Hva med kanotur på Altaelva, telttur i Lyngen eller topptur i Jølster? Følg med i ukene fremover og få nye og uventede ideer til til hvor du kan legge turen denne sommeren.

Trygve Nygård driver opplevelsesfirmaet GLØD med base i Alta, og har mange gode turtips til dem som legger ferieturen mot nord.

Annonse
Altalaks.19kg
Altalaks.19kg

1. Terrengsykkeltur på Finnmarksvidda

Alta er et strålende utgangspunkt for fantastiske terrengsykkelopplevelser! Finnmarksvidda ligger bare et steinkast unna og der kan en leke seg i dagevis. Men også i Altadalen finnes stier, tråkk og grusveier der en virkelig kan utfolde seg!
En av mine absolutte terrengsykkelfavoritter tar en over det meste av Finnmarksvidda, med overnatting, badstue, god mat og vin både på Øvre Mollisjok og Jotka Fjellstue. I løpet av turen skifter terrenget fra høyfjellsvidde med store innsjøer, via bjørkeskog og sildrende bekker, før en avslutter nede i furuskogen langs Altaelva i den frodige Altadalen. Kilometer på kilometer med naturopplevelser, dobbel- og enkeltråkk som setter ferdigheter og utholdenhet på prøve, gjerne i lys av midnattssola! 

_MG_6361
_MG_6361

Foto: Jon Vidar Bull

2. Altaelva i kano

Bilde 3
ELLEVILT: Det er god fart og spenning nedover strykene. Foto: Lars H. Krempig

Altaelva forbindes av de fleste med laksefiske. Men Altaelva er så mye mer; storslått natur, frodig flora og rik fauna. Å oppleve elva fra en stilleflytende kano er en naturopplevelse som setter varige spor. En kan nesten si at turen er vanedannende.

Har du engang vært her, vil du alltid tilbake! Øvre del av Altaelva tar deg ned gjennom Nord-Europas største canyon. Her ferdes sjelden folk, kun en og annen laksefisker med fluestang.

Lenger ned elvaavløses landskapet av frodig furuskog og etter hvert kultur og jordbrukslandskap. Med noe padleerfaring, vil nedre del av elva være grei for de fleste, mens i øvre del anbefales det å ta kontakt med et guidefirma.

Husk å padle i fredningstiden for fiske, mellom kl 12:00 og 18:00.

•  3. Røye og ørretfiske på Finnmarksvidda, vest

Trygve Nygård GLØD
Trygve Nygård GLØD

Veidemannen lever fortsatt i mange nordmenn, og jeg er intet unntak! En sommer kan ikke passere uten at jeg har vært på flere fisketurer, og Finnmark har mange områder der det er muligheter for fin fangst.

En av mine absolutte favoritter går selvsagt til mine ”hjem-fjell”, der jeg som guttunge ble introdusert til denne typen friluftsliv. Her finnes utallige innsjøer der du, om du er heldig – og har hatt godt ”haill”, kan få stor ørret og røye. Naturen er vekslende, med høye fjell mot vest, vidde mot sør, fjorder mot nord og uendeligheten mot øst. Her kan du vandre i dagevis uten å treffe på folk!