Trude Dydendahl sine beste rulleski-råd

Rulleskiekspert Trude Dybendahl, som tok VM-gull i Val de Fiemme I 1991, holder skikurs for voksne både sommer og vinter.

Sist oppdatert: 3. oktober 2021 kl 10.00
trude dybendahl rulleskitrening
RULLESKICOACH: Langrennsverdensmester Trude Dybendahl har lært bort rulleskisportens hemmeligheter til mange mosjonister. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 4 minutter

Langrenn på hard asfalt og med trafikk er noe helt annet enn å være på snø i marka, med kun myke trafikanter rundt deg.

– Jeg ser at rulleski er en treningsform som appellerer til alle som er glade i ski. Før var det bare disse «gærningene» som holdt på. Det er nok mange som blir inspirert av andre ferskinger på rulleski og tenker at «de der var ikke så gode. Det kan jeg også begynne med», sier Trude Dybendahl.

Rulleski er gøy, og det sunt for både hodet og kroppen å variere treningsformer.

Sikkerhet er en viktig del av «Ny på rulleski»- kursene til Trude Dybendahl og hennes lag av rulleski-coacher.

– På rulleski er du til fare for deg selv og andre. Å lære å bremse, lese underlaget å forstå hvordan en oppfører seg langs veien er smart investering. Jeg ser mye rart. Det er en del som ikke tar dette seriøst nok, og en ulykke er én for mye, mener Dybendahl.

Fem rulleskitips fra Trude

1. Start med å gå et sted uten trafikk for å bli kjent med elementet rulleski uten at du er til fare for deg selv eller andre.

2. Kvess stavpiggene litt før hver eneste økt. Da holder du piggene skarpe lenger. Særlig viktig om høsten når asfalten blir hardere.

3. Varier gjerne bevisst med å legge inn en del dobbelttak med fraspark. Det er en effektiv teknikk på ski, og fint å trene bevegelsene også gjennom sommeren.

4. Gå minimalt med diagonalgang dersom du ikke er veldig bevisst på å skape et tidlig fraspark, for å unngå å trene inn feil motbakke-teknikk.

5. For de bedre trente: Vær obs på rullemotstanden hjulene. For lette hjul i lett terreng gir lavt treningsutbytte. Bytt gjerne til tregere hjul for å få mer treningseffekt på kortere tid. 

På kursene for de som er godt i gang er målet å få til bedre treningseffekt ved mer effektive bevegelser.

– Vi gjør først en rask analyse av teknikken til hver deltager for å finne hvor «roten» til bedre teknikk ligger. Så begynner ryddejobben og bevisstgjøringen. Vi avslutter øktene med de to-tre viktigste fokus-oppgave hver enkelt skal jobbe videre med, sier hun. I tillegg viser trenerne hvordan du kan variere økter og innholdet i en rulleskiøkt, ikke bare gå en tur.

– Jeg ser mange mosjonister som har gått en del på rulleski, og tenker at det går jo. Men med riktigere teknikk, trener du langt flere muskler og får derved et mye større utbytte av treningen. Dessuten forbereder du enda bedre skiopplevelser til kommende vinter ved at du har vært mye i gode skibevegelser gjennom sommeren, understreker Dybendahl entusiastisk.

– Liker du å gå på rulleski selv?

– Ja. Jeg synes det er gøy og liker å variere treningen. Jeg ser ofte for meg at jeg har masse snø rundt meg, og egentlig er på skitur, sier hun og ler.

Rulleski er fin trening for mage, rygg og hele overkroppen, et godt supplement til treningsformer som mest går på beina.

Trude Dybendahl oppfordrer til å ta med rulleskiene på ferie.

– Det er supert å oppdage nye områder med rulleskiene. Du kommer langt, og får fin variasjon fra vanlige treningsløyper. Når jeg kommer til et nytt sted hvor det ser fint ut å gå på rulleski, kjører jeg ofte strekket med bil først. Det handler om sikkerhet. Hvis veien i bunnen av utforbakken smalner inn til en bru over en elv og det kommer en bil I mot, hva pokker gjør du da? Det er ingen skam å ta av seg rulleskia og gå ned deler av en bakke, enten det er velkjent eller nytt landskap.

Publisert 3. oktober 2020 kl 10.00
Sist oppdatert 3. oktober 2021 kl 10.00
annonse
Relaterte artikler
rulleski
Kjøpsguide til rulleski

Slik velger du rulleski til trening

SOMMER-TRENING: Rulleski er ikke bare for langrennseliten. Foto: Martin Andersen
Barmarkstrening for langrenn

Terp skøyteteknikken på rulleski

Rulleski trening klassisk
Rulleski for nybegynnere

Trening med rulleski

øystein pølsa pettersen
Øystein «Pølsa» Pettersen om rulleski

Trening på rulleski

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen