Nina Jensen kunne egentlig tenke seg å snakke om sine høyt elskede, gamle fjellsko. Men ettersom de måtte vike for et par nye og spreke på 40-årsdagen, etter nesten 25 års tro tjeneste, ble det ryggsekken i stedet.

Sekken har vært med siden den ble innkjøpt da Nina var 18 år og skulle studere ex. phil. på Bali. Sekker av samme type selges på finn.no for en billig penge, men ellers er det få spor etter den.

Hvordan vil du karakterisere sekken din?
– Som en trofast og lojal venn som ikke gir meg opp til tross for at den får svært lite oppmerksomhet. Den viser at gammelt vennskap ikke ruster.

Hva er ditt forhold til friluftsutstyr?
– Jeg er samboer med en utstyrsfreak som er veldig opptatt av å ha utstyret i orden, og som synes det er gøy med nye ting. Jeg får indirekte oppleve mye av det nye utstyret, men det har aldri vært viktig for meg. Men jeg skal jo innrømme at det å ha et litt bedre liggeunderlag og en litt tykkere og mer komfortabel pose, eller et telt med bedre ventilasjon gjør at turopplevelsen blir bedre. Det er jo en grunn til at det foregår en videreutvikling av friluftsutstyr. Det er nok mer min selvpålagte nøkternhet både i forhold til jobben jeg har, men også fordi jeg synes man skal kunne greie seg med det man har.

Foretrekker du generelt brukt fremfor nytt?
– Ja, det gjør jeg. Fortrinnsvis foretrekker jeg å bruke mitt eget litt i overkant lenge. Jeg er veldig opptatt av å ta godt vare på de tingene jeg har, jevnlig vaske og vedlikeholde, sy sømmer som har røket, olje og smøre. Der tror jeg det er mange som synder og feiler. Hvorfor har vi kommet til et bruk og kast-samfunn hvor alt skal byttes ut hele tiden? Det er jo helt skrekkelig praksis. 

Hvordan vil du oppsummere friluftslivet ditt så langt?
– Det har jo vært gjennom litt ulike faser, vil jeg si. På mange måter er det jo friluftslivet mitt og fascinasjonen og forelskelsen i naturen som har fått meg hit jeg er i dag. Og så er det jo litt paradoksalt at jeg jobber med dette natt og dag, noe som gjør at jeg aldri har tilbrakt mer tid innendørs enn det jeg gjør nå. Det gjør at jeg har en dyp lengsel etter friluftsliv, og prøver dermed å fylle de ledige stundene som jeg har med nettopp dette. Enten det da er skiturer på Norefjell, dykking i Oslofjorden eller å rømme til Lofoten, som på mange måter er en av mine drømmedestinasjoner for friluftsliv. 

Hvilke ambisjoner har du for sekken fremover?
– Det må jo være å ta den mye mer i bruk. Jeg ser også viktigheten av å ta seg litt fri i hverdagen og komme seg ut. Man blir helt utslitt av å bare jobbe og jobbe og ikke få nyte noen av den naturen man faktisk jobber for å bevare, sier hun.

Harde fakta

  • Merke: McKinley

  • Modell: Northpark 85L

  • Kjøpt i: 1995

 

GODT BRUKT

En hyllest til godt brukt friluftslivsutstyr. Har du klær eller utstyr som har vært lenge i bruk, som du ikke klarer å kvitte deg med, som kunne passet i denne spalten? Da vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en e-post