Barents Finse 3 er et solid og romslig vintertelt fra den nye, norske teltprodusenten Barents. Dette teltet har flere spesielle detaljer som gjør det tryggere enn et standard telt når uværet river løs i vinterfjellet.
WINTER IS COMING: Barents Finse 3 er et helårs ekspedisjonstelt med stormmatter. Foto: Egill Danielsen
Barents Finse 3
Type: Vintertelt/ekspedisjontelt
Pakkvolum: 20x50 cm
Plugger: 21 stk 17cm y-plugg
Vannsøyle: 5000 mm (yttertelt) og 10.000 mm (bunnduk)
Vekt: 4970 gram
Pris: 12 500,-
Testår: 2022
Levert av: Barents Outdoor
Barents Finse 3 er et 4-sesongs telt i svært kraftige materialer. Aller mest er dette et ekstremtelt eller ekspedisjonstelt.
Både teltduk og bunnduk er ekstra sterk. Særdeles mange pluggfester og barduner ruster teltet for å stå støtt også i harde stormer.
Barents Outdoor er en ny teltprodusent som ble etablert i 2021 og de ansatte i firmaet på Melhus har lang erfaring i både design og produksjon av telt for norske friluftsentusiaster.
Det merkes at Finse 3 er gjennomtenkt til toppklasse. Etter å ha satt det på noen prøver ser vi likevel et par forbedringspunkter som kunne gjort et topprodukt enda bedre.
Modellen har samme form og størrelse som Barents Trollheimen 3 Classic som vi har testet tidligere. Både Finse og Trollheimen finnes også som 4-personers utgave. Finse 3-fasongen finnes dessuten i ytterligere to versjoner; nemlig lettvekststeltet Trolheimen 3 Ultralight og innstegsversjonen Trollheimen 3 Basic. Hovedforskjellen på variantene er materialvalg og barduneringspunkter og ventilasjon.
Tre like lange teltstenger
Barents Finse 3 er toppmodellen og har et helt rektangulært innertelt med bredde på 165 centimeter og lengde på 230 centimeter. At innerteltet er like bredt i hodeenden som i fotenden gir god plass også til rektangulære liggeunderlag.
Tre teltstenger av samme lengde gjør at du ikke trenger å tenke over hvilken stang du putter hvor når du setter opp teltet. Det gir også helt jevn takhøyde i både ytter- og innertelt. Fronten kan åpnes for å slippe naturen inn.
Solide stormmatter
Finse 3 har i motsetning til de enklere utgavene stormmatter rundt hele teltet. På mattene kan man spa snø eller legge steiner. Det gir god forsikring mot at vinden skal få tak innunder teltet. Dekker man stormmattene godt med snø kan man få et lunt og nær vindtett yttertelt. Erfaringen viser dog at full bruk av alle stormmatter reduserer ventilasjonen som man ellers kunne fått mellom bakken og ytterteltduken. Da stilles det store krav til teltets øvrige ventiler.
Teltet er, som gode tunneltelt ofte er, relativt lett å sette opp. Men her er veldig mange barduner som kan floke seg under nedpakking og dermed skape problemer neste gang du skal slå det opp. Heldigvis kan bardunene kvelies opp og kveilen festes i en løkke der hvor bardunen er sydd til teltet. Det rydder opp og skaper orden i tauverket. Og dersom værvarselet er på den gode siden, behøver man heldigvis ikke bruke alle bardunene.
Stangkanalene er romslige og de refleksmerkede åpningene er greie å treffe når man skal træ stangen. Når den er satt på plass i stangkoppen er det lett å stramme til teltbuen med reimen stangkoppen er festet i. Stengene er 11 millimeter tykke og ikke av letteste type. Selv om de er beregnet for hard bruk synes vi et ekstremtelt burde hatt doble stangkopper og mulighet for å spenne opp teltet med dobbelt stangsett. Det har det altså ikke, noe vi synes er rart når alt ellers er så solid.
Tåler hard bruk
Teltet har til sammen 16 barduner og ytterligere 10 pluggfester til de 17 millimeter lange medfølgende y-pluggene av aluminium. Det er viktig å merke seg at disse pluggene er vel korte til å sikre teltet i snø.
På testturene våre brukte vi ski og staver til å sikre de mest utsatte bardunene og hadde med 12 ekstra snøplugger av 32 centimeters lengde. Dette øker totalvekten som allerede i utgangspunktet er 4,97 kilo. Den høye vekten og det litt store pakkvolumet på 20x50 centimeter skyldes kraftige materialer, stormmatter og mange forsterkende sømmer.
Bunnduk og yttertelt har vannsøyle på henholdsvis 10.000 og 5000 mm, noe som er mer enn flere konkurrenter, og noe som indikerer vannmotstanden.
Vi har brukt teltet røft både i vinterfjellet og på høsten i lavlandet. Det har tålt både kraftige snøfall og storm. Men for å få utbytte av teltets soliditet er det avgjørende at man bruker tilstrekkelig med barduner og strammer dem godt nok.
Et knepp romsligere enn Trollheimen
Sammenlignet med søsterteltet Barents Trollheimen 3 er plassutnyttelsen i Finse 3 enda et ørlite knepp bedre. Det skyldes hovedsakelig de ekstra bardunene i fotenden som løfter den skrå duken opp og ut.
Alle ekspedisjonstelt av denne størrelsen kommer ikke unna et stort pakkvolum. Men dette teltet er fantastisk til formålet.
Noe kondens blir det om vinteren
Ventilasjonen i begge ender av teltet virker gjennomtenkt og fungerer bra. I både inner- og yttertelt finnes en høyt plassert ventil. I innerteltet finnes i tillegg to lavere ventiler, men for å unngå at de fylles med snø er de trukket et stykke opp fra bakken. Alle ventiler har dobbel snølås, altså både i ytterteltduk og innerteltduk. God avstand mellom ytterduk og innertelt gir også redusert risiko for kondens.
Her ser vi likevel et forbedringspunkt: De geniale bardunene (se bilde) som trekker ytterteltet ut fra fotenden burde også vært festet gjennomgående til innerteltet slik at de også trekker innerteltet utover. Det kunne fint vært løst uten at det ville gå ut over avstanden mellom teltdukene.
Grunnen til at vi påpeker dette er det som er en hovedutfordring på kalde turer: Luften du puster ut kondenserer og eventuelt fryser mot innerteltduken. Høye liggeunderlag og tykke soveposer gjør at fotenden lett kommer i kontakt med den skrå teltduken som er våt eller full av rim. Dette opplever vi selv om liggelengden på bakkenivå er hele 230 centimeter. Og problemet forsterkes yterligere om teltduken tynges ned av snøfall. Barduner som kunne løfte både inner- og ytterduk hadde vært gull.
Om man ser bort fra enda større vintertelt med loddrette vegger i begge ender av innerteltet, er likevel Barents Finse 3 det beste vi har prøvd av vinter- og ekspedisjonstelt når det gjelder dette problemet. Det skyldes at takhøyden er god og at duken er mindre skrå enn på mange andre telt.
Gode kanaler gjør det lett å tre stengene. Til vinterbruk er det en fordel med lange snøplugger, som må kjøpes utenom.
GJENNOMTENKT: Lave ventiler er utsatt ved snøfall og snøfokk. At Barents har plassert den en halvmeter opp fra bakken hjelper.
Lang levetid
Finse 3 har åpning både på høyre og venstre side av forteltet, hvorav den ene er ekstra stor og kan åpnes både ovenfra og nedenfra med den kraftige glidelåsen.
Innerteltet kan lukkes enten bare med myggnetting eller med tett stoff. Glidelåsen her går ikke hele veien rundt slik den gjør hos en del konkurrenter. Barents opplyser at dette er fordi 360 graders glidelås skaper et svakt punkt som øker sjansen for fremtidig reparasjonsbehov.
Barents betoner bærekraftighet i produktene og opplyser å ha konstruert hele teltet med tanke på at det skal ha lang levetid. Dersom det oppstår behov for reparasjon, har produsenten et eget verksted for dette.
Vi har testet flere vintertelt/ekspedisjonstelt. Vi opplever Finse 3 som et meget godt telt som ikke har noen direkte svake punkter. Det er enkelt å sette opp, har god takhøyde og god ventilasjon. Det fremstår også etter noen litt røffe turer som svært solid og pålitelig.
Men noen tanker har vi: Standardpluggene kunne godt vært lengre på et vintertelt. Teltet kunne hatt doble stangkopper. Teltduken i fotenden kunne vært strammet enda bedre opp. Og til sist kunne vi på et telt med stormmatter ønske oss at mattene kunne rulles opp festes med en stropp slik at man kunne få ventilasjon mellom yttertelt og terreng når det er hensiktsmessig.
Med dette sagt er Barents Finse 3 likevel et valg helt i toppklassen. Ett av de beste vinterteltene vi har prøvd noen gang.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.