Bærer for livet

Kunne du tenke deg å gått på fjellet i snø, kulde og vind i en hullete bomullsjakke? Sannsynligvis ikke. Les derfor denne bloggen!

Sist oppdatert 29. oktober 2008 kl 14.11
Har du klær og utstyr til bærerne og guidene i Rwenzorifjellene? (Bilde: Matti Bernitz)
Har du klær og utstyr til bærerne og guidene i Rwenzorifjellene? (Bilde: Matti Bernitz)

I høst har jeg vært på to fjellturer i Afrika. Både på Kilimanjaro i Tanzania og Rwenzori-fjellene i Uganda så jeg hvordan pengene turistene legger igjen sørger for økonomisk vekst og livsviktige arbeidsplasser. Reiser til Afrika, Syd-Amerika eller Asia kan derfor være viktige bidrag i kampen mot fattigdom.

Likevel, skal du på fjelltur i Himalaya eller Afrika, møter du bærere og guider som gjør tungt arbeid i store høyder med klær og utstyr som absolutt ikke egner seg på fjellet. Flere steder gjør den krevende jobben og det dårlige utstyret at det årlig omkommer bærere. Disse får langt mindre oppmerksomhet enn dødsfall til turister i de samme områdene.

Samtidig med at jeg i høst var i Rwenzori omkom en bærer på fjellet. Han hadde vært syk da han begynte å jobbe for en tysk turist, men de fem dollarne han kom til å tjene om dagen var så viktig for han og familien at han ikke ville si fra seg jobben. Underveis turte han ikke si at han ble dårligere. Sannsynligvis var han redd for at sykdommen kunne hindre han i å få nye bærejobber senere. Da vi dro var kollegene hans usikre på om han døde av malaria eller høydesyke, men det harde arbeidet i regn, kulde, snø og stor høyde påvirket definitivt sykdomsutfallet.

Flere organisasjoner jobber for at bærerne skal ha bedre arbeidsforhold. International Porter Protection Group (ippg.net) arbeider i Himalaya og Kilimanjaro og har utarbeidet retningslinjer som skal bedre bærernes sikkerhet. På nettsiden til Kilimanjaro Porters Assistance Project, kiliporters.org, opplyser organisasjonen om turoperatører som aksepterer deres retningslinjer og oppfordrer turister til å velge disse. På begge nettsidene finnes linker til flere tilsvarende organisasjoner som har navn på flere etiske turoperatører. Både på Kilimanjaro og i Himalaya er det derfor mulig å sjekke om turoperatøren som arrangerer reisen din, behandler bærerne sine på en tilfredstillende måte!

Uansett er det også ting du kan gjøre for å bidra til bærernes sikkerhet. Lån ut klær og utstyr underveis hvis du har pakket med deg ting du ikke trenger selv. Har du utstyr liggende på loftet eller i kjellerboden som du aldri bruker? Ta med deg dette på tur, del det ut før dere går og la det bli værende der noen får bruk for det!

I Rwenzori-fjellene er bærerne de dårligst utstyrte i hele Afrika. Det sier ikke så lite. Du trenger likevel ikke dra helt til Uganda for å hjelpe disse. Ta kontakt med trygve@friflyt.no for hvis du har klær du vil sende ned til Uganda. Vi har fått sendt ned endel utstyr allerede, men det er fremdeles behov for ullundertøy, soveposer og vann- og vindtette klær.
Fri Flyt / UTE støtter også byggingen av en klinikk i Rwenzorifjellene i Uganda. Denne klinikken kan du lese mer om her.  

TRYGVE SUNDE KOLDERUP

Publisert 29. oktober 2008 kl 14.11
Sist oppdatert 29. oktober 2008 kl 14.11
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen