Vi passerer Renndølssetra mens vi er på vei opp Innerdalstårnet, og vi gleder oss umiddelbart til å komme ned igjen. 

– Hvor lang tid bruker vi opp, roper vi til mannen på tunet.

– Det går på 45 minutter, roper han tilbake.

– Det er fullstendig uaktuelt, svarer vi.

Det er en altfor fin dag til å skulle skynde seg.

– Bruk dagen, sier mannen blidt, og forsikrer om at kjøkkenet har åpent lenge, at vi kan sette fra oss alt her som vi ikke trenger å ha med opp.

 Det er verten på Renndølssetra vi har møtt, Eystein Opdøl.

«Hvis jeg skulle nevne et kjennemerke ved Innerdalen,
 er jeg fristet til å forme 
det slik: 
Maksimum skjønnhet og storslagenhet per
 kubikkmeter. Landskapet veksler ualminnelig fort 
når man beveger seg i terrenget, avstandene er påfallende 
små per underverk».

Sitatet kommer fra Arne Næss Sr, og vi forstår hva han mente.

Ingen drar uberørt hjem fra Innerdalen. 

Ingen drar uberørt hjem fra Renndølssetra, heller. 

Les også: Innerdalstårnet med tre barn

På Renndølssetra har familien tatt imot fjellturister siden 1950. Eystein Opdøl er noe så sjeldent som 11. generasjons driver. Ole Opdøl kjøpte Opdøl gård av Kongen i 1728, og familien kjøpte Innerdalen i 1740. 

– Men det har vært seterdrift her i uminnelige tider, forteller Eystein. 

Setra var en viktig årsak til at han valgte å overta gården, med all sin historie og ikke minst beliggenhet. Sammen med samboer Jan Håvard Knee flytter han til seters ved sankthans og med seg har de fem kyr, en gris, høner og geiter.

Mens gårdens 400 sauer beiter i de frodige fjellområdene, sørger karene for at setergjestene får et best mulig opphold, i tillegg til full, tradisjonell seterdrift. For barnefamilier er det stor stas med dyrene som rusler omkring på tunet. Og ikke minst å fiske i elva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjermbilde 2014-07-30 kl. 12.23.16
Skjermbilde 2014-07-30 kl. 12.23.16

– Vi er opptatt av at folk skal finne den roen de kommer hit for, og at de føler seg godt tatt vare på. Vi har flere gjester som kommer igjen og igjen, sier han.

LES OGSÅ: Sauesanking

Fire høner spankulerer på tunet. De yngste gjestene er for øyeblikket mest opptatt av å fange nyklekkete frosker. To damer har nettopp spurt om plastposer til å plukke blåbær i, og tryglet Jan Håvard om han kan være så grei å overtale ektemennene deres til å bli med dem på bærtur – det bugner av blåbær oppi lia.

– Reiselivsbransjen snakker mye om at vi må ha aktiviteter å tilby turistene. Vår erfaring er at mange synes det er fint å bare være her på setra, sier Opdøl.

«Reiselivsbransjen snakker mye om at vi må ha aktiviteter å tilby turistene. Vår erfaring er at mange synes det er fint å bare være her på setra».
Eystein Opdøl, vert på Renndølsetra

Renndølsetra er et populært utgangspunkt for tur til Innerdalstårnet og Skarfjellet, eller som en del av den populære triangelturen Innerdalen – Kårvatn ­– Bårdsgård.

Mange tiltrekkes også av gode ørretvann. Det tindrende, klare elvevannet er en opplevelse i seg selv.

­– Vi ligger nært Kårvatn, som blir brukt som referansepunkt for det reneste vannet i Europa. Så vannet her er virkelig rent, sier Opdøl.

 

Renndølsetra bærer kvalitetsmerket Olavsrosa for enestående opplevelser rotfestet i norsk kulturarv. Eystein og Jan Håvard står selv bak hjortepølsa, syltetøyet, smøret, rømmen og yoghurten de serverer. Kruspersillen og urtene i vertskapets kjøkkenhage har verdens beste vekstvilkår.

Nevnte vi det fantastiske hjemmebakte brødet? 

– Jeg brukte vinteren til å forske meg fram til en oppskrift som gjør at nå blir brødet like godt hver gang, smiler Eystein.

Renndølsetra  

Innerdalen ble fredet som Norges første landskapsvernområde i 1967, for å bevare vakkert naturlandskap med stor rekreativ og naturvitenskaplig verdi. Her ligger Renndølssetra, som har blitt drevet av familien Opdøl i 11 generasjoner. Sammen med Norsk Tindeklub var Øystein Opdøl vesentlig involvert i at Innerdalen ble vernet, bestefaren til dagens vertskap på Renndølsetra. Renndølssetra bærer kvalitetsmerket Olavsrosa fra Norsk Kulturarv.

  • OVERNATTING: Renndølsetra har 24 overnattingsplasser, fordelt på rom som kjøkkenloftet, eremitten og kammerset. Den vesle hytta Raudhuset byr på setras beste utsikt, og har soverom med dobbeltseng. I stua kan det ligge to personer. Se her for mer info.

  • REISEN HIT: Følg riksveg 62 fra Sunndalsøra i retning Tingvoll/Rykkjem. Ta av til Innerdalen på Ålvundeid, og følg skilt til Innerdalen. Stor parkeringsplass i Nerdalen. Herfra er det ca. 3,5 kilometer grusvei opp til setra. Det er på samme strekning om du vil gå Innerdalstårnet.

  • SESONG: Fra sankthans til skolestart. utover høsten er det åpent i helgene, og ellers på bestilling. Ring på forhånd.