Hvem er du, Sigurd? 

– I egne øyne, en enkel kar med sans for enkle gleder – deriblant friluftsliv. Kona skyter inn her at jeg ikke slår meg til ro med A4-livet og er villig til å ofre mye for nye ute-eventyr.

Hvorfor flyttet du? 

– For å bo i et lite samfunn der hverdagen er kompakt, aktiviteter og tjenester er samlet på ett brett, og eventyrlig natur og dyreliv nesten velter inn døra. Det er utrolig stas å kjenne at man ikke ønsker å dra bort i helger og ferier fordi det er så mye spennende i nærområdet – og så skal man skal ikke undervurdere friheten som ligger i å få slippe boliglånet. 

Hvordan ser friluftslivet ditt ut så langt? 

– Vågå må være verdens beste lekeland. Innenfor en halvtimes kjøretid når vi Jotunheimen, Rondane og Reinheimen, og enda nærmere ligger like fine fjell og daler pakket med eventyrlig natur og kulturlandskap. Fra tunet kan vi rusle ned til elva for å fiske, opp i skogen for å sykle, gå opp på fjellet for å plukke multe, bort i steinrøysa for å kikke etter reven eller klyve gjerdet til nabojenta for å plukke høneegg. Og fortsatt har vi den gode, gammeldagse vinteren i vente, med skileik på jordet, skøyteis i hagen og akebakke rett i hekken. 

Hva synes kona og ungene om Vågå?

– Vi har brått fått unger som vi må mase inn igjen fordi all moroa skjer ute. Selv minstejenta på halvannet år finner selv fram skoene, krafser på døra og vil ut. På friluftsfronten har kona konstatert at Vågå har overgått klisjeene mine, så vanskelig å få bedre skussmål enn det. Selv om lukten av kumøkk og surringen av gardsfluer også er en del av pakka, så er vi overbevist om at barndommen er lengre her enn i byen, men når det er sagt: Å flytte ut av byen er et knalltøft verdivalg i 2016, motstrøms de fleste trender og preferanser. Men det er visst død fisk som flyter med strømmen, og så langt er få av byens gleder vi savner: Det er jo fleste hverdager både i byen og på bygda. 

Hva vil vi få lese mer om på bloggen framover? 

– Dønn ærlige situasjonsrapporter fra Bygda 2.0 – sett gjennom en bymanns øyne. Det som har slått meg mest er hvor mye som har forandret seg til det bedre her oppe i fjellheimen siden jeg flyttet fra Gudbrandsdalen. I dragsuget av et Norge og en verden som synes på nippet til å spinne av skaftet har også bygdelivet blitt mer dynamisk, inkluderende og – i mangelen av et bedre ord – oppdatert. Samtidig har Vågå beholdt og dyrket sine fremste kvaliteter – deriblant et svært aktivt og lett tilgjengelig friluftsliv – kvaliteter som jeg i byen kavet veldig for å få smakebiter av, forteller Rønningen.

Sigurd er allerede i gang. Les hans første blogginnleggSult

«Det som har slått meg mest er hvor mye som har forandret seg til det bedre her oppe i fjellheimen siden jeg flyttet fra Gudbrandsdalen.»
Sigurd Rønningen