Dette får du se på Fjellfilmfestivalen

Fjell, natur og global oppvarming spiller hovedrollene i filmprogrammet under årets Fjellfilmfestival på Gjendesheim.

Sist oppdatert 30. august 2017 kl 13.32
GODE FILMFORHOLD: Mye god fjellkultur og stemning under Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim. Bildet er fra fjorårets arrangement. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
GODE FILMFORHOLD: Mye god fjellkultur og stemning under Fjellfilmfestivalen på Gjendesheim. Bildet er fra fjorårets arrangement. Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Filmsjef Bendik Strønstad, begynner nå å få det meste av filmprogrammet på plass.  

– Vi har prøvd å sette sammen et program som inspirerer til å komme seg ut. Vi har nok en del filmer som gir et litt annet bilde eller synsvinkel på det å oppleve naturen enn det som man opplever selv, både i form av fiksjon og dokumentar, sier Strønstad.   

LES OGSÅPÅ jakt etter de beste fjellfilmene

Det er alltid ekstra spenning til hva som blir åpningsfilm på Fjellfilmfestivalen. I år er det den prisbelønte dokumentaren Sherpa som får æren.

–  Dette er en dokumentar som beskriver godt den situasjonen som sherpaene jobber under, sier Strømstad.

SE TRAILER

I 2013 ble det meldt om sammenstøt mellom europeiske fjellklatrere og sherpaer på veien mot Mount Everest. Hendelsen nyanserte bildet av smilende innfødte som hjelper internasjonale eventyrere, og åpnet øynene for alvor om at verdens høyeste fjell  er i ferd med å bli turistindustri. Den australske dokumentar-regissøren Jennifer Peedom ønsket å vise Everest-industrien fra sherpaenes side, og tok med seg et filmcrew for å dokumentere klatresesongen 2014. Midt i filmingen inntraff den største katastrofen i fjellets historie: 16 sherpaer ble drept da en gigantisk isblokk løsnet fra fjellsiden. Filmen setter søkelys på hvordan sherpaer utsetter seg for stor risiko fordi det sikrer økonomisk trygghet for familien og landsbyen, og genererer store inntekter til staten. Like interessant er forholdet til tindebestigerne de hjelper, og hvordan nyansene mellom bemidlete klatrere, turoperatører og sherpaer ofte balanserer hårfint mellom respekt og frustrasjon. Peedom mottok Grierson Award på BFI London Film Festival, og BAFTA-nominasjon for denne dokumentaren.

Vi finner også flere norske produksjoner på programmet. Dokumentaren Førstemann til Sydpolen av regissør Svein Arne Brusletto, er historien bak kappløpet i Antarktis i 2012, 100 år etter Amundsen og Scott. Her var Norge representert i hard kamp mot 8 andre lag. Det har vært lite omtale om bragden som ble gjennomført, av Team Framdrift bestående av Mathias Seim, Håvard Svidal og Erlend Gray.  

Dokumentaren Veien ut vises også på fjellfilm. Etter 20 år med rusmisbruk byttet Jan Schøyen (47) ut amfetamin, piller og alkohol med naturen. I dag tar han andre rusmisbrukere med ut på tur, og effekten er unik. Jan Schøyen var ekspedisjonsleder da åtte tidligere rusmisbrukere dro ut på en tre måneder lang ekspedisjon over 300 mil. Ekspedisjonsleder og starter av stiftelsen, Jan Schøyen, er også en del av foredragsprogrammet.

– Vi har bevisst valgt å hente inn en del filmer som har vært vist andre steder før. Det er så mye som er tilgjengelig og overalt, men så er det å få satt av tid til å få sett alt man vil. Vi har prøvd å legge til rette for det, og håper at vi har klart å sette sammen et program som publikum vil sette pris på, sier Strønstad.

VISES: Førstemann til Sydpolen (dokumentar), historien bak kappløpet i Antarktis i 2012, 100 år etter Amundsen og Scott. Regissør: Svein Arne Brusletto
VISES: Førstemann til Sydpolen (dokumentar), historien bak kappløpet i Antarktis i 2012, 100 år etter Amundsen og Scott. Regissør: Svein Arne Brusletto
Hoggeren_ordinary_1200
Hoggeren_ordinary_1200

VISES: Publikumsfavoritten Hoggeren er en av årets mest omtalte norske komedier, og ble også gjennombruddsfilmen til Jorunn Myklebust Syvertsen

Skjermbilde 2017-08-29 kl. 23.27.01
Skjermbilde 2017-08-29 kl. 23.27.01

VISES: Hunden, en kortfilm løst basert på Jon Fosses novelle «Også kan hunden komme».

Skjermbilde 2017-08-29 kl. 16.07.08
Skjermbilde 2017-08-29 kl. 16.07.08

VISES: Cliffhanger fikk tre Oscar-nominasjoner i 1993 (for beste lydeffekter, beste visuelle effekter og beste lyd) og var Norges tredje mest sette film dette året. 

Det er også hentet opp noen skikkelige godbiter fra filmarkivet. Bergenstoget plyndret i natt (1928) er en klassisk klassiker i norsk filmhistorie. Veiviseren og Cliffhanger får også sin renessanse.

– Vi startet i fjor med et eget retro-program og fikk gode tilbakemeldinger på det. Vi har tatt med noen kule filmer vi synes passer godt inn, forteller fjellfilmsjef Maritha Bjørnbeth.  

Her finner du hele programmet til Fjellfilmfestivalen

En skikkelig grøsser har blitt en tradisjon i høstmørket, i år er det den finske skrekkfilmen Lake Bodom. I 1960 ble Bodom-innsjøen åsted for en av de mest grusomme mordsakene i finsk historie, da fire ungdommer ble drept på en telttur. Hitchcock-aktige vrier og referanser til klassiske slasher-filmer. En god unnskyldning for å sitte litt ekstra tett, eller sørge for at lua kan trekkes godt ned om det blir for nifst.

– Jeg har en personlig forkjærlighet for skrekkfilm, så jeg gleder meg veldig til denne visningen. Jeg satt alene hjemme og så den, med avskrudde lys og popcorn, og jeg skvatt mer enn to ganger, sier Bjørnbeth.

Som vanlig er det fyldig aktivitetsprogram på dagtid, med alt fra morgenyoga til fotokurs, klatrekurs, kajakkurs og guidete turer i fjelltraktene rundt Gjendesheim, før filmprogrammet starter utpå ettermiddagen.

– Hva må fjellfilm-gjestene huske å pakke med seg til fjells?

– Fjellfilm-folket er gode til å kle seg og vant til å være ute, men husk at det er september og at det kan bli vått. Husk ull innerst, klær som tåler regn, godt sitteunderlag – og selvsagt godt humør, sier Bjørnbeth.  

LES OGSÅ: Fjellfilm-moten 2016

Fjellfilmfestivalen

Fjellfilmfestivalen arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, opprettet av forlagshuset Fri Flyt AS og Den Norske Turistforening. Stiftelsen skal fremme film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser. Den ønsker å bidra til økt kvalitet i bredde i formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv, samt inspirere til aktiv bruk av natur og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet. Årets festival arrangeres på Gjendesheim Turisthytte 8. – 10. september. 

Publisert 30. august 2017 kl 12.00
Sist oppdatert 30. august 2017 kl 13.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen