Friluftslivets hederspris til Arne Nævra

Fotografen og naturfilmskaperen Arne Nævra er tildelt norsk friluftslivs mest høythengende æresbevisning. Friluftslivets hederspris 2013.

Sist oppdatert: 21. august 2013 kl 13.50
Fotograf og naturfilmskaper Arne Nævra. Foto: Frifo
Fotograf og naturfilmskaper Arne Nævra. Foto: Frifo
Lesetid: 2 minutter

– Arne Nævra har formidlet naturkunnskap og naturglede gjennom foto og film i fire tiår. Drevet av en glødende entusiasme for nordisk natur har han nådd fram til brede lag av befolkningen og vist hvilke opplevelsesmuligheter som ligger i friluftslivet, sier sekretær for juryen, Arne D. Danielsen.

Prisen er tidligere blitt tildelt blant andre Dronning Sonja, Olav Thon, Den norske turistforening, Hans Christian Alsvik og Lars Monsen. Personer eller organisasjoner som gjennom år har gjort en ekstraordinær innsats for å fremme norsk friluftsliv. 

Han mottar prisen den 25. august under festivalen Friluftsliv for alle, som årlig arrangeres i Raufoss, Vestre Toten kommune. Overrekkelsen vil skje på friluftsmuseet på Stenberg. Samtidig vil nyskapningen Friluftslivets ildsjel bli kåret.

Nævra har med sin allsidige produksjon av filmer, bøker og foredrag maktet å vise hele bredden av norsk natur. Alt fra livet i byparken til avsidesliggende villmarker og Arktis. Hans arbeid er en eneste stor hyllest til naturen og spesielt norsk natur i all sin mangfoldige helhet. 

– Arne Nævras arbeid er gjennomsyret av høy fotografisk kvalitet, grundig naturkunnskap og en dyp idealistisk kjærlighet til naturen. Hans begeistring er smittende, og gjør ham til en god formidler, sier Arne D. Danielsen.

Han begynte som stillfotograf og etter hvert ble fler av hans filmer vist på NRK TV tidlig på åtti-tallet. Han var en viktig samarbeidspartner da NRK i 1992 startet «Ut i naturen» som ukentlig program. 

Flere av hans produksjoner er distribuert i andre land, og dermed har Nævra bidratt til å gjøre norsk natur og friluftsliv kjent for et internasjonalt publikum. Han har også inspirert nordmenn til å komme seg ut i naturen og praktisere friluftslivet. Juryen mener derfor at Arne Nævra er en verdig vinner av Friluftslivets hederspris 2013. 

Prisen deles hvert år ut av Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Friluftslivets Fellesorganisasjon (Frifo) og festivalen Friluftsliv for alle. 

Publisert 21. august 2013 kl 13.50
Sist oppdatert 21. august 2013 kl 13.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen