– Arne Nævra har formidlet naturkunnskap og naturglede gjennom foto og film i fire tiår. Drevet av en glødende entusiasme for nordisk natur har han nådd fram til brede lag av befolkningen og vist hvilke opplevelsesmuligheter som ligger i friluftslivet, sier sekretær for juryen, Arne D. Danielsen.

Prisen er tidligere blitt tildelt blant andre Dronning Sonja, Olav Thon, Den norske turistforening, Hans Christian Alsvik og Lars Monsen. Personer eller organisasjoner som gjennom år har gjort en ekstraordinær innsats for å fremme norsk friluftsliv. 

Annonse

Han mottar prisen den 25. august under festivalen Friluftsliv for alle, som årlig arrangeres i Raufoss, Vestre Toten kommune. Overrekkelsen vil skje på friluftsmuseet på Stenberg. Samtidig vil nyskapningen Friluftslivets ildsjel bli kåret.

Nævra har med sin allsidige produksjon av filmer, bøker og foredrag maktet å vise hele bredden av norsk natur. Alt fra livet i byparken til avsidesliggende villmarker og Arktis. Hans arbeid er en eneste stor hyllest til naturen og spesielt norsk natur i all sin mangfoldige helhet. 

– Arne Nævras arbeid er gjennomsyret av høy fotografisk kvalitet, grundig naturkunnskap og en dyp idealistisk kjærlighet til naturen. Hans begeistring er smittende, og gjør ham til en god formidler, sier Arne D. Danielsen.

Han begynte som stillfotograf og etter hvert ble fler av hans filmer vist på NRK TV tidlig på åtti-tallet. Han var en viktig samarbeidspartner da NRK i 1992 startet «Ut i naturen» som ukentlig program. 

Flere av hans produksjoner er distribuert i andre land, og dermed har Nævra bidratt til å gjøre norsk natur og friluftsliv kjent for et internasjonalt publikum. Han har også inspirert nordmenn til å komme seg ut i naturen og praktisere friluftslivet. Juryen mener derfor at Arne Nævra er en verdig vinner av Friluftslivets hederspris 2013. 

Prisen deles hvert år ut av Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Friluftslivets Fellesorganisasjon (Frifo) og festivalen Friluftsliv for alle.