71 grader nord

71° nord er en norsk reality-TV-serie som har gått på TvNorge siden 1999. Produksjonsselskapet er Nordisk Film og TV AS. Programleder er tidligere alpinist Tom Stiansen. Tv-konseptet er det første norske underholdningsprogram som har blitt solgt til utlandet (Danmark, Sverige, Polen, Sveits, USA/Canada, Tyskland, Belgia/Nederland og Storbritannia). I denne realityserien skal en gruppe deltakere skal ta seg fra Lindesnes til Nordkapp. På veien skal deltakerne (likt antall menn og kvinner) kjempe seg gjennom vakker, men til tider farlig natur.

Ferden er inndelt i faser og én deltager sendes hjem i hver episode. Deltakerne er oftest vanlige mennesker, men det har også vært vist flere kjendisversjoner. De får prøve sin fysiske og ikke minst sin psykiske styrke på veien mot nord. Ved flere tilfeller har deltagere trukket seg fra oppdrag de selv mente var for tøft for dem.

Den ordinære versjonen har 12 deltakere, og de 15 programmene spilles inn i løpet av 5-6 sammenhengende uker på vårparten, for så å vises på TVNorge på høsten. Kjendisversjonen har 10 deltakere, og 10 programmer spilles inn i løpet av ca 5 sammenhengende uker på høsten, og vises på tv til våren.

Reality tv serien 71 Grader Nord har gjennom snart 20 år samlet omlag 400.000 nordmenn foran tv-skjermen hver eneste uke, og er blitt et begrep og en referanse i norsk friluftsliv.