– Min beste bølge fikk jeg i finalen. Den var større enn normalt, og jeg fikk til det jeg prøvde på, sier Mica Lourenco fra Portugal etter seieren i Lapoint Surfout i Hoddevik. 25 deltakere våget seg ut i de store bølgene, inkludert to jenter. I herrefinalen møtte Mica sterkest motstand i Saltsteinsurferen Jonas Paulsen som holdt høyt tempo og dristige linjevalg i de utfordrende forholdene. Siste pallplass var forbeholdt australienseren Seamus Fox. Seasmus hadde konkurransens høyeste score med 8.0 poeng i innledende runder hvor han imponerte med intuitiv surfing og enorme sprays som suste titallsmeter videre ut med Atlanterhavet i den kraftige fralandsvinden. Sistemann i finalen, portugisiske Alexandre Grilo, fikk ingen gode bølger og måtte nøye seg med fjerdeplassen. Det er dermed første gang Jonas Paulsen slår norgesvennen Grilo i en konkurranse.

– Det var moro å ta utlendingene, bortsett fra Mica såklart. Han er en utrolig flink og erfaren surfer. Mica angriper bølgen på en veldig riktig måte. Vi hadde kjempebra forhold og fikk en utrolig naturopplevelse der ute. Festivalen var utrolig bra, og jeg gleder meg allerede å komme tilbake neste år, sier Paulsen som nå gjør seg klar for Volcom Codfish i Stavanger neste helg,

Annonse

– Jeg kan ikke planlegge noe annet en seier i Codfish, fortsetter en motivert Paulsen.
Vinneren av Lofoten Masters, Per Zahl var også med i konkurransen, men var uheldig med bølgene og gikk ikke videre til vise hva han var god for. Surfekompisene Kristian Engström og Thomas G. Olsen kom seg ikke videre til finalen. De største overraskelsene i konkurransen var fotograf Frode Sandbech, som var en hårsbredd fra å havne i finalen, samt 17 år gamle Baard Scheie som krabbet langt opp på resultatlistene.

Sterke naturopplevelser

Havdønningene på Stadlandet var mellom 4 og 6 meter, mens bølgeperiodene lå rundt 15 sekunder. Det begynte relativt beskjedent i Hoddevik, men etterhvert som timene gikk, tok forholdene seg stadig opp.
– Selv om jeg ikke er så veldig stor, så følte jeg meg utrolig liten blant fjellene og naturen i Hoddevik. Det føltes nesten som en ekspedisjon mens vi lå dere ute. Jeg skal tilbake, og dessuten besøke Lofoten neste gang, fortsetter Mica som nylig hadde fått 13 sting over øyet etter en skummel surfeskade hjemme i Portugal fem dager tidligere.
– Mica tok de to beste bølgene i finalen og kjørte de beste manøvrene. Det er tydelig at verdenscuperfaringen fortsatt sitter i blodet på portugiseren. Han hadde et utrolig tempo og fantastiske linjer i bølgene, sier dommersjef Sebastian Kjellström.

I kvinneklassen var mange som trakk seg idet bølgene reiste seg, men to jenter våget seg ut, og Melissa Pope fikk førsteplassen foran Dorthe "Slater".

Bølgefestival i havgapet
Larviksgutten Jonas Paulsen hadde tøffe veivalg i Hoddevikas bølger. Foto: Christian Nerdrum
Larviksgutten Jonas Paulsen hadde tøffe veivalg i Hoddevikas bølger. Foto: Christian Nerdrum

Lapoint Surfout var en del av Fri Flyt Surfefestival 9.-12. oktober. 60 surfere tok turen til vakre Hoddevik for å Hoddevik delta på festivalen som ellers inneholdt Ocean & Earth bølgesøk med havraftingbåt, brettshapekurs med Mica Lourenco, utlån av stand up paddleboards, Longboardkonkurranse for asfaltsurferne, fest på låven - med danceout. Lapoint og Stadsurfing tilrettelegger med overnatting og leie av utstyr.