Utstyret du trenger for å delta i randokonkurranser

Snøen har allerede kommet noen steder, og noen har nok såvidt fått prøvd skiene. Det er litt over en måned til sesongen starter i Sogndal, noe som betyr at det er på tide å tenke over hva slags utstyr man trenger til vinteren.

Sist oppdatert: 4. november 2014 kl 23.34
RASKT UTSTYR: Olav Tronvoll forklarer hva slags utstyr du må ha for å delta i norgescup.
RANDO-RIGG: Dette utstyret er et minimum av hva du trenger for å gå norgescup.

OLAV BAKKETUN TRONVOLL

Skjermbilde 2014-02-11 kl. 20.04.09

Orkdølen har vært på randoneelandslaget siden 2008. Olav representerer IL Fjellmann, bor i Søvasslia i Orkdal, er utdannet energimontør, men satser fullt på randonee. Olav blogger mest om randonee-livet, slik at alle som er interessert i en raskt voksende idrett kan få innblikk i hva de driver med.

Hvilket utstyr trenger jeg, og hvor lett skal det være? Hva må jeg kjøpe, og hva trenger jeg ikke å kjøpe?

Her guider jeg deg gjennom det utstyret du må ha for å delta på norgescup.

Ski: Randoneeski med feste til feller på tuppen. Minimum 60 mm brede på midten. Minimum 160 cm lange ski for menn, og minimum 150 cm for kvinner. Jeg anbefaler at vekten per ski ikke overskrider 1 kg.

Sko: Randonee-sko som enkelt kan veksle mellom gåfunksjon og kjørefunksjon. Jeg anbefaler at vekten per sko ikke overskrider 1 kg. Skoene må ha feste til den type binding du har på skiene.

Bindinger: Randoneebindinger som bruker TLT-systemet. Jeg anbefaler at vekten per binding ikke overskrider 500 gram.

Staver: Jeg bruker langrennstaver med en litt stor trinse. Stroppen bør du bytte ut med bare en båndløkke. Dette fordi man tar av og på stavene ganske mange ganger i løpet av et renn. Stavene bør være 35-40 cm lavere enn deg selv.

Feller: Når du skal velge feller er det lurt å ta den typen som er laget av 100% mohair. De har mye bedre glidegenskaper enn syntetiske feller. Du må ha et strikkfeste foran, for hurtig av- og påtaking. Dette kan du enkelt lage selv. Fellene trenger ikke være like lange som skiene, men de bør gå ca 15 cm bak hælen. Det er også lurt å glide og/eller impregnere fellene. Dette for at de skal gli bedre, og ikke trekke til seg vann.

Hjelm: Det er påbudt med godkjent skihjelm. Det er lurt at du velger en lett og luftig hjelm. Noen klatrehjelmer er godkjent til skibruk, ikke sykkelhjelm.

Sekk: Sekk med hurtigfeste til ski. Den skal være stor nok til å romme klær, spade og søkestang. Har du en veldig god sekk som du ønsker å bruke, men som mangler feste for ski? Du kan enkelt lage det selv med litt strikk og ståltråd.

Klær: Følgende klær skal du enten ha på deg, eller i sekken; 2 lag benklær, derav en vindtett bukse. 3 lag overkroppsklær, derav en vindtett jakke. Det lønner seg å ha en randodress, de er spesiallaget for å gå utenpå skistøvlene, har plass til feller inne i dressen og de er litt mer vindtett enn en langrennsdress. Under dressen bruker jeg superundertøy. Selv om det er kaldt på start, så blir du alltid varm i første bakke. Det er påbudt å gå med hansker under hele konkurransen. Lue eller buff skal du ha med, eller på deg.

Annet utstyr: Skibriller/solbriller skal være på, eller i sekken. Redningsfolie, fløyte, spade og søkestang skal ligge i sekken. Skredsøkeren skal du alltid ha på kroppen.

Noen arrangører kan kreve litt annet, eller mer utstyr. Dette for å ivareta sikkerheten til løperne.

Dette utstyret er et minimum av hva du trenger for å gå norgescup. Hvis du skal på skitur i vinterfjellet så anbefaler jeg deg å ta med litt mer i sekken. Både av klær, mat og drikke.

Kanskje det blir lette pakker under juletreet i år? 

Publisert 4. november 2014 kl 23.34
Sist oppdatert 4. november 2014 kl 23.34
annonse

Relaterte artikler

Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

annonse
UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen