Kari Schibevaag, kiter 

Annonse

– Jeg trenger snø, mørke, julelukten i huset og masse lys ute i gatene. Snø får jeg veldig sjelden så det blir ofte en julesurf når jeg er hjemme til jul (det funker det også).

jula mi

Matt Skuse, programleder i Villmarkingen  

– Det er lett. Snø. Eller mer presist, kombinasjonen av iskulde og ingen sollys, som gjør det mulig se naturlige reflekser i overflaten. Jeg har feiret jul i Afghanistan, på Diego Garcia og andre snøfrie steder. Det er bare ikke det samme. 

jula mi-4

Marius Fuglestad, Årets eventyrer 2017

– Det som får meg i julestemning er først og fremst snøen, ettersom vi på Vestlandet ikke er bortskjemt med det, akkurat. Ellers er pinnekjøtt et must, og en fjelltur i snøen på ski eller til fots. Julen for meg brukes ofte til å bruke ekstra tid på fjellet. Det er og den perioden jeg bruker mest tid med venner og familie som det ellers blir lite av i løpet av året. 

jula mi-3

Vibeke Sefland, fjellklatrer

– Den deiligste julestemning får jeg når stille snø daler ned på meg, det stikker i nesa av bitende kulde, knirker under føttene i den iskalde snøen og jeg hører lyden av dombjeller og hest med slede. Når det knitrer i peisen og jeg sitter i pysjen med store raggsokker og drikker gløgg og knekker julenøtter og kjenner duften av granbar. Jeg jobber ofte i land som ikke gir mulighet til snø og kulde og stille dager på fjellet, så da hører jeg på «winter wonderland», drikker kanel-te og henger opp julekortene jeg har fått.

jula mi-5

Lars Verket, padlosof

– Julestemning for meg er soloppgangssafari i kajakk utenfor Kristiansand sentrum. Da står sola opp av horisonten, og det blir et fantastisk lysspill mellom klokka 8 og 9. Er jeg heldig får jeg med meg noen, og kan dele varm kakao og julebakst over dekk på kajakkene mens vi venter på sola. Da er det jul – helt gratis!

jula mi-6

Tormod Granheim, eventyrer 

– Pepperkaker, kakemenn og Hamar og Lillehammer julebrus, pinnekjøtt og ribbe. Feirer jeg hjemme, lager mamma verdens beste dessert, en gele med bær og en vaniljesaus som Hellstrøm ville anerkjent. I Chamonix er det ofte veldig bra skiføre fordi det kan være veldig kaldt.   

tormod