Under innspillingen av God på langrenn gjorde UTEs langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen et enkelt eksperiment: Klassisk-skiene hans ble smurt på morgenen, etter de rådende og antatte forhold som snøen ville ha for dagen. Glid og feste var så godt som optimalt, og det skulle egentlig bare mangle når det er en skiproff som står i smøreboden.

At skiene fortsatt skal være gode utover dagen er naturligvis et ønske og mål, men i de aller fleste tilfeller usannsynlig. I vår situasjon var det umulig. Væromslag gjorde klisterføret til voksføre noen timer senere. Felleskiene, som ikke har vært rørt siden de ble sendt fra fabrikken satt som spiker, mens skiparet med smøring ble glatte som skøyter i motbakken.

Annonse

Det er to måter å få gode ski på: Du kan bruke lang tid i smørebua med klister og ulike festevokser, eller du kan bruke felleski. 

– Felleskiene har tatt markedet med storm, og det er det gode grunner for. Du trenger ikke lenger god tid eller kunnskap om smøring for å få gode ski, sier proffløperen som står bak privatlaget Team JobZone og er verdensmester på rulleski. 

1-0 til felleskiene
Etter seks timer på klisterføre, kan Andresen fortsatt gå opp motbakken i diagonalgang med god teknikk på felleskiene, mens de smurte skiene er blitt så bakglatte at han får glipptak fra starten av motbakken. 

– Felleskiene vinner 1-0 mot tradisjonelle smørbare ski. Klisterskiene som var perfekte i formiddag er blitt bakglatte og glipper etter noen timer og litt endringer i føret, sier Andresen. 

Derfor vinner felleskiene: 

  • Det er lett å få spikerfeste
  • Der er lett å få brukbar glid
  • Det er vanskelig å bomme totalt på smøringen

– Som aktiv utøver på det nivået jeg er, ville jeg gått for felleski til nesten alle formål utenom konkurranse. De nye felleskiene gir godt feste på de aller fleste forhold uten at det går for mye utover gliden, og jeg slipper å bruke tida på å legge festesmøring, sier Andresen. 

Saken fortsetter under bildet

TO FELLESKI OR NOT TO FELLESKI: Kommer skismøring alltid til å være proffenes valg, eller vil det komme bedre alternativer. Spørsmålet er kanskje heller år enn om skiftet kommer. Bilde: Christian Nerdrum

«Ikke så rart» tenker du. Enig, men hvor ofte er det egentlig ikke forandring på føret gjennom dagen, og hvor stor «sweet-spot» har en smurt ski? Hvor god til å smøre må du være for å slå en felleski, og hvor glad skal du være i å smøre for at det er verdt det? Dette er spørsmålene vi lufter i den femte episoden av »God på langrenn». 

RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)

Ragnar er en pedagogisk type, med usedvanlig god innsikt i hva han driver med. Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».

Her har vi skrevet en sak om fem fine skiturer i Nordmarka.