/ Kiting

Innesnødd på Haukeli

Så langt i år har massive snømengder skapt kaos på Haukeliseter. Men snøen bidrar også til mye glede og aktivitet.

Sist oppdatert 5. mai 2015 kl 05.05
Haukeliseter kite. Foto: Håkon Aarthun
Haukeliseter er en av plassene som har snødd ned i vinter. Per Edvard Johnson kitet på taket av Haukeliseter etter det enorme snøfallet. Foto: Håkon Aarthun

Marit Nore

Marit Nore (27) jobber som kite manager for Lapoint og som frilansjournalist. De siste fem vintrene har hun bodd på Haukeliseter fjellstue, der hun holder kitekurs og camper i helger og ukedager. Resten av året reiser hun til varmere strøk for å trene, ha camper og lage kitefilmer. I fjor var hun i Sør-Afrika, Sardinia, Portugal, Tyskland, Egypt og Brasil.

Foto: Pål Rype

Midt på fjellet mellom øst og vest, på 1000 meters høyde, ligger Haukeliseter fjellstue. DNT-hytta ligger ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark og er omringet av fjell som lokker selv de mest kresne topptursentusiastene.

Fjellvannet nedenfor hotellet er lekeplass for hundrevis av snøkitere i vintersesongen. Om sommeren padler barn og voksne i kajakk, gjerne med fiskestanga i båten. På ettermiddagen innlosjeres gjestene i stampen utenfor setra. Svette turkropper og god stemning.

Folk snakker om kitekurset de har vært på, toppen de har besteget eller det komiske fallet de hadde i Røldal. Om kvelden serveres lokal mat i tre retter.

Det snør ofte og mye utenfor fjellstua. Ankomst og avreise er avhengig av trygge kjøreforhold og en åpen vei. Det skjer stadig at det er så mye snø her vinterstid at man må ha full vinterbekledning for å bevege seg mellom bygningene. 
 En natt jobbet både brøytemannskap og ansatte på spreng for å grave frem veier, innganger og biler. Det var nesten umulig å holde tritt med de enorme mengdene med snø som samtidig lavet ned. 

Det har skjedd at barn har måttet ha hjemmeundervisning for barn som ikke kommer seg til skolen. 

LES OGSÅ: Drømmefjellturer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skjermbilde 2015-02-10 kl. 08.42.33
Skjermbilde 2015-02-10 kl. 08.42.33

Haukelifjell

Haukeli fjellområde ligger i Sør-Norge, midt mellom Stavanger, Oslo og Bergen. Området ligger i Vinje kommune i Telemark og Odda kommune i Hordaland
Haukelifjell er kjent for sine snørike vintre og blir ansett som en «snøsikker» destinasjon. Her finnes det mange aktiviteter og utfordringer: vårskiturer, topptursamling for jenter, vårmatfest, årlig 17-mai arrangement, jakt og fiske, turer og padling, topptursamling for barn, fersking til fjells-kurs, pilates- og yoga, «Fjell Gourmet», vilthelg, levende rollespil, Kvistede skiløyper, snøkiting, topptur, isklatring, hundespannkjøring og skredkurs.

Haukeliseter drives av Stavanger Turistforening og er landets mest besøkte turisthytte. Her kan du få overnatting i forskjellige prisklasser, fra rom med dusj, toalett og oppredde senger til enkel og rimelig losji.
Adkomst: Haukeliseter ligger fire kjøretimer fra Oslo (285 km) og drøyt tre timer fra Bergen og Stavanger. Haukeliekspressen kjører fra både Oslo, Bergen og Stavanger.

En av dem som var snøfast, og måtte bli fire dager lengre enn planlagt. Ganske greit syntes han, og brukte dagene til å kite. Med all snøen kunne han til og med kite over taket av Haukeliseter.

Det var spennende å oppleve ekstremværet da det stod på for fullt. Det snødde så mye at vi ikke kunne se noen ting, og det var nesten umulig å holde seg på beina i de sterkeste vindkastene.
Per Edvard Jonson (30) 

Det er få som kan forestille seg at det knøttlille skisenteret på Vågsli kan tilby kvalitetskjøring i pudder som kan sammenlignes med Alpene.

I bakken finner du både barnebakker og mer utfordrende nedkjøringer, mengder med pudder og park med hopp og rails. Utenfor løypene frister skog, urørt snø, klippehopp og snødekte steiner.
– En fantastisk plass, og det er nesten aldri kø i heisen. Vi har ofte gleden av å kjøre de første sporene i nylagt snø, sier Per Edvard.

Toppene i området er bratte og utfordrende. Hit kommer frikjørere fra nært og fjernt for å kjøre linjer og skrenter fylt med pudder. Men, det gjelder å være forsiktig. De mest populære turene er i overkant av 30 grader bratte, og er derfor svært utsatt for skred.
– Fjellområdet ligger høyt, og er utsatt for mye snø og sterk vind. Dette er faktorer som øker mulighetene for skred, forteller Rolf Bergstrøm. Han har holdt skredkurs her i 30 år.

På nettsiden varsom.no kan du sjekke risikoen for snøskred i områder hvor du skal bestige topper. Men, lav skredvarsel er fortsatt ingen garanti.
– Det løsner skred på de fleste toppene tidlig på vinteren, for eksempel renna på sydsiden av Storenup. Siden det er så mye snø er skisesongen lang på Haukeli. Dermed åpner det seg fantastiske muligheten når snøen er mest stabil på vårparten, sier Bergstrøm.

LES OGSÅ: Porten til vidda

Publisert 5. mai 2015 kl 05.05
Sist oppdatert 5. mai 2015 kl 05.05
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue