOGG: Litt mindre, likevel større

Forskjellen på Mt. Kenya og Kilimanjaro er noen få hundre meter. Forskjellen på Mt. Kenya og Kilimanjaro er mange tusen turister.

Sist oppdatert: 5. februar 2014 kl 21.19
Høyest er ikke alltid best. Foto: Matti Bernitz
Høyest er ikke alltid best. Foto: Matti Bernitz

Dette er en blogg som vil framsnakke en topp som mangler noen meter på å være høyest. Jeg vil slå et slag en topp som ikke er størst, men som likevel byr på store naturopplevelser.

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Screen Shot 2014-01-24 at 10.49.55

Trygve jobber som daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser. Mange vil huske han som tidligere redaktør av UTE og Fri Flyt. Han har studert naturbasert reiseliv på UMB i Ås, og har også bakgrunn fra WWF. Trygve er en engasjert fyr med mange prosjekter, og ofte kombinerer de jobb og lidenskap. Han har skrevet flere norske reise- og friluftsbøker. Han har vært på ski- og fjelltur i Alpene, Korsika, Færøyene, Montenegro, Kenya, Tanzania, Rwanda, Nepal, og også i flere av Lollo&Bernies miniland i Syden med Julie (1,5) og Alexander (3).

Hvert år reiser hundrevis av nordmenn til Kilimanjaro (5895 moh). Med god grunn. Det er et forlokkende turmål med variert natur og toppen er overkommelig utfordring for de aller fleste. Ved foten av fjellet er det fantastiske safarimuligheter, og etter fjellturen varmer mange opp en kritthvit vinterkropp på en kritthvit strand ved Det indiske hav. 

Noen hundre kilometer lenger nord står et annet fjell, med mange av de samme attraksjonene.

Men på Mt. Kenya (5199 moh.) er det vesentlig færre turister enn på Kilimanjaro. 

Naturopplevelsene på Afrikas nest høyeste fjell, er likevel helt på høyden med naturopplevelsene på Kilimanjaro. For noen oppleves de kanskje enda finere på Mt. Kenya, for nettopp det at man ikke kommer så høyt, men nøyer seg med «trekkingtoppen» Point Lenana (4985 moh), gjør at hodet føles lettere, pusten går litt roligere og innholdet i magen forblir der det skal være.   

Mt. Kenya er lett å kombinere med fantastiske safarimuligheter i Øst-Afrika. Flyturen til Nairobi er rimeligere enn flyturen til Kilimanjaro. Turistene langs stien er færre. Naturen er minst like spektakulær. Er du heldig, kan du speide sørover og se Kilimanjaro i soloppgang fra toppen. 

Naturopplevelsene på Mt. Kenya er helt på høyde med naturopplevelsene tusenvis av turister får på toppen i Tanzania som rager noen hundre høydemeter nærmere himmelen. 

For det er jo ikke sånn at det høyeste turmålet nødvendigvis også er det vakreste. Galdhøpiggen er et flott fjell, men hva er grunnen til at det er ett av Norges mest besøkte? Utelukkende høyden. Er du på jakt etter en enda finere tur og enda bedre naturopplevelser, er mange topper i Jotunheimen som overgår den 2469 meter høye fjelltoppen. 

Sånn er det også i Afrika. 

Det er gode grunner til at Kilimanjaro virker forlokkende. Jeg tror ikke jeg har hørt om noen som har dratt til Afrikas høyeste fjell og angret på turen. 

Men gjør meg en tjeneste; tenk litt på Mt. Kenya også. Ikke la høydemetrene bestemme alt når turmålet skal avgjøres.

Publisert 5. februar 2014 kl 21.20
Sist oppdatert 5. februar 2014 kl 21.19
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen