Test av teleskopstaver

Stavene er en viktig del av skiutstyret, men får gjerne lite oppmerksomhet. UTE har testet 10 ulike teleskopstaver for topptur, og kunne avdekke store forskjeller.

Sist oppdatert: 27. oktober 2016 kl 09.40
TEST AV TELESKOPSTAVER: I tillegg til materialvalg og ledd, er det mange andre viktige detaljer å være oppmerksom på når du skal velge teleskopstav for toppturen. Foto: Håvard Lium
TEST AV TELESKOPSTAVER: I tillegg til materialvalg og ledd, er det mange andre viktige detaljer å være oppmerksom på når du skal velge teleskopstav for toppturen. Foto: Håvard Lium
Lesetid: 13 minutter

En god stav skal helst være solid, lett, ha godt grep, være enkel å justere og gi god støtte på alt underlag. Stavene du finner i butikken i dag er som regel laget av karbon og/eller aluminium. Karbon blir ofte sett på som bedre, men mye av grunnen til det er pris og vekt. Prisen er vesentlig høyere og da tenker mange automatisk at karbon er bedre. Det stemmer hvis lav vekt er det viktigste kriteriet, men mange av aluminiumsstavene i denne testen har svært lav vekt og materialet har egenskaper som gjør at disse stavene kan være de beste. Den store ulempen med karbonstaver er at de er mer sårbare enn aluminiumsstaver, og jo lettere de er, jo mer sårbare blir de. Aluminium bøyes (og kan bøyes tilbake), men karbon brekker. På langtur kan en brukket stav være et alvorlig problem. Når det gjelder kraftoverføring og støtte, så leverer begge materialer mer enn bra nok til normal toppturbruk.

LES OGSÅ: Høye turmål

Den andre store forskjellen mellom toppturstaver på markedet i dag er hvor mange ledd de har. Ingen ledd gir en solid stav med god kraftoverføring, og uten en låsmekanisme som kan skape problemer. Ulempen er at lengden ikke kan justeres og gir dermed mindre fleksibilitet enn teleskopstaver. Blant teleskopstavene er det to eller tre ledd som er vanlig. Fordelen med to ledd er at de veier mindre, er raskere å justere, har mindre bevegelige deler som kan gå i stykker og gir en bedre kraftoverføring. Staver med tre ledd har på sin side fordelen med at de tar svært lite plass om du trenger å pakke dem bort. Dette kan for eksempel være om du må frem med isøksen, rappellere, om du kjører snowboard og bare bruker staver på ve opp, eller om du også skal bruke stavene på trekking om sommeren.

Materialvalg og antall ledd er de store forskjellene, men det er mange andre viktige detaljer å være obs på. Det første er hvor lange staver du har behov for. De fleste stavene på markedet dekker minst intervallet 105 – 140 cm. Det er få som har behov for kortere staver enn dette, men er du høy og går turer med relativt lange anmarsjer kan det være en fordel med staver som har en litt lengre makslengde. En annen viktig detalj er låsemekanismen i leddene. Det er lite som er mer irriterende enn en stav som stadig vekk synker sammen når du legger vekt på den, eller som låser seg slik at den ikke er mulig å justere. Låsemekanismen bør i tillegg være enkel å håndtere med votter. I denne testen er det en god del forskjellige låsninger og noen er klart bedre enn andre.

LES OGSÅ: Test av topptursekker

Andre mindre detaljer som skiller stavene er grep og trinser. Gode snøtrinser skal gi nok støtte i pudder, men samtidig fungere i bratt og hardt terreng. Støtte i pudder avhenger primært av størrelse på trinsene (jo større, jo bedre) mens støtte i bratt og hardt terreng avhenger av størrelse i kombinasjon med form og fleksibilitet. Avlange eller halve trinser er ofte bedre på hardt underlag, eventuelt trinser som bøyes etter underlaget. Grepet på staven skal være godt å bruke både med og uten votter/hansker og med og uten håndstropper. Håndstroppene må være enkle å justere, rask å komme ut og inn av og det er en fordel om de har et utløsersystem som gjør at staven løsner hvis den setter seg fast. En liten krok/spiss på håndtaket gir deg muligheten til å operere hælløftere, bindinger og andre ting ved hjelp av staven og et ekstra grep lenger ned på staven kan være en verdifull støtte under skråtraverser.

Stavene i denne testen har blitt brukt på mange varierte toppturer gjennom vinteren og de fleste har blitt brukt av flere personer. Vurderingene bygger på hvordan stavene leverte på tur, og vi har sett spesielt på låsemekanismen, grep/stropper, trinser og holdbarhet/konstruksjon. Vekt er i tillegg en av faktorene når det kommer til totalinntrykk. Pris er ikke tatt hensyn til i vurderingen av selve staven, men er selvsagt viktig når det kommer til hvilken stav som gir mest for pengene.

LES OGSÅ: Den perfekte gåten

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.29
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.29

EXPED Explorer 130
1379 kroner
www.utedepot.no
233 gram
105 – 130 cm
Aluminium

KOMPAKT. Trenger du en stav som er lett og tar liten plass i sekken, er Explorer 130 fra Exped et godt valg. Staven har tre justeringslåser, to av dem er kun for å komprimere under transport. Justeringsintervall er 25 cm. Staven har et godt grep med forlengelse for blant annet traverser. En ekstra krok på toppen av håndtaket sikrer at du lett kan justere bindinger og hælløfter uten å bøye deg. Håndstroppen er rask å justere, men har litt lett for å gli opp mens man bruker den. Lav vekt og liten plass komprimert er bra, men mange ledd og lav vekt gjør at staven blir vinglete og bøyer seg lett når du legger press på. Låsesystemene holder leddene på plass, men det finnes både enklere og raskere løsninger. Snøtrinsene som følger med er relativt små. Som trekkingstav fungerer Explorer 130 fint, men den når ikke helt opp som toppturstav.

PLUSS:
Tar liten plass i sekken
Godt grep
Lav vekt

MINUS:
Svak konstruksjon
Små trinser

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.35
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.35

SALOMON Element Vario
1200 kroner
www.salomon.com
296 gram
100 – 135 cm
Karbon/Aluminium

SOLID: Element Vario er en solid stav med karbon nederst og aluminium øverst. Staven har et «Easy lock system»som er lett å bruke selv med store votter og som samtidig sitter godt. Håndtaket er brukbart. Det kan gnage litt mye om du går uten hansker, og den kunne hatt en mer markert nedre kant. Vi skulle og sett at det var litt bedre friksjon på «ekstragrepep» lenger ned på staven. Krok på toppen gjør det enkelt å håndtere diverse utstyr uten å bøye seg, og selve stroppen er enkel å justere. Nesten 300 gram for en karbonstav er relativt mye, men samtidig får du en relativt solid stav som både tåler hard staking og noe støt og slag. Trinsen er blant de mindre i testen, men pluss for at den er asymmetrisk og dermed fungerer bra også på hardt føre. Lengden på staven dekker behovet for de fleste, men makslengde på 135 kan være litt lite for store personer.

UTEmagasinet har testet sko, klær og utstyr fra Salomon. Her finner du en oversikt!

PLUSS:
Solid konstruksjon
Godt låsesystem

MINUS:
Vekt
Håndtaket

LES OGSÅ: Oslomarkas gull

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.40
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.40

LIFE-LINK Carbon Pro
1299 kroner
www.ramo.no
312 gram
130 – 155 cm (flere st.rrelser)
Karbon/ Aluminium

SØKESTANG. Carbon Pro fra Life Link er en kraftig karbonstav med innebygget søkestang. Søkestangen fungerer, men UTE sitt tips er å bruke staven som en stav og ha med søkestang i tillegg. Staven kommer i flere lengder og vi testet utgaven som er maks 155 cm. Dette er langt for en så tynn stav og den bøyer seg litt for lett når du legger mye trykk på den, dette er ikke så markant på de kortere stavene. Grep, stropper og trinser er alle gode, men savner et ekstra grep lenger ned på staven. Minusene med staven er litt høy vekt og et låsesystem som kan krangle en del. Carbon Pro har et skrusystem og vi opplevde at dette av og til ga etter når man la trykk på det. En sjelden gang, spesielt når det legger seg is på staven, kan systemet kile seg slik at man ikke får løsnet det. Staven kommer med store snøtrinser som fungerer bra i pudder og er myke nok til at de og fungerer på hardt føre.

PLUSS:
Godt håndtak
Stort utvalg av lengder
Gode trinser

MINUS:
Låsesystemet
Mister kraft ved staking
Vekt

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.53
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.35.53

SWIX Sonic R1 *TESTVINNER*
1799 kroner
www.swix.no
238 gram
125 – 150 cm
Karbon

ENKEL OG AVANSERT. Swix Sonic er en spennende nykommer. Staven er lett, men likevel meget stiv og den tålte alt vi utsatte den for under testperioden. Låsesystemet er enkelt å justere både med og uten hansker og holder seg i den lengden du ønsker. Det hadde vært en fordel med litt mer enn 25 cm å justere på, men dette er det samme som flere av de andre stavene i testen. Håndtaket har litt lite mønster for optimalt grep uten stropper, men med stopper fungerer det bra. Staven har ikke et eget grep lenger ned, men låsemekanismen er utformet og plassert slik at den kan brukes til dette. Trinsen som fulgte med vår teststav er litt liten, men det finnes større varianter å få kjøpt. Pluss for at trinsen er fleksibel og former seg etter terrenget. Prisen er stiv, men alt i alt en meget vellykket debut for Swix Sonic.

PLUSS:
Låsesystemet
Lav vekt
Stiv

MINUS:
Kunne hatt litt større justeringsintervall
Pris

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.36.18
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.36.18

DYNAFIT 7 summits
1499 kroner
www.7blaner.no
213 gram
115 – 140 cm
Karbon/Aluminium

LETTEST. Dynafit er kjent for å prioritere lav vekt, og ikke uventet er det de som har levert den letteste staven i testen. Foruten lav vekt så utmerker staven seg med et meget godt og behagelig håndtak og en forlengelse av grepet gjør at du har godt tak selv om du flytter hånden lenger ned. Justeringen av lengden gjøres enkelt via et «safety snap»- system. Dette er ikke trinnløst, men 5 cm intervaller gir deg den lengden du vil ha. Systemet er enkelt å justere med votter. Maks lengde er på 145 cm, for lange toppturfolk kan dette i noen tilfeller bli litt lite, men 30 cm justeringsintervall gjør at staven fungerer bra for de aller fleste. Trinsene er midt på treet når det gjelder størrelse. Minuset med staven er at den lave vekten går utover holdbarheten. Er du en som hopper(og faller) er oddsen dårlig for at denne staven varer sesongen ut. For gramjegeren er dette likevel et meget godt valg.

PLUSS:
Vekt
Låsesystem
Grep

MINUS:
Tåler lite

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.36.22
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.36.22

ATOMIC BCT Carbon
1200 kroner
www.atomic.com
296 gram
110 – 155 cm
Karbon/aluminium

LANGT GREP. BCT Carbon har aluminiumskaft og karbon i underdelen. Knappe 300 gram er ikke tungt, men plasser seg likevel i øvre sjikt i denne testen. Litt høyere vekt svarer seg gjennom en solid stav hvor mesteparten av kraften går rett i underlaget. Grepet på staven er godt, men kunne hatt en litt mer markant kant nederst for bedre komfort om du går uten stropp. Kanten på toppen av håndtaker er god og det er null problem å fikse binding, hælløftere eller andre ting ved hjelp av denne. Håndtaket har en lang forlengelse nedover staven og sikrer at du har godt grep også ved traverser. Trinsene på staven er litt i minste laget. Låsemekanismen er samme som på Salomon sine staver og denne fungerer meget bra. Et pluss med denne staven er et justeringsintervall på 45 centimeter. Dette er en god allrounder som lett blir med oss på tur.

PLUSS:
Låsemekanismen
Langt grep

MINUS:
Vekt
Små trinser

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.41.45
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.41.45

4FRNT Wildcat
899 kroner
www.7blaner.no
276 gram
105 – 135 cm
Aluminium

RIMELIG. Wildcat fra 4FRNT er en rimelig og god aluminiumsstav. Vektmessig er den på høyde med mange av karbonstavene og de tekniske løsningene er stort sett bra. Vi skulle gjerne sett at staven hadde et håndtak med litt bedre grep, men så lenge du bruker stroppen er ikke dette et problem. Håndtaket lenger ned på staven har god friksjon og fungerer godt både med bare hender og med hansker. Låsesystemet på staven fungerer som det skal og 30 cm justeringsintervall er på høyde med mange av de andre i testen. Det eneste er at det hadde vært en fordel om låsen lot seg etterstramme uten verktøy. Staven leveres med puddertrinser og disse er store nok til å gi god støtte selv i myk snø. Wildcat er en enkel stav som vi egentlig ikke har så mye å utsette på, men som samtidig heller ikke utmerker seg voldsomt. Et sikkert valg for deg som vil ha en rimelig og god stav.

PLUSS:
Rimelig
God puddertrinse

MINUS:
Håndtaket

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.41.49
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.41.49

MOVEMENT X-plore 2 Carbon
999 kroner
www.movementskis.com
234 gram
95 – 140 cm
Karbon

JUSTERBAR. X-plore 2 Carbon er blant de letteste stavene i testen, men har likevel en forholdsvis sterk konstruksjon. Grepet er godt om du bruker hÅndstroppen, men litt liten kant å hvile hånden på om du ikke bruker stropp. Forlengelsen av grepet gir et tilfredsstillende feste. Et justeringsintervall på 45 cm er meget bra, men vær obs på at en maks lengde på 140 blir litt kort om du er litt lenger enn gjennomsnittet. Trinsene som følger med er litt små til de store pudderdagene, men fungerer ellers bra. Minuset med staven er låsen på justeringen. Dette er en skrujustering som skal låse staven på plass, men klarer ikke å låse den 100 prosent. I løpet av testperioden opplevde vi også problemer med at selve låsemekanismen ble slått skjev og dermed ikke var mulig å rikke. Ellers føles staven lett og fin i hånden og er jevnt over en god stav.

PLUSS:
Pris
Lav vekt
Stort justeringsintervall

MINUS:
Trøbbel med låsen
Ikke 100 prosent glisikker
Små trinser

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.47.46
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.47.46

BLACK DIAMON Traverse
699 kroner
www.topptur.com
315 gram
105 – 155 cm
Aluminium

ARBEIDSHESTEN. Black Diamond sin Traverse stav er laget av aluminium og er den tyngste i testen. Dette er likevel en stav å legge merke til, spesielt for deg som er ute etter en solid stav for krevende  turer. Håndtaket sitter godt i hånden, stroppen er enkel å justere og det ekstragrepet lenger ned fungerer godt. Det er lett å justere staven ut og inn, og ved hjelp av «Flip-lock»-systemet har du en stav som ikke siger sammen. Et justeringsintervall på 50 cm er lengst i testen, gjør at staven passer de aller fleste og at du har den nødvendige fleksibilitet til å takle de fleste utfordringer. Trinsene som følger med er store og gir god støtte i dyp sn.ø men kan være litt stive på hardt underlag. Høy vekt trekker litt ned, men lav pris og robust design gjør at dette er et trygt og godt valg på alle type turer.

PLUSS:
Enkel å justere
Godt håndtak
Robust

MINUS:
Høy vekt
Litt stiv trinse

LES OGSÅ: Slik husker de Norge på langs

Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.47.50
Skjermbilde 2015-03-02 kl. 10.47.50

MSR Flight 2
1399 kroner
www.vertikal.no
227 gram
105 – 140 cm
Aluminium

LETTVEKTER. MSR Flight 2 er en lettvekts aluminiumsstav med et sikkert låsesystem. Ved hjelp av en trykknapp justerer du lengden i 5 centimetersintervaller. Systemet låser staven i posisjonen du ønsker og er enkelt å håndtere både med og uten votter. Eneste ulempen er at siden den stopper i hvert hull er det litt styrete å justere store intervaller. Staven er stiv og kraften overføres bra til underlaget. Grepet på staven er ok, men kunne hatt litt bedre friksjon, og håndstroppen er liten og vanskelig å justere med votter. 227 gram er meget bra til å være en aluminiumsstav, og justeringsintervall på 35 cm er også godkjent. Trinsene er litt tunge å skifte og vanskelig å se om de sitter ordentlig, vi mistet to under testperioden. Alt i alt en god og lett stav som egner seg godt for deg som prioriterer lav vekt.

PLUSS:
Lav vekt
Sitter i låst posisjon

MInUS:
Litt styrete å justere lengde
Håndstroppene
 

LES OGSÅ: Piknik på 4810 moh.

LES OGSÅ: Anbefaler disse turene i Sunnmørsalpene

Publisert 2. mars 2015 kl 11.01
Sist oppdatert 27. oktober 2016 kl 09.40
annonse
Relaterte artikler
Skiferie på Senja

Skiferie på Senja

TOPPTUR I STRYN: Med gondolen Loen Skylift kommer du deg lynraskt opp til vårsnøen, som gradvis forsvinner i lavlandet. Foto: Bård Basberg
Toppturer i Nordfjord

Toppturer i Stryn

silvretta skiferie
Toppturer i Alpene

Alpenes beste toppturer

synshorn topptur
Sikkerhet i vinterfjellet

Slik bruker du KAST-systemet

toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

ryssdalsnebba ski
Toppturer på Nordmøre

Langt opp = langt ned

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

annonse
UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

trekkbag haul bag dry bag ekspedisjon antarktis
Et alternativ til pulk

Alternativ til pulk på vintertur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen