Se EVEREST – og hjelp Nepal!

TRAILER: Storfilmen EVEREST har Europa-premiere 18. september. Allerede den 15. september kan du få med deg førpremieren, i form av en veldedighetsforestilling – der hele billettinntekten går til Nepal.

Sist oppdatert 1. september 2015 kl 10.29

REIS NEPAL

– Dette er en håndsrekning fra en fjellnasjon til en annen, sier Olav Myrholt, Nepal-ekspert og en av REIS NEPALs bakmenn. På websidene til den 2-årige aksjonen – Reis Nepal – kan du lese mer om tiltak som ligger i startgropen, og hvordan enkeltpersoner kan sette i gang sin egen humanitære REIS NEPAL aksjon på hjemstedet.
Har du ikke anledning til å delta på førpremieren, men likevel ønsker å gi penger til Nepal, kan du benytte REIS NEPALs kontonummer 1503 61 83133 – eller tast inn reisnepal på mobilen og send til 2090. Din konto blir da belastet for kr 275, identisk med billettprisen.

– Jeg har sett Everest og holdt meg fast i stolen i to samfulle timer med hvite knoker. Fotografereringen er superb, med bruk av effekter som gir en sitrende, intens følelse av «being there», forteller Arild Molstad, forfatter, bistandsrådgiver og initiativtaker til REIS NEPAL. De har tatt initiativet til en førpremiere av storfilmen, der all inntekt går til Nepal, som fremdeles ligger nede etter jordskjelvene som tok over ni tusen liv og fikk landets økonomi til å smuldre opp.

Førpremiere med diskusjon fra scena og nachspiel på Restaurant Asia: 15. september på Victoria Kino i Oslo kl 17.30
KJØP BILLETT HER

Mye av handlingen i filmen finner sted i «dødssonen» nær toppen av Mount Everest, og er basert på den store ulykken som fant sted på Everest i 1996. Everest stiller spørsmål rundt kommersialiseringen av høydeklatring, og beskriver hva som skjedde da mange menneskeliv gikk tapt fordi alt for mange ekspedisjonsteam med velbeslåtte – men til dels uerfarne deltakere – prøvde å nå toppen før «the point of no return»- fristen løp ut for å komme seg i sikkerhet. Resultatet ble katastrofalt.

– Everest handler om arroganse og ansvarsløshet, men også vågemot og medmenneskelighet, og reiser viktige spørsmål både om kommersialisering av klatresporten og hva denne type ekspedisjoner tilfører Nepal, sier Molstad. – Der lever hundretusener av fjellturismen, men er prisen for høy? Altfor mange sherpa-liv forkortes som følge av tung og risikabel jobbing langs risikable ruter. På Mount Everests fjellsider er det ikke bare rike utlendinger som står i kø for å bli bragt opp til toppen av underbetalte sherpaer, også en rekke dilemmaer og paradokser som fortjener  å settes under debatt. 

LES OGSÅ: Everest – en farlig arbeidsplass

Nettopp slike spørsmål vil tas opp i Veldedighetsforestillingen på Victoria Kino i Oslo 15. september kl 17:30. I forkant av denne førpremieren vil noen av våre mest kjente og erfarne fjellklatrere diskutere filmens tema på scenen. Disse treffer du også på et nachspiel etter filmen på restaurant Asia på Aker Brygge. 

Veldedighetsforestillingen er et samarbeid mellom United International Pictures, Oslo Kino og Reis Nepal. Billettprisen er 275 kroner, nachspiel inkludert. Billettinntektene går uavkortet til Nepal, til gjenreising av stier, og overnatting- og bevertningssteder langs fjellrutene. 

– Vi vet at en støtte til aktører i Nepal, som bedriver ansvarlig turisme både på kort og lang sikt, vil skape vidtrekkende, positive ringvirkninger for hele landet, sier Molstad.
Innsamlingen vil foregå via den etablerte Varde-stiftelsen, og mottakerapparatet i Nepal vil bestå av et erfarent, pålitelig team av toppfolk, både nepalere og europeere. Aksjonen satser på effekt fra hver innsamlet krone, med full synlighet og minimale administrasjonskostnader.

InvitasjonEvrest11Horz
InvitasjonEvrest11Horz
Publisert 1. september 2015 kl 10.29
Sist oppdatert 1. september 2015 kl 10.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen