Trapper opp sikkerhetsarbeidet

Fjell som tidligere lå urørt til langt utpå våren, får nå sine førstespor lenge før jul. Til helgen avgjør Norsk Fjellsportforum (NF) om det skal bli en nasjonal standard for utdanning av skredinstruktører.

Sist oppdatert 30. oktober 2012 kl 15.50
Økt bruk av vinterfjellet har medført flere skredofre. Norsk Fjellsportforum vil få på plass en nasjonal standard for skred. Foto: NGI
Økt bruk av vinterfjellet har medført flere skredofre. Norsk Fjellsportforum vil få på plass en nasjonal standard for skred. Foto: NGI

Like sikkert som at vinteren er i anmarsj, er skredsesongen også i gang. I går ble tre skikjørere tatt av skred i Lyngsalpene i Troms. Heldigvis slapp de fra hendelsen uten alvorlige skader.

Jørgen Moland, leder i skredkomiteen i Turistforeningen, mener det er på høy tid med et felles, nasjonalt utdanningsopplegg for skredinstruktører. På Norsk Fjellsportorum sitt rådsmøte til helgen, skal det tas stilling til en slik standard. Utgangspunktet er DNTs skredstige.

 – Vi ser en veldig etterspørsel av skredkurs, også blant de som stadig flere som allerede befinner seg i bratt terreng. Da er det bedre med en felles, nasjonal standard som alle kan enes om enn mange ulike lokale praksiser. De fleste i miljøet er positive og tenker nok at dette er på høy tid. Det vil kunne bidra til å nå flere folk med ulykkesforebyggende arbeid, sier Moland.

I UTE har det vært mye debatt om skredsikkerhet. Les noen av innleggene her:

Skredkursets etikk

Regelbasert snøskredvurdering

Hvordan leser vi snøskredvarselet?

Sikkerhet om skred på godt og vondt

Økt kunnskap som viktigste bidrag 

Samtidig erkjenner Moland at snøskredproblematikken er kompleks, at det ikke finnes enkle veier til sikker ferdsel i skredutsatt terreng.

– Det er nok også hovedgrunnen til at det har tatt tid. Snøskred er et vitenskapelig forskningsfelt, men også et praksisfelt der erfaring, holdninger og gode kjøreregler er av stor betydning. Vi kan ikke bare snu ryggen til at flere bruker fjellet vinterstid. Økt kunnskap om skredvurdering er det viktigste vi kan bidra med. Hensikten er å også få med kritikerne, slik at vi kommer fram til best mulige metoder, mener Moland.

DNTs skredstige er lagt opp fra dagskurs til 40 dager med utdanning. Den grunnleggende delen er ment for folk flest uten at de nødvendigvis skal lære bort til andre. Resten av utdanningsstigen er rettet mot de som ønsker å bli instruktører. Hele stigen er bygd opp på samme måte som Norsk Fjellsportforum sin nasjonale standard for bre og klatring.

– Alle de som kommer innom et slikt kurs vil oppleve hvor mye vekt som legges på hvor vanskelig det er å si med sikkerhet om området er trygt å ferdes i. Samtidig kan vi ikke lenger bare si «gå rygg vær trygg», eller «gå rundt». Vi må forholde oss til at både utstyr, skiferdigheter og endrede holdninger gjør at stadig flere spør seg om det er trygt å kjøre «her i dag», uten at 30 grader er en absolutt grense. Det er denne gruppen som trenger kunnskapen mest akkurat nå, sier Moland.

Nødvendig med et engasjert miljø

Vinteren 2011/12 ble sju personer tatt av snøskred i Norge. Det er flest skikjørere som omkommer. Moland har likevel inntrykk av at skikjørerne som ferdes i bratt og urørt snø har mer kunnskap enn før, og er villige til å lære mer.

– Min erfaring er at kunnskapen blir bedre og bedre. Samtidig har vi ikke statistisk grunnlag for å si det samme, fordi flere omkommer i skred. Det henger sammen med at det er enda flere som ferdes i vinterfjellet, som følge av stadig bedre utstyr. Folk forholder seg nok til at det kan være farlig, men mange tar ikke tar helt konsekvensen av det likevel, sier Moland.  

Han mener det er viktig at miljøet selv tar ansvar for hvilke premisser som skal ligge til grunn. NFs rådsmøte sammenfaller med Fjellsportkonferansen i Sogndal til helgen, og Moland håper alle interesserte og engasjerte benytter anledningen til å komme med innspill.

– I fjor opplevde vi for første gang at en fjellside ble stengt, som følge av at det var rasutsatt. I stedet for at noen kommer utenfra, må vi jobbe internt for å forhindre at slikt skal skje, og selv kunne kvalitetssikre sikringsarbeidet, sier Moland. 

Publisert 30. oktober 2012 kl 15.50
Sist oppdatert 30. oktober 2012 kl 15.50
annonse
Relaterte artikler
TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

annonse
toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn på snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Arva Axio skredsøker
Test av skredsøkere

Test av Arva Axio

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen