Rabothytta blir Hemnes turistforening sin nye stolthet, plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan. Rabothytta blir den høyest beliggende turisthytta i Nord-Norge. Hytta får sengeplass til 30 personer, og planlagt åpning er 16. – 17. august 2014. 

Det er seks-sju år siden turistforeningsleder Svein Arne Brygfjeld for alvor begynte å drømme om en hytte tett inntil de høye toppene i fjellmassivet Okstindan. Klimamessig og ankomstmessig har det vært et krevende byggeprosjekt. Nå, bare måneder før hytta klargjøres for åpning, mener Brygfjeld at Rabothytta er blitt mer enn han hadde drømt om. 

Annonse

Hytta er tegnet av de anerkjente arkitektene Jarmund/Vigsnæs. I en måned framover vises dessuten Rabothytta fram i galleriet La Galerie d'Architecture i Paris.

«Ingen av oss forstår helt hva vi har fått til siden vi kom i gang. Det er blitt mye større enn vi hadde tenkt. Ikke fysisk forstand, men i opplevelse og inntrykk».
Svein Arne Brygfjeld, leder i Hemnes turistforening

– Ingen av oss forstår helt hva vi har fått til siden vi kom i gang. Det er blitt mye større enn vi hadde tenkt. Ikke fysisk forstand, men i opplevelse og inntrykk, sier Brygfjeld. 

For den lille turistforeningen på rundt 300 medlemmer blir det et kjempeløft, og lokalengasjementet er stort. Folk har meldt seg mer enn frivillig til dugnad. 

– I fjor sommer hadde vi 1500 besøkende på byggeplassen. Det sier litt om engasjementet og prosjektet har fått i lokalmiljøet. Første gang folk gikk inn i det halvferdige huset og så utover, kom det tårer. Det var ganske sterkt, sier Brygfjeld.   

Hytta er oppkalt etter den franske fjellmannen og norgesvennen Charles Rabot, som var spesielt glad i området rundt Helgeland.

Beliggenheten er perfekt for en allsidig bruk både sommer- og vinterstid. Fra bilvei på sommerstid er det fem kilometers gange og 500 høydemeter opp til hytta i fint fjellterreng, beregnet til halvannen times gange. Vinterstid omtrent dobbelt så langt. Traseen som går ved Rabothytta er den mest brukte for fjellvandrere som vil på Okstindbreen.