GJERMUND NORDSKAR

I tillegg til å være fjellguide, har Gjermund Nordskar blant annet VM- og EM-gull i vintertriathlon, og vunnet Xreid tre ganger på rad, senest i 2018. Boka Til topps i Norges nasjonalparker er hans første bok, og inneholder detaljerte rutebeskrivelser og praktisk informasjon om landets 37 nasjonalparker. 

Uansett hvor i Norge du bor, er det aldri langt til nærmeste nasjonalpark. 

– Det er jo helt vilt hvor mange rå muligheter vi har her i dette landet. Det er vel gjerne slik at dit du drar, og for hver topp du bestiger, så oppdager du nye muligheter. Og at du kan holde på med dette i mange liv framover, sier Gjermund.  

 

Sammen med barndomskameraten og fotografen Wenzel Prokosch pakket han bilen for 80 dager, med telt, liggeunderlag, sovepose, kvistovn og utstyr til turene. Til sammen ble det 70 dager på tur, 60 overnattinger i telt. Selve toppturene ble stort sett gjennomført som dagsturprosjekter.  

 – Jeg liker å planlegge rammene, men unngår detaljplanlegging. Da blir det som skjer underveis et eventyr. Jeg liker eventyrfaktoren med å komme til helt nye steder. Da blir opplevelsen mye sterkere og minnene rundt på en helt ny måte, sier Gjermund.   

  

GJERMUNDS PARK-PROSJEKT

OM SKIVALGET: – Randonee-ski funker bra til alt. Jeg gikk på lette konkurranseski som veier 700 gram og sko som veier godt under en kilo, så det blir som å gå på fjellski bortsett fra at de også funker bra til nedkjøring. Jeg har gått Femunden på langs med randonee-ski også, jeg foretrekker det. 

OM SNØFORHOLDENE: – Det var utrolig mye variert føre snømessig, som hører med til denne perioden av året, og mange vurderinger som må gjøres i forhold til skred og terreng. Det meste av terrenget var imidlertid trygt snømessig. Vi hadde ikke noe skikkelig trått føre underveis, men i Pasvik hadde vi gjennomslagsføre hvor det var for bløt snø til å ferdes. Da valgte vi å gå på natta for å utnytte temperaturen. 

OM MATEN UNDERVEIS: Jeg er fan av å spise ordentlig mat. Som regel grovbrød og vanlig pålegg. Kjekt å ha litt nøtter, rosiner og sjokolade som snacks. Men vann er det viktigste.   

 

UTEs SAMLESIDE MED TURTIPS

1. SEILANDSTUVA, SEILAND

Seiland nasjonalpark ligger rett nord for Alta, i spektakulær natur på en egen øy, i skjærgården. Seiland ble et høydepunkt for Wenzel og meg. For å komme seg ut hit må du ta båt, og man får sett hele Finnmarkskysten, med øyer og fjell som stikker opp fra havet. En stor bre dekker store deler av øya, og breen er Skandinavias nordligste.

Høyeste fjell: Seilandstuva (1078 moh.).

Gradering: Middels. Bratt og rasutsatt renne i starten fra Kufjordbotn.

Terreng: Alpint, bratt

Tid: 5 timer t/r

Distanse: 9 km t/r

Spesialutstyr: Nei

 

 

2. KVÆNAN, ÅNDERDALEN  

Fantastisk topptur i spektakulære omgivelser på øya Senja.  Indre Kvænbukta er et naturlig startsted for bestigning av Kvænan (984 moh.), som stikker opp som en spiss tanngard.    

Gradering: Middels. Luftig topparti og topprygg

Terreng: Alpint og bratt terreng

Distanse: 8 km tur/retur

Spesialutstyr: Isøks, eventuelt stegjern de siste høydemetrene ved harde isforhold.

 

 

3. GALDHØPIGGEN, JOTUNHEIMEN

Norges høyeste fjell og nasjonalparktopp, Galdhøpiggen byr på storslagen natur og mange høydemeter nedkjøring. Spiterstulen er det naturlige startstedet.

Gradering: Middels. Noen luftige partier.

Terreng: Bratt fra start og mot slutten. Terrenget slaker litt ut før ryggen opp til  Svellnose

Tid: Ca. 7,5 timer t/r

Distanse: Ca. 11 km t/r

Spesialutstyr: Nei

 

 

4. SKAGET, LANGSUA

Langsua er et veldig barnevennlig område. Skaget (1685 moh.) er en perfekt topptur for nybegynnere eller fjellskientusiaster som vil utvikle friluftslivsferdighetene. Parkeringsplassen ved Yddin Fjellstogo er fint utgangspunkt. 

Gradering: Enkelt, slakt og oversiktlig terreng

Terreng: Slakt, litt bratt opp til selve toppunktet.

Tid: Ca. 6 timer t/r

Distanse: Ca. 17 km  t/r

Spesialutstyr: Nei

 

 

5. STORE/NØRDRE HESTBREAPIGGAN, BREHEIMEN

Heftig natur og omgivelser og flott skikjøring. Den høyeste toppen, Store/Nørdre Hestbreapiggen (2172 moh.)  ligger omkranset av Hestbreapiggan øst i nasjonalparken. Netosætre er et naturlig startsted. Herfra starter stigningen oppover, vest for Geitåe. Her har du to naturlige ruter til toppen.

Gradering: Krevende. Bre og bratt rygg fra Heksete via 2160-toppen til Nørdre Hestbreapiggen

Terreng: Bratt opp fra Netosetre langs Geitåe. Mye variert terreng med mange små breer.

Tid: Ca. 12 timer t/r

Distanse: Ca. 24 km t/r

Spesialutstyr: Nei, men mulighet for trad-klatring over ryggen

 

 

6. SNØHETTA, DOVREFJELL-SUNNDALSFJELLA

Fantastisk utsikt og flott nedkjøring fra selveste Snøhetta (2286 moh.) Du kan starte ved bommen ved Hjerkinn, som oss, eller vel så fint: Fra Kongsvold Fjeldstue.

Gradering: Enkel.

Terreng: Høyfjellsterreng. Slakt fra starten, bratt mot slutten

Tid: Ca. 12,5 timer t/r

Distanse: Ca. 36 km t/r

Spesialutstyr: Nei. Klatreutstyr kreves om du ønsker å gå Snøhetta-traversen

 

 

7. FOROLLHOGNA, FOROLLHOGNA

Langstrakt utsikt og fine skikjøringsmuligheter. Toppunktet er 1332 moh, med Bakksætra/Bjerklisetra innerst i Synnerdalen som et fint startsted.

Gradering: Enkel

Terreng: Slakt terreng med løvskog fra starten, og brattere høyfjellsterreng mot slutten

Tid: Ca. 12 timer t/r

Distanse: Ca. 36 km t/r

Spesialutstyr: Nei

 

 

 8. SKIPSKJØLEN, VARANGERHALVØYA

Norges nordligste nasjonalpark. Arktisk natur, langstrakt utsikt, og flott fjellskiterreng. Skipskjølen er parkens høyeste fjell, 636 moh. En tur som blir drøy på ski om ikke veien ned mot Syltefjorden er brøytet. Men godt egnet tur til både fots og på ski. Utløpet til Skogåsdalen i Syltfjorddalen er naturlig startsted.

Gradering: Enkel

Terreng: Slakt terreng

Tid: Ca. 10 timer t/r

Distanse: Ca. 37 km t/r

Spesialutstyr: Nei

 

9. FOLARSKARDNUTEN, HALLINGSKARVET

Hallingskarvet byr på storslagen og langstrakt utsikt. Flott skikjøring med flere nedkjøringsmuligheter. For å komme til Folarskardsnuten (1933 moh.) er Raggsteindalen ved Fagelifjord er et naturlig startsted. Hvis isen er trygg, kan Faugellifjorden krysses fra østsiden til vestsiden og videre følge elva Ragsteindøla opp Raggsteindalen.

Gradering: Enkel

Terreng: Slakt høyfjellsterreng

Tid: Ca. 10 timer t/r

Distanse: Ca. 28 km t/r

Spesialutstyr: Nei

 

10. SANDFLOEGGA, HARDANGERVIDDA

Hardangervidda er et enormt høyfjellsområde, med variert og spennende fjellskiterreng. Fra Sandfloegga (1721 moh.) skjønner du virkelig hvor stor Hardangervidda er. Midtfjellsvollen litt nordvest for Haukeliseter er et naturlig startsted. 

Gradering: Middels

Terreng: Slakt terreng med mye utfordrende mikroterreng å navigere i.

Tid: Ca. 9 timer t/r

Distanse: Ca. 27 km t/r

Spesialutstyr: Nei

LES OGSÅ: Test av pulsklokker med GPS