– Jeg tror jeg ønsket meg bilbane.

Selv om soveposen ikke stod øverst på ønskelisten, har den blitt tatt godt vare på. Glidelåsen i hetta fungerer ikke lenger, men annet kan man kanskje ikke vente etter 43 år. En merkelapp med ordet «Dacron» synes å være eneste spor etter opphav. Dacron viser seg å være navnet på et fyllmateriale utviklet av det amerikanske selskapet DuPont på 1950-tallet. DuPont står forøvrig bak varemerker som Lycra, Teflon og Kevlar. Nærum mener å huske at det var en merkelapp med svensk tekst sydd inn i hetta, men den klippet han av fordi den gnagde i nakken. Det eksakte opphavet er det derfor bare soveposen som vet.

Annonse

Hvordan vil du karakterisere soveposen?

– Som en gammel, men litt fjern venn. 

Foretrekker du generelt gammelt fremfor nytt?

– Nei. Kunststoffer og pustende superundertøy er bedre enn vadmel og ull innerst. Skiene er bedre enn før. Til og med gliden er bedre. Det eneste jeg er skeptisk til ved nye ting, er at vi kanskje kjøper for mye nytt, for ofte.

Hva er ditt forhold til friluftsutstyr?

– Det er betryggende å ha for eksempel et telt, selv om man ikke telter. De tingene som man har skaffet seg, skal det mye til å kvitte seg med. Nederst i en skuff ligger det fortsatt seks par lange blå skigamasjer med snøring.

Hvordan vil du oppsummere ditt friluftsliv så langt?

– Jeg klatret i trær og fulgte barkbåter ned bekken, så ble jeg voksen og tilbrakte mesteparten av tiden inne i hus. De siste årene har jeg begynt å ferdes i fjell og mark igjen, uten å egentlig ha noe der å gjøre. På ski, på sykkel og til fots. Jeg liker bedagelig tempo, og steder hvor man kan se langt. Fortrinnsvis steder man kommer til uten å klatre.

Hvilke ambisjoner har du for soveposen fremover?

– Jeg vurderer å bytte glidelåsen i toppen, sånn at jeg kan lukke hettedelen. Noe sier meg at en butikk ville rådet meg til heller å kjøpe ny pose, så jeg kommer ikke til å spørre en butikk.

Harde fakta 

  • Merke: Uvisst
  • Modell: Dacron Fiberfill, heldekkende med frontglidelås, lukkbar hette og lisser (en av to røket) for transport i sammenrullet tilstand
  • Komforttemperatur: Vel, den er uegnet for snøhulebruk.
  • Vekt: 1,5 kg
  • Alder: 43 år
Skjermbilde 2016-12-19 kl. 15.57.29