Hege Forfot: – Det gir jo noe uansett

Foretrekker du fjellturer med utsikt? Hege Forfot har samlet 55 fjelltopper i Norge med utsiktsgaranti.

Sist oppdatert: 30. april 2024 kl 16.00
NORGE, ASSÅ: For Hege Forfot gir de det en helt egen følelse å komme på toppen av et fjell. Foto: Privat
NORGE, ASSÅ: For Hege Forfot gir de det en helt egen følelse å komme på toppen av et fjell. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

I boka Norge, asså! har Hege Forfot samlet turforslag som hun opplever at folk ofte spør etter.

– Det begynte med at jeg ordnet en liten fotobok til noen venninner med mine beste turtips. Mange går de samme turene, mens jeg synes det er artig med nye turer og mange spør meg om tips. Det er så mange fine, og som har flott utsikt, forteller den ivrige turentusiasten.

– Hvordan har du funnet fram til turene som har fått plass i boken? 

– Jeg har vært flyvertinne i 27 år og reist mye. Jeg elsker å sitte ved vinduet og kunne peke ut topper. Man får veldig lyst til å gå, og man ender opp med å lure på hvordan man skal rekke over alt. Vi kommer ofte til steder som Ålesund, Bodø og Tromsø, innimellom har vi lengre stopp og jeg liker å gå. Før gikk jeg lange turer i fjellterreng, men det er noe med å komme på toppen. Det må ikke være så langt. Det er noe med det å bare komme seg ut. Få seg en tur, opplevelse og utsikt. 

mjeldbjerget
BAKKEKONTAKT: Hege Forfot jobber på fly, men griper sjansen til en fjelltur når hun lander. Her fra Mjeldberget i Steigen. Foto: Privat

– Må vi nevne at man trenger klarvær for å kunne nyte utsikten på disse turene?

– Tja, som oftest får du utsikt underveis om du ikke får det på toppen. Jeg går aldri på tur uten å sjekka yr. Det er min favoritt-app. 

fjellsko test
Les også

Flere av fjellene i boka har ikke mer enn en time eller to til toppen, og er forholdsvis lett tilgjengelige fjell.

– I Norge er det veldig enkelt å gå på tur, synes jeg. Første gang man er i Lofoten, er det lett å bli usikker på hvordan man skal finne fram. Men etter hvert lærer man seg å lese kart og finner ut hvordan man skal gå. Det er mange fjelltopper som er tydelig skiltet og har gode turbeskrivelser. Selv om det ikke er mange andre, så møter man ofte på noen.

Hva tenker du om at mange vil på akkurat de samme fjellene? 

– Jeg synes ikke at det er noe problem. Det er sjelden at jeg tenker at det er for mye folk, synes jeg. En lørdag midt på sommeren kan det være mange på populære fjell, som Ryten, Reinebringen og Romsdalseggen. Men velger du litt annet, er det få folk i fjellet. Jeg pleier å tenke at jeg kan gå på ettermiddagen, eller unngå samtidig med alle andre.

– Det med havet gir en egen dimensjon til turene, synes jeg. Det blir vakrere. Hjørundfjorden og Helgelandskysten med hav, fjord og alpine fjell gjør turen til noe eget. Kystnære fjell under 1000 meter har fint terreng å gå i, mens høyere fjell innebærer ofte mye stein og klyving. Alle steder i Norge har fjell som er spektakulære. Vi er privilegert med at det er så ulikt. 

Hvilke av de 55 fjellene kunne du tenkt deg å besøke igjen?

De aller fleste. Mange av dem går jeg også igjen og igjen. Husfjellet på Senja er bare helt formidabel. Særlig på kvelden. Skjæringen på Helgeland også, der er det en badekulp på vei ned. Slikt gir turen en ekstra dimensjon, synes jeg. 

 – Hva synes du at du får ut av å gå på fjelltur? 

– Gleden av å være ute og i godt selskap. Opplevelsen når du tenker at det ikke blir vakrere enn akkurat dette her. Utsikt sammen med venner, ja.. Totalpakka. Hadde jeg fått velge, hadde jeg gjort dette hele sommeren, sier Hege Forfot.

LES OGSÅ
Grytetippen i Senja
Goksøyra fra toppen

Boka Norge, asså! er gitt ut av forlaget Fri Flyt som også er utgiver av utemagasinet.no. Omtale av bøker gjøres ut fra redaksjonelle vurderinger.

Publisert 30. april 2024 kl 14.58
Sist oppdatert 30. april 2024 kl 16.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
kyststien
Kyststien – turtips

Kystvandring langs Oslofjorden

Vandring i Patagonia

Eventyrlige Patagonia

Elv ned fra hardangervidda
Et lite stykke Hardangervidda

Et lite stykke Hardangervidde

storesåta bergen
Bergen har mer enn sju fjell

Fjellturer i Norges nest største by

Heidalsmuen i Rondane
Fjellturer i Gudbrandsdalen

Turguide til Heidalsmuen

Fjelturer på Norefjell turforslag tips
Turtips til Norefjell

Fjellturer på Norefjell

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen