Naturen som lesesal

Friluftsliv trenger ikke nødvendigvis bare være en hobby og fritid. Her er en noen av studiene som lar deg lære utendørs, både på høgskolenivå og videregående friluftslinjer i Norge.

Sist oppdatert 20. februar 2013 kl 15.13
På friluftslivstudier kan lesesalen like gjerne være på Haugabreen, som innendørs. Foto: David Zadiq / Nordfjord folkehøgskule
På friluftslivstudier kan lesesalen like gjerne være på Haugabreen, som innendørs. Foto: David Zadiq / Nordfjord folkehøgskule

Friluftsliv på en folkehøgskole kan være et friår før studiene tar til, eller en utdannelse på en høyskole på vei mot drømmejobben.

Uansett om du skal begynne på videregående eller søke om opptak på NORTINDs kvalifisering av tindevegledere, er det snart på tide å ta valget. Her er noen av mulighetene til å dyrke friluftslivet som studium, både folkehøgskoler og friluftslinjer på videregående.

Folkehøgskoler med friluftslinjer

Mange folkehøgskoler tilbyr linjer med friluftsliv. Noen skoler har spesialisert seg på friluftslivlinjer, og tilbyr ulike former for bratt, vått og kaldt friluftsliv:

Sogndal folkehøgskole
Friluftsliv, ski & klatring. Mer info her.

Bakketun folkehøgskole, Verdal

Friluftsliv, dykking, klatring. Mer info her

Hallingdal folkehøgskole
Bratt, Friluftsliv, Idrett med ski og brett, switch. Mer info her.  

Nordfjord folkehøgskole
Ekspedisjon, Aktivitet, Jakt og fiske, KRIK Høyt og lavt, Norge på langs, Ski og surf, Vind og vatn, Vertikalt. Mer info her

Lofoten folkehøgskole
Lofoten watch, Fjell og ekspedisjon, Klatring og topptur, Surfing og ski, Ski og klatring, Ski og seil. Mer info her.

69grader nord
Seilign og ski, hundekjøring og friluftsliv, friluftsliv Nordkalotten, friluftsliv og sportsfiske, friluftsiv og idrett. Mer info her.

Øytun folkehøgskole
Arktis, Bergtatt, Flyt, Hundekjøring, Jakt og fiske, 70 grader nord, Naturfoto, Ultra, Off piste. Mer info her.

Valdres folkehøgskole
Bratt friluftsliv, Friluftsliv adventure, Hundekjøring, Multisport, Terrengsykkel, Paragliding. Mer info her

Høgskoler med friluftsutdanning

Mange høyskoler tilbyr årsenheter i friluftsliv, noen tilbyr bachelorprogrammer, og noen ytterst få lar deg leve ut drømmen om friluftslivet helt opp til masternivå.
På disse skolene finner du bachelorprogrammer i friluftsliv:

Høgskulen i Volda
Bachelor i friluftsliv. Mer info her

Høgskulen i Sogn og Fjordane 
Bachelor i friluftsliv i Sogndal. Gir mulighet opptak på master i idrettsvitenskap. Mer info her.

Høgskolen i Telemark
Bachelor i Friluftsliv, kultur- og naturveiledning. Studiet kvalifiserer til opptak på master i Kroppsøving, idrett og friluftsliv. Mer info her.

Høgskolen i Finnmark
Bachelor i arktisk friluftsliv. Årskurs arktisk naturguide på Svalbard. Mer info her.

Norges idrettshøgskole
Årsenhet i friluftsliv, som kan inngå i en bachelor i idrettsvitenskap, og som kvalifiserer til master i idrettsvitenskap og det internasjonale programmet Erasmus Mundus in Transcultural European Outdoos Studies. Mer info her.

Nortind
3-årig kvalifisering for å bli internasjonal tindevegleder, og for å jobbe i krevende lende i Norge og utlandet. Opptak annet hvert år, neste opptak er våren 2013. Utdannelse i regi av NORTIND, og kan godkjennes som 90 studiepoeng fra Norges Idrettshøyskole. Krav om dokumentasjon på høyfjells- og klatreerfaring sommer og vinter. Mer info her.

Videregående skoler med friluftslinjer:

Det finnes noen få rene friluftslivlinjer, mens mange skoler kombinerer naturbruk og friluftsliv, eller har friluftsliv som valgfag. Disse skolene tilbyr friluftslivlinjer:

Voss jordbruksskole
Villmarkslinja på Voss er et treårig studium der de to første årene har tre av fem dager med villmarksliv.
Les mer her.

Knut Hamsun videregående skole
3-årig friluftslivsfag som fører frem til generell studikompetanse, etter samme modell som idrettsfag. Starter opp høsten 2013.
Les mer her.

Tromsdalen videregående skole
Valgfag med ekstremsport, hvor man presser sine egne grenser, og innebærer bant annet havkajakk, seiling, isklatring og skikjøring.
Les mer her

Rjukan videregående skole
Starter opp høsten 2013 med linjen Realfag med natur og miljø, hvor elevene kan fordype seg i jakt, fiske og friluftsliv. 
Les mer her

Publisert 20. februar 2013 kl 15.13
Sist oppdatert 20. februar 2013 kl 15.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue