For å gå riktig klassisk langrenn krever det god balanse, «timing» og koordinasjon. Derfor finnes det også mange typiske feil en kan gjøre. UTEs langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen peker spesielt på tilfeller der en «går mellom skia», samt lange armer og «esel-spark». Nyttig energi går dermed tapt til fordel for flyt, fart og effektive fraspark. Kjenner du deg igjen på eksemplene til Bragvin? Da er det godt investert tid å ta en titt på det lærerike innslaget. 

LES OGSÅ: God på langrenn

Annonse

Ufullstendig tyngdeoverføring, for strake armer på stavtakene både i diagonalgang og staking, og sent fraspark. Gjør du disse klassiske feilene i klassisk langrenn?

Proffløperen Ragnar Bragvin Andresen, som står bak privatlaget Team JobZone og er verdensmester på rulleski, går igjennom grunnelementene i klassisk langrenn, hvordan du bruker dem og hvordan de skal utføres. 

Dette er grunnelementene:

Tyngdeoverføring
– Det er viktig å ha god tyngdeoverføring, altså at du kan stå på en ski av gangen, sier Andresen. 

Armene
– Mange har altfor strake armer når de går på ski. Da får de lite kraft per stavtak. Trekk derfor armene litt inntil kroppen, sier Andresen og forklarer. 

– Armene skal pendle langs kroppen i diagonalgang. Pass på at du får hånden høyt opp foran deg og tidlig trykk ned mot snøen, for det er der du er sterkest.

Det samme gjelder for staking, men da fører du begge hendene fram samtidig. 

Fraspark
– Mange har for sent fraspark i klassisk diagonalgang. De sparker beinet opp bak kroppen i løse lufta. Da får de ikke trykket ned i skien, og det blir lite framdrift. 

God posisjon
– Vinkelen i hofta og overkroppen skal være den samme som vinkelen i ankelleddet ditt, sier Andresen. 

Det er alltid nyttig å gå tilbake til skrivebordet når det kommer til teknikktrening. I den første episoden av God på langrenn skal vi lære oss det grunnleggende. I neste episoden gjør vi det samme med skøyting. Deretter kan vi glede oss til en skikkelig innføring av alle de ulike måtene å gå på innen både klassisk og skate. 

UTEs LANGRENNSEKSPERT: RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN 

Ragnar er en pedagogisk type med usedvanlig god innsikt i hva han driver med: Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrenns-stiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».

For deg som er ivrig på langrenn. Vi har også testet klokker med GPS og pulsmåling.