Lang vei mot friluftshøgskole

Annelin Henriksen (39) er prosjektleder for Norges Friluftshøgskole i Hemsedal, og håper at skolen skal kunne ta imot de første studentene i 2012.

Sist oppdatert: 25. juni 2010 kl 15.49
Lesetid: 2 minutter

Prosjektet med å prøve å få til en friluftshøgskole, fikk Annelin Henriksen etter å ha sett et behov for en helhetlig utdanning for alle som ønsker å jobbe med mennesker i naturen. Etter å ha blitt kontaktet av en prosjektgruppe i Hemsedal i 2006, som var inne på samme tanken, ble grunnlaget lagt for videre arbeid. Det hele er et spleiselag med offentlige og private aktører: Fylkeskommuner, kommuner, reiselivsaktører og sparebanker. For tiden jobbes det med alt det praktiske, som antall studieplasser og hvilke studieretninger skolen skal inneholde.
I UTE #49 svarer Annelin rundt det spennende prosjektet.

- Hvordan skiller planene seg fra eksisterende frilufts- og guideutdanninger?

- Grunntanken er at det å jobbe med mennesker i naturen kan være et levebrød - et yrke - som krever en helhetlig profesjonsutdanning på lik linje med andre praktisk-teoretiske yrker, f.eks. sykepleierutdanning, lærerutdanning, politiutdanning, kunstutdanning osv. Norges Friluftshøgskole vil tilby en helhetlig yrkesutdanning som vil gi flere bein å stå på jobbmessig. Utdanningen vil gi mennesker en kompetanse som bidrar til å sikre nyskaping, kvalitet og bærekraft i ulike naturbaserte virksomheter som utvikles i framtida.

- Dere var en stund i samtaler med Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås. Nå har dere en avtale med Universitetet i Stavanger (UiS), og planlegger å ligge under dem. Hva ligger bak valget?

- Da vi først startet, var tanken å bli en frittstående profesjonshøgskole. Etter nærmere ettertanke, arbeid og samtaler ble det klart at det ville være umulig å gjennomføre. Vi snakket først med Ås, fordi de har spisskompetanse på natur – men innså etterhvert at vårt ønske om å lage en praktisk, skreddersydd utdanning var mer forenlig med et samarbeid med UiS. UiS har gjennom Norsk Hotellhøyskole Nordens ledende fagmiljø på reiseliv. De samarbeider også allerede internasjonalt med universiteter som Norges Friluftshøgskole ønsker samarbeid med.

- Hvor tenker dere å hente lærekrefter fra?

- Vi har tenkt å hente spisskompetanse fra en rekke ulike fagmiljøer.

- Hva er neste korsvei for prosjektet?

- Godkjenning av studie- og fagplaner i samarbeid med Universitetet i Stavanger - og deretter selvfølgelig statlig studiefinansiering. Vi håper at statlig finansiering av studieplassene vil være på plass i statsbudsjettet fra 2012/2013.

Les hele intervjuet med Annelin i UTE #49, som er i salg nå!

Publisert 25. juni 2010 kl 15.49
Sist oppdatert 25. juni 2010 kl 15.49
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

Lang vei mot friluftshøgskole | UTEMAGASINET.NO