Frønsvollen – Oslos seterperle

Oslo-folk trenger ikke å reise langt for å få store og flotte opplevelser. Her er et tips til årets storbyferie i Norge.

Sist oppdatert: 17. juni 2014 kl 13.51
Frønsvollen Oslo
FRØNSVOLLEN: Om sommeren tømmes Marka for reiselystne Oslofolk. Da er det tid for de aller beste og mest fredfulle markaturene. Foto: Per Arne Andersen

Tar du Holmenkollbanen til Frognerseteren, er det ikke stort mer enn en halvtime å gå til Frønsvollsåsen på knappe 500 meters høyde.

Her ligger Frønsvollen som er en av Oslos eldste og mest sjarmerende setervoller.

Opprinnelig var dette en gave fra Konsul Thomas Heftye til Christiania Skiklubb. Stedet ble innviet som skihytte i 1885 og anses å være verdens eldste skihytte. I dag er den mest av alt en seterperle nesten midt i Oslo og et populært turmål for folk i alle aldre.

en laftede delen av setra kalles Frønsvollstallen, og denne er i sommerhalvåret åpen i helgene. Her er det enkel servering av kaffe, te og saft. Inne er det kjøkken og vedovn, så været trenger ikke å være perfekt for at dagen skal bli det.

Noe er forhåndspriset, men ellers er betalingen på frivillig basis. Et fascinerende og typisk norsk betalingssystem, og kjenner jeg den typiske norske turgåer rett så er det ingen som forsyner seg uten å legge igjen noen kroner som kan sikre videre drift. Og at vi som ferdes mye i Marka, har et håp og ønske om at drift på denne typen sjarmerende steder opprettholdes – ja, det er det liten tvil om.

Langs Frønsvollsåsen går det en nydelig sti nordover i retning Skjennungstua. Lettgått til fots og fin å sykle dersom du er blant dem som behersker røtter, stein og treklopper under sykkelhjulene.

Trekloppene som finnes langs denne stien, har stedvis flere centimeters avstand mellom bordene. Stien er derfor ikke tilrettelagt for sykling, og mye tyder på at dette er et lite syklet stiparti.

Mitt inntrykk er at dette er en av Markas mest fredfulle stier. Så dersom du er som meg – og ønsker å utforske Marka fra sykkelsetet – så oppfordrer jeg deg til å ta det pent. Ta deg tid til et smil, et hei og kanskje til og med en hyggelig prat med turfolkene du møter. Da har jeg tro på at hjemmeferien blir vellykket for flere.

Ønsker du en litt lengre stitur, er det mulig å gjøre en rundtur med Sognsvann som utgangspunkt: Ta seniorløypa nordover til Frønsvollstråkka, og deretter den bratte og svingete veien opp til Frønsvollstallen.

Husk å ta deg tid til laaaang lunsj ved Frønsvollstallen. Herfra går stien nordover Frønsvollsåsen til Skjennungstua. Tilbake igjen kan du velge skiløypa til Frønsvollstråkka og deretter stien over Vettakollen, forbi Bånntjern og tilbake til Sognsvann.

En finere feriedag finnes knapt, og den gir oss Osloborgere en påminnelse av det vi egentlig viste fra før.. At Oslo er verdens beste feriehovedstad. 

Ha en vidunderlig Osloferie:) 

09-59-50_lightboxorg
09-59-50_lightboxorg

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, downhillsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

Publisert 17. juni 2014 kl 13.51
Sist oppdatert 17. juni 2014 kl 13.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen