Frykter ny dødsvinter

Forrige vinter mistet ni skikjørere livet i snøskred. Med nok en kuldevinter frykter skredekspertene liknende tall i år.

Sist oppdatert: 7. desember 2010 kl 16.15
Lesetid: 3 minutter

Ni skikjørere mistet livet i snøskred forrige sesong. Det er over dobbelt så mange som gjennomsnittet de siste 40 årene. Sesongen 08/09 døde fire personer i snøskred, mens det i 07/08-sesongen døde tre personer. De siste åtte sesongene har ikke tallet vært over fire personer. Den dramatiske økningen skyldes ekstremkulda.
– Det er kaldt vær mange steder og lite snø. Da omdannes snøen og det dannes det vi kaller vedvarende svake lag. Det var en situasjon vi også hadde forrige vinter, som gjorde vinteren vanskeligere og farligere enn det vi er vant med. I fjor hadde vi ni omkommende. Det var et resultat av de spesielle snøforholdene. Det er absolutt grunn til å frykte at det blir slik i år også – og da må folk være ekstra skjerpet, sier skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt Kjetil Brattlien.

Fire skred siden fredag
Siden fredag har fire middels store til store skred blitt utløst i Troms. Skikjørere har blitt tatt i tre av dem. Det første gikk fredag formiddag på Sjufjellet i Tamokdalen og tok med seg tre personer. Med bruddkant på 1000 meters høyde og skredtunge ned til skogsgrensen ved 500 meter, ble et massivt skred naturlig utløst senere samme dag på Anderdalstind i Lavangsdalen. På lørdag gikk det nok et skred i Tamokdalen, denne gangen ved Blåbærfjellet og tok med seg tre personer. En av dem måtte graves frem. Mandag ble en 22-år gammel skikjører tatt av skred på vestsiden av Ullstind, men kom unna med mindre skader.

Tror det verste er over
Leder av Røde Kors sin ressursgruppe for skred, Tor Andrè Skjelbakken, har observert forholdene i Troms:
– Før forrige helg hadde vi en lengre kuldeperiode, som dannet en den rimlag, og da sikkert også rennsnø. Med både rim og rennsnø i bunn kom det forrige uke en mildværsperiode med svært mye nedbør – opp mot 50 millimeter. Sammen med sterk kuling og til dels storm på utsatte steder ble skredfaren stor, men det har helt klart stabilisert seg. Det er lite vind nå og ikke så mange kuldegrader, så det verste er nok over. I en kuldeperiode vil skredfaren ligge latent og det vil gå noen dager før skredfaren går ned til moderat.
– Hvor stort område er det snakk om?
– Det vi vet er at denne situasjonen har vært i Troms, og spesielt i Troms nord for Finsnes. Tamokdalen og området rundt Tromsø har vært utsatt.
Utfordrende skredvurdering tidlig på sesongen
Skjelbakken vil ikke fraråde toppturentusiastene å ferdes i fjellet, men oppfordrer til å kjøre trygge steder man er kjent med:
– Det er fantastiske forhold i fjellet. Du kan finne knedyp pudder og supre forhold, men det er vanskelig å beregne skredfaren. Det er ikke lurt å kjøre steder det er brattere enn 30 grader eller steder du ikke er kjent. Noen av skredene i helgen var helt nede i 30 grader. Folk må ta seg selv i vare. Vi har de siste årene sett at mange har begynt å gå i fjellet i desember. Toppturer før jul er litt uvant i Nord-Norge. Skredvurdering på tidligvinter er vanskelig, men det er fantastiske forhold og nydelig å være ute i mørketidslyset vi har nå, så finn trygge steder å kjøre og hold unna de vanskeligste partiene

Publisert 7. desember 2010 kl 16.15
Sist oppdatert 7. desember 2010 kl 16.15
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

Frykter ny dødsvinter | UTEMAGASINET.NO