Planlegger tindesenter

Laila Hjellvoll (42) har ansvaret for å lede etableringen av Norsk Tindesenter på Åndalsnes. Påsken 2013 er målet å ha ferdig et splitter nytt hus, for å samle den lokale og nasjonale kompetansen innen norsk tindesport.

Sist oppdatert: 14. oktober 2013 kl 12.00
Slik er planen at det skal se ut, og senteret er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter, Oslo.
Slik er planen at det skal se ut, og senteret er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter, Oslo.
Lesetid: 3 minutter

Hvem står bak ideen om et nasjonalt tindesenter?
– Initiativtagerne er styret i Norsk Tindemuseum, som er en stiftelse som sitter på Arne Randers Heen sin private samling. Denne samlingen er en aldri så liten gullkiste av dokumentasjon, korrespondanse, brev, og foto fra norsk – og da spesielt Romsdals ­­– klatrehistorie. Idéen om å samle norsk fjellsportkompetanse kom da de skulle flytte samlingen til sentrum. Økonomisk står per i dag utviklingsfirmaet Nordveggen AS, Rauma Kommune og det lokale næringslivet bak prosjektet.

Hva skal dette senteret bli?
– Det skal bli et levende og aktivt senter! Et opplevelsessenter, med en innendørs klatrehall av høy kvalitet, en interaktiv utstilling om norsk klatrehistorie formidlet på en morsom måte for store og små. Det skal bli et filmrom og auditorium med plass til 100 personer, der vi skal ha seminar og kurs for og av fjellsportmiljøet. Inn skal en kafé og restaurant, og bibliotek med litteratur, dokumentasjon og fotoarkiv om norsk klatrehistorie i sin helhet. I tillegg jobber vi med å få autorisasjon som nasjonalparksenter for Reinheimen.  

Hva skal det brukes til?
– Tindesenteret skal være en møteplass for klatre- og fjellmiljøet lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Et opplevelsessenter for individuelle tilreisende og turister fra inn- og utland. I tillegg skal senteret brukes til seminarer, møter, konserter og andre aktiviteter.  

Hvorfor skal et nasjonalt Tindesenter etableres akkurat på Åndalsnes?
– Fordi det en helt naturlig plass å ha et senter for bratt friluftsliv, med tanke på naturen og historien her, samt den svært sterke kompetansen som eksisterer i miljøet rundt klatring, basehopping, skikjøring og tilkomstteknikk. Turiststrømmen hit danner et spesielt godt grunnlag for å drifte senteret, de lokale kreftene er positive og økningen i ekstremsportsutøvere i området sterk. Kan du se for deg et annet og mer naturlig sted å etablere Norsk Tindesenter?

Hva er målet med senteret? – Målet er å bli Norges beste senter for informasjon om Norsk klatrehistorie, å gi besøkende en uforglemmelig opplevelse, å bli et naturlig samlingspunkt for nasjonal fjellsportskompetanse, og å markere Åndalsnes som Norges suverene tindehovedstad.

Hva er din jobb?
– Jeg er ansatt i et slags forprosjekt nummer 2. Det er allerede lagt ned mye frivillig arbeid i et forprosjekt. Lokale krefter som Fred Husøy, Mette Rye, Halvor Hagen, Arnt Øyvind Siem med flere gjennomførte det første forprosjektet. Nå er jeg ansatt som prosjektleder. Min jobb er blant annet å jobbe med finansiering, etablering av organisasjon og produktutvikling.

Hva er utfordringene med et slikt senter?
– Det er mange utfordringer her. Finansiering er nok den største, deretter driften – spesielt de to-tre første årene. Men jeg tror det blir fantastisk bra! 

Du kommer fra jobben som daglig leder på Turtagrø. Hvordan var det å flytte til Åndalsnes?
– Jeg har hatt utrolige år på Turtagrø. Jeg har møtt masse interessante mennesker, fått oppleve naturen i området hver dag gjennom sju måneder i så mange år. Jeg har hatt en veldig variert og sosial jobb og har lært masse. Ikke minst har jeg fått oppleve å jobbe med så mange fantastiske mennesker i et kjempebra team, samarbeidsparter som Fri Flyt og andre – pluss at jeg har hatt familien Drægni i ryggen hele vegen. Jobben i Åndalsnes dukket opp og jeg følte at den var en god grunn til å avslutte mitt 8-årige samliv med Turtagrø. Alt har sin tid. Jeg hadde behov for et skifte og Åndalsnes, naturen her og jobben var fristende – og jeg har ikke angret. 

Intervjuet er hentet fra UTE nr 56

Publisert 14. oktober 2013 kl 12.00
Sist oppdatert 14. oktober 2013 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen