Å være på førstehjelpskurs i fjellmedisin setter i gang mange tanker. Fortsatt hadde jeg blitt ganske fortvilet hvis en ulykke skulle være ute på vinterfjellet med meg som eneste sykepleier, lege og redningskvinne til stede. Muligens hadde jeg klart å tenke mer konstruktivt, være mer løsningsorientert enn tidligere. Dette er nemlig et viktig poeng i fjellmedisin. Ofte finnes det ikke et riktig svar, men mange, ikke en riktig og en gal måte å hjelpe noen med brukket ben ned fra fjellet. Det handler ofte om improvisasjon. Men motsatt av ordets betydning, er improvisasjon noe du kan øve deg på, og bli bedre til.
Hvis du aldri har visst at du kan lage en klatresele av tre lag med sportstape, da er det lite sannsynlig at du vil komme på det av deg selv ute i felten. Har du derimot vært borte i denne selen tidligere, vil du kunne bruke både den, og kanskje videreutviklede patenter av sportstape i en nødsituasjon.
Fjellmedisinkurset på Ustaoset er organisert av Norsk Fjellmedisinsk Selskap, og tar for seg alt fra høydemedisin til skredmedisin og insektsbitt. Alt som kan skje med deg når du er ute på tur. Med kjappe teoriøkter og workshops utendørs, ble vi blitt drillet på fjellets ABC (air, bleeding, cold), holdt fokuset på varmen, alltid varmen og gått igjennom scenarioer med bevisstløse personer, brukne ankler og ulike tauteknikker.
Etter dette vil du nok fortsatt ikke at jeg skal være din eneste sykepleier, lege og redningskvinne i en nødssituasjon, men jeg skal nok klare å holde hodet litt kaldere enn tidligere hvis vi skulle være på tur og et overtråkk eller spysyke skulle komme over deg.