I gang med vardebygging

Stiftelsen Varde har et mål om at din fjelltur kan bli noe mer enn en fin turopplevelse for deg selv. Nå har den nystartete stiftelsen akkurat utbetalt drøyt 30.000 kroner til bistandsprosjekter i Nepal, Kenya, Uganda og Tanzania.

Sist oppdatert: 19. november 2014 kl 09.39
Gjennom Varde, håper vi at din fjelltur blir noe mer enn en fin tur for akkurat deg, skriver Trygve Sunde Kolderup
Gjennom Varde, håper vi at din fjelltur blir noe mer enn en fin tur for akkurat deg, skriver Trygve Sunde Kolderup

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Screen Shot 2014-01-24 at 10.49.55

Trygve jobber som daglig leder i Hvitserk, arrangør av ekspedisjoner og eventyrreiser. Mange vil huske han som tidligere redaktør av UTE og Fri Flyt. Han har studert naturbasert reiseliv på UMB i Ås, og har også bakgrunn fra WWF. Trygve er en engasjert fyr med mange prosjekter, og ofte kombinerer de jobb og lidenskap. Han har skrevet flere norske reise- og friluftsbøker. Han har vært på ski- og fjelltur i Alpene, Korsika, Færøyene, Montenegro, Kenya, Tanzania, Rwanda, Nepal, og også i flere av Lollo&Bernies miniland i Syden med Julie (1,5) og Alexander (3).

Omsider er vi i gang! I høst ble Stiftelsen Varde offisielt opprettet – etter en lang runde med bank, revisor, Brønnøysundregisteret og stiftelsestilsynet. Initiativet til Varde ble lansert av turoperatøren Hvitserk. I flere år har vi tilbudt gjestene våre en ekstraregning på «ti kroner pr turdag», penger som gikk uavkortet videre til utvalgte bistandsprosjekter. Dette har vært populært, og vi har ønsket å skalere opp denne støtten og trekke andre aktører fra fjell- og reise-Norge med i arbeidet. Tanken vår er at Stiftelsen Varde skal bidra til at norske turister skal være et positivt bidrag i lokalsamfunnene som besøkes. I dag støtter Varde et sykehus i Uganda, en guideskole som utdanner lokale masaier i Masai Mara i Kenya, et treplantingsprosjekt ved foten av Kilimanjaro, utdanning for jenter i Nepal og et barnehjem på Grønland.

Målet vårt er at Varde skal være et fellesinitiativ fra norsk fjell- og reisebransje. Mange var interesserte da vi dro i gang prosjektet, og nå går vi runden og samler inn støtte. Finse1222, Sogndal Lodge, Haglöfs og Fram Expeditions er allerede klare til å støtte med sin andel. I løpet av høsten håper vi også flere andre aktører også kommer til å bidra. De ulike vardebyggerne samler inn penger på ulike måter. Noen legger til 10 kroner per dag på en festivalbillett, andre gir 10 kroner per overnatting eller et fast beløp fra bedriften per år.

Hvitserk har stilt stiftelseskapital tilgjengelig, utarbeidet nettsiden og er klare for å ta de fleste administrative kostnadene knyttet til driften av stiftelsen. Det er etablert et midlertidig styre som består av Maria Rossi (Hvitserk), Samuel Daams (GoExplore), Anneli Nesteng (Norsk Hydro) og Trygve Sunde Kolderup (Hvitserk). På det første styremøtet var det enighet om at det var et ønske om i første rekke å støtte driften av prosjekter som allerede eksisterer og ikke starte opp våre egne, nye prosjekter. Det er også et ønske om at prosjektene som støttes av Varde skal ha som mål om å klare seg selv uten støtte på sikt. Det er ønske om langsiktighet og at avtaler med de lokale bistandsprosjektene inngås derfor for flere år av gangen. I tillegg skal det er en forutsigbarhet i beløpet prosjektet mottar fra Varde.  For at støtten skal være tilstrekkelig vil det i første omgang være fem prosjekter som mottar støtte. 

Stiftelsen Varde tror at riktig turisme er god bistand og bidrar til utvikling, inntekter og arbeidsplasser. Gjennom Varde, håper vi at din fjelltur blir noe mer enn en fin tur for akkurat deg. Vi håper du vil hjelpe oss med vardebyggingen! Her kan du lese mer om Stiftelsen Varde. 

Publisert 19. november 2014 kl 09.39
Sist oppdatert 19. november 2014 kl 09.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen