Bjørn Revil kjenner de fleste skiløypene i Nordmarka. Han er en solid marka-kjenner, og har tidligere utgitt bøkene Markaguiden (2008), Østmarkaguiden (2009), Nordmarkaguiden (2011) og Nordmarka-appen. 

Her er hans fem favoritt-skiturer. 

Annonse

Revlia – Sinober (med start fra Solemskogen)

Lillomarka er det nærmeste skiområdet for mange av oss som bor på østkanten.

Det er varierte spor og et veldig stort sammenhengende nett av lysløyper slik at man kan gå fine turer også om kvelden.

Denne løypa går fra Solemskogen som ligger inne i marka og til serveringsstedet Sinober, men den går litt vest for den mest brukte traseen gjennom Bispedalen som «alle» benytter.

Dermed får man gjerne løypa nesten for seg selv. Vil man gå til Lilloseter i stedet for Sinober finnes den en avstikker dit, en løype som er kjørt opp med snøskuter. 

Sinober
SINOBER: Et populært turmål for mange, men det finnes en løype som nesten ingen benytter. Foto: Bjørn Revil  

Ringkollen – Sørkedalen

Det finnes manger traseer tilbake til Oslo eller Bærum. Turene fra Ringkollen mot Oslo-området er på tre til fire mil, litt avhengig av trasévalg. En av mine favoritter er en flott naturløype som ender ved Sørkedalen skole. Den følger stort sett et scooterspor og går gjennom temmelig øde terreng og over flere vann.

Du går fra Ringkollen til Damtjern og fortsetter langs vannet i retning østover i stedet for å gå bakkene opp mot Løvlia. Løypa krysser Storflåtan, Vesleflåtan og Svarten før den går langs Langlivannet nedover mot Sørkedalen. 

Scootersporet over Storflåtan og Svarten er ikke så veldig mye brukt, men det går gjennom noen av de fineste og innerste delene av Nordmarka. 

Masse villmark å oppleve, og du går garantert ikke i kø når du går på ski på Krokskogen. Siden du starter på over 600 meter over havet, vil det uansett bli mer nedoverbakke enn oppoverbakke. 

Skiforeningen kjører normalt skibuss til Ringkollen hver lørdag og søndag, vanligvis fra første helgen i januar og fram til påske, men er foreløpig innstilt på grunn av korona-hensyn.

Ringkollen
VIDSYNT: Fra toppen av Ringkollen har du utsyn over hele Ringerike med snøkledde fjell som Norefjell og Blefjell i bakgrunnen. Foto: Bjørn Revil

Åssjøvika – Bislingen (Formo-løypa)

Rute: Åssjøvika–Venehaugene–Bislingen 

Lengde: 5 km 

Vanskelighetsgrad: Lett/middels 

Startsted: Mylla

Denne nordlige delen av Nordmarka har snø som ligger lenge og byr på fine forhold mye av sesongen.

Blant mange fine løyper er denne morsom, siden du kommer helt opp på nesten 700 meters høyde med flott utsikt i mange retninger.

Det går også an å starte fra løypa som går på langs av Mylla i retning øst–vest.

Det går gjerne et spor fra denne inn til Åssjøvika.

Løypa kalles også Formo-løypa etter skiløperen Ivar Formo, som omkom i 2006 etter å ha gått gjennom isen på Store Sandungen. Han likte seg godt i dette bratte terrenget lengst nord i Nordmarka.

Skar – Kikut via Myrtjern

Mange går tur til Kikutstua, som er en av markastuene hvor du kan få kjøpt boller og kakao. Noen traseer kan være temmelig befolket i helgene. Denne derimot, følger delvis et scooterspor forbi Myrtjern og du kommer litt vekk fra folkehavet.

Dessuten kan det være gøyalt å stake over Øyungen i medvind.

Løypa fra Skar til Kikut via Myrtjern er blant de fineste og mest varierte i hele Nordmarka. Selve ruta følger både brede, oppkjørte spor og små, kronglete skogsløyper. Deler av turen går over islagte vann.

Til Skar, som ligger innerst i Maridalen, kommer du enten med buss eller bil. Her er det romslig parkeringsplass.

Kikuttoppen

Rute: Kikutstua–Kroktjern–Porten–Kikuttoppen–Fyllingen gård 

Lengde: ca. 5,5 km (rundtur) 

Vanskelighetsgrad: Middels (fra Kikutstua) 

Startsted: Kikutstua, lengst nord i Bjørnsjøen.  

Er man først kommet så langt som til Kikutstua, kan man jo ta en tur opp på denne 611 meter høye toppen dersom det er kjørt opp spor dit.

Utsikten er flott, særlig sørover i retning.

Kjentmannen

Skjermbilde 2015-01-30 kl. 10.15.49

Bjørn Revil jobber som lærer på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Han driver med ulike typer friluftsliv som ski, fjellturer, dykking og landeveissykling og har gitt ut flere bøker. Nordmarkas beste skiturer er har hans tredje bok. 

– Jeg ville skrive en bok for folk som har lyst til å oppleve marka på sitt eget nivå, og samtidig gjøre større deler av marka mer tilgjengelig for de som ikke er racere.

For folk som vil oppleve skogens ro, så kan disse turene være greie å kjenne til. Mange av turene som er beskrevet, er ikke overdrevent lange. 

Ofte går de helt i nærheten av andre løyper som kan være veldig trafikkerte. Turbeskrivelsene sier noe om hvor man kan gå, hvor man kan spise og sove, og hvilke turer som passer best for akkurat deg og meg.

Jeg synes dessuten det er viktig å si noe om hvor turene starter, og hvordan man kommer seg dit. Er man fersk bruker av marka, er det nettopp den typen informasjon man trenger.

– Etter at snøen la seg i Oslomarka, har det vært heftig debatt om hvem som har rett til å ferdes i skiløypene. Hvordan stiller du deg til det?

– Jeg er heller ikke glad i folk som går i skisporet. I Nordmarka er det mange grusveier som er brøytet, og det brøytes i forbindelse med hogst.

Det er mange muligheter for de som vil gå på beina utenfor skiløypene. Det er mange løyper som ikke er like overbefolket, og hvis folk hadde spredd seg litt mer ut i løypene, hadde det blitt mindre bråk.

Men jeg synes at alle brukere bør ta hensyn til hverandre. Fatbike har jeg ikke noen vanskeligheter med, for de har såpass brede dekk at de ødelegger ikke skisporene. Jeg synes det er hyggelig at folk bruker marka på nye måter. 

– Hva er det du liker med å gå på ski? 

– Jeg er mer opptatt av naturopplevelsen det gir å gå på ski enn langrenn som trening. Jeg vil si at jeg er i middels god form. Jeg kan godt gå lange turer, men jeg går ikke så fort. Jeg går mye på ski på fjellet også, gjerne på Blefjell og Norefjell. Der kommer jeg litt unna. Jeg liker å oppleve steder om vinteren.