Harepest påvist flere steder i landet

Skal du på fjelltur eller jakt i høst, bør du være varsom med å drikke vann fra bekker og elver.

Sist oppdatert: 31. august 2023 kl 05.09
hare
HARE I FARE: Harepest er en alvorlig sykdom for haren. Smitte kan også føre til sykdom hos mennesker, men ikke alltid. Foto: Shutterstock
Lesetid: 2 minutter

Harepest, også kalt tularemi, er en alvorlig sykdom som kan forårsake død hos hare. Det kan også smitte til mennesker og forårsake sykdom.

Sykdommen, som oftest forekommer sensommer og høst, skyldes infeksjon med bakterien Francisella tularensis.

Veterinærinstituttet varsler om funn på vegne av alle som skal på fjelltur framover.

Siden første varsel har det også blitt påvist harepest hos harer i Folldal og ved Grimsbu.

– Påvisning av tularemi hos hare er et varsel om at bakterien finnes i området. Dette er spesielt viktig nå som vi nærmer oss jaktsesong. Så langt i år har vi påvist sykdommen i Rygge, Våler og Nordre Follo, samt i Stor-Elvdal og Dovre, opplyser Malin Rokseth Reiten, fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

– Ikke ta på en syk eller død hare. Man bør heller ikke drikke vann fra bekker eller andre usikre vannkilder i området, råder hun.

Det er ingen risiko knyttet til plukking av sopp og bær, men unngå å plukke fra tuer og steder hvor det er avføring i nærheten.

fjellsko test
Les også

Harepest-sesong

Harepest-sesongen er vanligvis over når frosten kommer. Harepest forekommer over hele landet, men er oftest påvist i Sør-Norge.

De fleste tilfellene forekommer på sensommeren og høsten, men sykdommen kan også dukke opp tidligere i sesongen. Harepest-sesongen er vanligvis over når frosten kommer.

– En smittet hare blir svært syk og dør vanligvis etter noen få dager. Vi har mindre kunnskap om hvor sykdomsfremkallende denne bakterien er hos smågnagere og enkelte arter fungerer mest sannsynlig bare som smittereservoar, sier Rokseth Reiten.

Haren er normal lett på fot og typisk for syke harer er at de er tregere enn normalt. De kan virke friske rett etter at de blir smittet.

Slike forebygger du smitte

• Kok vannet

• Unngå å bli slikket av hunder og dyr som nylig har vært i kontakt med dødt eller sykt vilt. De kan ha bakterien i munnhulen.

Pass på hunden

Kjæledyr og husdyr er relativt lite mottakelige for harepest, men hunder som smittes får normalt feber og lite matlyst i noen dager. De blir vanligvis ikke alvorlig syke og sykdomstegnene går som regel over i løpet av få dager. Likevel kan noen individer behøve behandling hos veterinær.

Malin Rokseth Reiten forklarer videre at man bør, i den grad det er mulig, ikke la hunder spise eller snuse på døde harer eller smågnagere. Mennesker som skal håndtere haren må gjøre dette forsvarlig og ta forhåndsregler for å forhindre smitte.

Finner du en død eller syk hare, oppfordres det til å ta kontakt med det lokale Mattilsynet.

Symptomer og behandling

Symptomer: Kan variere fra langvarig feber og byller i huden, halsbetennelse og hovne lymfekjertler, til et forløp helt uten symptomer.

Ved alle varianter av sykdommen kan det oppstå forstørret milt, utslett, muskelsmerter og utmattelse. Utbrudd i munn eller tarmer være typisk ved smitte fra mat eller vann. Innpusting av støv som inneholder bakterien kan gi lungebetennelse. 

Behandling: Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika. Harepest går ofte over av seg selv.

Kilde: nhi.no

Vis mer
fjelltur
Les også
brenner primus kjele
Les også
HAGLE: Hvilken hagle skal du gå for? Foto: Kristoffer Kippernes.
Les også
Publisert 29. august 2023 kl 12.05
Sist oppdatert 31. august 2023 kl 05.09
annonse
Relaterte artikler
Falkenuten med utsikt over Telemark
Fotturer i Telemark

Fjellturer med sherpatrapp

hardangervidda
Fjellturer i Telemark

Hovden–Sloaros

Trollkyrkja
En naturperle på Nordmøre

Fjelltur til Trollkyrkja på Nordmøre

Fjelltur Surtningssue Leirungsdalen Jotunheimen
Fjelltur til Surtningssue

Turguide til Surtningssue i Jotunheimen

Soria Moria-traversen (originalen)

Den originale Soria Moria-traversen

Turtips til hardangervidda
Turtips til Hardangervidda

Turtips til Hardangervidda

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen