Skjermbilde 2016-10-31 kl. 15.35.50

Som UTE-abonnent får du 7 utgaver i året rett i postkassa, i tillegg til full tilgang til alle artikler på utemagasinet.no. Bli abonnent! 

Alpene har lenge hatt sin kjente haute route, der nærmere 30.000 skientusiaster årlig ferdes. Jotuheimen fikk sin høgrute for noen år tilbake.

Annonse

Bjørn Kruse, vert og guide hos Romsdal Lodge & Guiding har lenge ruget på en idé om å etablere et slikt konsept i Romsdalen. I UTE som er i salg nå kan du lese om da vi var med på testtur og utforsket de mindre kjente områdene og hyttenettverk i et ellers velkjent område.

Mye tyder på at toppturtrenden med skiturer over flere dager ligger an til å bli en slager i vinterfjellet i år også. 

– Når folk går en slik tur, blir de gira og vil prøve andre ruter. Felles for både norske og utenlandske gjester er at de ønsker å kjøre på ski i god snø, sier høgfjellsfører Einar Løken i Bre og Fjell AS.

– De satser tungt på sin nykommer denne vinteren, Sognefjord-ruta fra Sogndalsdalen til Balestrand, i tillegg føringer på Høgruta Jotunheimen og Breruta over Jostedalsbreen.

Han mener det er marked for flere slike ruter.

– Det er nok av plass til flere, men de bør ha geografisk spredning slik at de ikke tråkker på hverandre, men heller at rutene får en flaggskip-status for turene i regionen som hele den lokale reiselivsbransjen kan nytte godt av. Vi tror og håper at en av ringvirkningene vil gjøre overnattingsbransjen sterkere på en del steder slik at flere overnattingsbedrifter velger å holde åpent i vintersesongen og dermed blir det enklere for oss å finne tak over hodet til våre gjester, sier han.

– Med tanke på alle redningsaksjonene av uerfarne, utenlandske fjellturister i sommer, vet utenlandske skiturister hva de kommer til?

– Skiturister fra Alpene er vant til forholdene der, og er kanskje vant med litt tørrere snøforhold enn det gjerne er på den norske vestkysten. Generelt så har vi nok mye å lære fremover for å få de riktige gjestene til riktig tur både med tanke på gjestenes skiferdigheter, nivå og hvilke type opplevelser de egentlig er ute etter. De gjestene som allerede har vært på en slik tur vet hva de går til og blir ofte giret til å gjøre nye turer i samme sjangeren. I denne gruppen selger ofte disse type turene seg selv, sier han, og gleder seg til vinteren.

Bestillingene for vinterens turer har begynt å tikke inn.

Turoperatøren Hvitserk opplevde en femdobling av antall gjester på klassikerruta Haute Route fra Chamonix til Zermatt sist sesong.

– Høgruta i Jotunheimen begynte vi med nå i 2016, og begge våre to turer var fulltegnet, forteller Marit Vidnes hos Hvitserk.

Norgesguidene er også solid tilbyder av lengre skiturer i høyfjellet.

– Vi har jo drevet med fleredagers turer i Jotunheimen i mange år. Vi har satt opp både Høgruta og en annen variant, Tinderuta, i Jotunheimen, men det er vanskelig å gi eksakte antall gjester på de ulike turene opp gjennom. De er jo på en måte bare en omdefinering av hytte-til-hytte-konseptet vi nordmenn kjenner så godt, sier Kåre Øst.  

ny fra matti

DØGNÅPENT: Snøflankene under Svartvasstindan byr seg fram i kveldslyset, og vi takker høflig ja til en dans før vi går videre mot Vasstindbu. Foto: Matti Bernitz Pedersen

«Skikjøringen står alltid i fokus, ikke antall kilometer eller topper tilbakelagt.» 

Fra reportasjen Høyt i Romsdalen i UTEs vinternummer