10 ting du bør vite om Hovedøya

Hovedøya, eller Hovedøen, kan kalles for selveste juvelen av Osloøyene og er blant hovedstadens mest populære turmål. Her er ti ting du kanskje ikke visste om Hovedøya.

Sist oppdatert 1. juni 2020 kl 07.00
Hovedøya oslo norge utemagasinet 1737 gammelt
HUØYA heter denne øya på kartet fra 1737.

Midt i Oslofjorden finner du Hovedøya, du har utsikt rett inn i den fra hele promenaden langsmed stranda. Her har mye av byens, og landets historie, funnet sted.

Her summerer vi, i ingen spesiell rekkefølge, 10 små ting du bør vite om den fremste av Oslo-øyene. Vi har allerede laget en egen guide til Osloøyene, for deg som vil utforske mulighetene i Oslofjorden. Har du flere tips til oss, eller korrigeringer? Send oss en mail!

1. Klosteret gjorde øya til landets maktsentrum

Ruinene på øya er en kjent severdighet, men det er vanskelig å overdrive hvor viktige disse faktisk var. Ifølge ulike kilder, skal Cistersienser-klosteret ha eid opptil 500 landsteder rundt om i Norge i sin storhetstid. Klosteret hadde sitt virke på øya i over 400 år, og kan på ett punkt ha vært den mektigste politiske enheten i landet vårt.

2. En hemmelig tunnell inn til sentrum?

Det finnes et rykte om at det skal være en hemmelig tunnell på Hovedøya, som går fra øya inn under sjøen og inn til byens sentrum. Kan det være sant? Youtuber Thor Håkon Ulstad og sosiale medier-personlighet Kong Halvor har utforsket i denne videoen.

3. Tyskerne bygde faktisk en slik tunnel  

Og den ble åpnet for allmenheten i mai 2020! Det er ikke akkurat det samme som punkt 2, men likevel en spennende del av øyas historie. Den tyske okkupasjonsmakten har bygget et anlegg som går 200 meter under bakken ved Hovedøya.

4. Det er eneste hjem i Norge til viltvoksende bakkekløver

Denne planten er beslektet med den gode, gammeldagse kløveren som du kanskje har i din egen hage. Den er mer hardfør enn våre mer hjemlige arter, men bemerkelsesverdig nok er Hovedøya eneste hjemsted til denne planten, ifølge wikipedia.

Bakkekløver hovedøya utemagasinet guide tips turtips sommer oslo
Bakkekløver, eller Trifolium Montanum, vokser kun på Hovedøya. Foto: Wikimedia Commons

5. Det bor en helt tam rev på øya!

Som du kanskje allerede har møtt? Vi har ikke helt ferske spor å gå etter, men ifølge rapporter fra sommeren 2019 finnes den der enda. Denne artikkelen fra 2015 bekrefter at det bor en rev på Hovedøya.

6. På 1600-tallet var det et verft på Hovedøya

Hovedøya har en lang og spennende militær historie, og på 1640-årene var det et verft her som produserte krigsskip. Wikipedia har en egen artikkel om praktskipet Hannibal.

7. Du finner kunstutstillinger på Lavetthuset

Det gamle forsvarsanlegget inneholder blant annet lavetthuset, hvor lavetter – altså understellet til gamle kanoner – ble lagret. Nå er huset omgjort til kunsthall, driftet av et galleri inne i byen. Det er ikke planlagt utstillinger for 2020 i skrivende stund, men et er verdt å stikke innom neste gang du er på øya.

8. ...og teaterutstillinger i kommandantboligen

Siden 1970-tallet har Hovedøya også huset sitt eget dukketeaterkompani, Arjuna Dukketeater. Dette ble nedlagt i 2013, men er videreført i disse dager som Øyteateret!

9. Rett etter krigen var Hovedøya interneringsleir for «tyskertøser»

Norsk krigshistorie har særlig spesielle og sårbare kapitler i forbindelse med oppgjøret etter krigen. På Hovedøya var det en brakkeby, som i et drøyt års tid fungerte som interneringsleir for såkalte tyskertøser. Denne brakkebyen hadde mange andre funksjoner før dette men er i dag revet.

10. Hovedøya kunne når som helst gå i lufta!

Før i tiden hadde man stort behov for å ha krutt i bakhånd, Norge likeså. For å unngå de åpenbare problemene med å lagre store mengder krutt midt i byen, ble nesten hele Norges lager av krutt satt på Hovedøya! Derfor har vi de fire krutthusene som nå står fast på øya, tilgjengelig for besøk. Om noe skulle skje, ville det bare gå utover øya, ikke befolkningen i byen. Det er naturlig nok ikke krutt i krutthusene nå lenger, men de er fine poster å besøke på en spasertur rundt øya.

Publisert 1. juni 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 1. juni 2020 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen