Bli forført av Skånes dype skoger

En av de største sammenhengende edelløvskogene i Nord-Europa er kortere unna  enn hva du tror. I Söderåsen nasjonalpark i Skåne, kan du vandre i dagesvis på mykt  underlag under mektige trekroner, på godt tilrettelagte turstier.  

Sist oppdatert: 13. september 2024 kl 12.29
Lesetid: 3 minutter

Mange nordmenn tror at Sverige ikke har et rikt turtilbud for vandrere, og i hvert fall ikke i Skåne. Det er feil.

For selv om turrutene gjerne ligger nærmere asfalterte veier enn i den norske fjellheimen, legger Skånes skoger til rette for flotte turopplevelser sør i Sverige. 

Tre dager i variert skog  

En typisk vandringsrute på tre dager med overnattingsmuligheter, går fra Åstorp til  Söderåsen forsgård, videre til Klåveröd logi og til slutt Röstånga, noe vi gjorde sommeren 2024.

Denne ruten gir en fin utvikling fra rolige og varierte stier til de spektakulære utkikkspunktene Hjortsprånget og  Kopparhatten. Disse ligger på toppen av ravinen som kalles Skånes Grand Canyon. 

Går du med telt, kan du legge opp til flere dagsetapper på til sammen ni mil.  

Naturen i Söderåsen nasjonalpark er dramatisk, med majestetiske bøkeskoger, dype  daler, bratte skråninger, og rennende vann.

Ved Röstånga ligger kilden Odensjøen,  sirkelrund, mørk og dyp og omgitt av 30 meter høye skråninger.  

Søderåsen nasjonalpark

Hvor: Söderåsen nasjonalpark omfatter 1620 hektar, og ligger nordvest i Skåne.  

Natur: Parken er en del av Sveriges største sammenhengende løvskogsområder med store  innslag av bøk, eik og død ved. Söderåsen nasjonalpark er Nord-Europas største vernede  edelløvtreområde.  

Ankomst: Söderåsen-området kan nås fra flere retninger, vanligvis fra Åstorp (Tingvalla) eller fra turistfavoritten Röstånga.  Det tar drøye fem timer å kjøre fra Oslo til Tingvalla parkeringsplass. 

Ta eventuelt tog fra Oslo, bytt i Göteborg og Helsingborg før endestasjonen Åstorp  

 

Mindful opplevelse  

Vandringen i skogen kan lyde ensformig, men blir likevel ikke monoton. Du blir på en måte oppslukt av de store trærne og den meditative stemningen under grener og blader.  Bekker og småelver bidrar til å skape en eventyrstemning.  

Du kan gå langt uten å støte på andre turgåere på godt merkede stier.

Kart er fint å ha,  men ikke strengt tatt nødvendig. Terrenget er dominert av flotte bøkeskoger med  variasjoner som kan minne om både Nordmarka, England og Nord-Spania.

Noen av  rutene går på skogsvei, men det meste går på behagelige skogsstier.  

Skåneleden

Signaturleden Skåne fra ås til ås strekker seg fra fra Åstorp via Röstånga til Höör.

Distansen er totalt 90 kilometer lang med  fem dagsetapper på 13–20 km

Normal tidsbruk tilsier 3–6 timers vandring per dag.

Kart: SL3 Ås till ås (1:50 000)

Myten om Skåne

kopparhatten skåne
Skåne er ikke flatt! Her er utsikten fra Kopparhatten, over Skånes «Grand canyon». Foto: Harald Nyquist

Turistinformationsansvarig Magdalena Szalay ved turistinformasjonen i Röstånga har arbeidet ved Söderåsen nasjonalpark siden den ble opprettet i 2001.  

– Det er en myte at Skåne er flatt. Du vil bli positivt overrasket over det kuperte  landskapet. I Skåne er det i tillegg til Söderåsen, tre andre fjellrygger og flere  vulkantopper, sier hun.  

Hun sier at du kan besøke Søderåsen hele året.  

– Om våren lokker hvitveisen og bøketrærne spirer i grønt. Høsten har flotte farger i grønt,  rødt, gult og oransje og skogen er full av sopp. Om sommeren er skogen vakker og grønn  og du kan plukke bær. Vinteren er flott med snødekte topper. Det er en favorittårstid for  alle, sier hun.  

Populært blant svensker  

Ifølge Magdalena Szalay er de som besøker nasjonalparken både unge, eldre, bybeboere  og langvandrere på Skåneleden, men de fleste er dagsbesøkende fra andre deler av Skåne.  

– Hit kommer folk hele året, men om sommeren får vi besøk av utenlandske turister,  mest fra Europa og svensker fra andre deler av landet. Akkurat i år hadde jeg besøk av  Island, en far og sønn som vandret Skåneleden Ås-Ås. De ble imponert over den varierte  naturen og hvor godt organisert den er, sier hun. 

Magdalene Szalay bekrefter at Söderåsen kan ha fått besøk av litt færre  langdistansevandrere i sommer enn tidligere år.  

– Jeg vil tro det har med været å gjøre, vi har hatt en ganske regnfull sommer i år og som  naturdestinasjon er vi veldig væravhengige, sier hun.  

Tips til overnatting

• Sveriges turistforening (STF) Röstånga/Villa Söderåsen B&B  

• STF Klåveröds logi & café  

• STF Nyrups Naturhotell  

• Söderåsens Forsgård  

• Pensionat Söderåsen  

• Ullstorps Stugor og Grottbyn Camping  

• Mange vandrere bruker telt og/eller ulike “shelters” på Skåneleden  Ressurser:

• Sveriges turistforening stf.se  

• Röstånga turistinformation svalov.se/uppleva--gora/turism 

Mer info: soderasen.com  

Vis mer

Ikke legg igjen matrester og søppel

Villsvin er normalt sky dyr som ikke er farlige, du støter neppe på dem. Men du må passe på å ikke legge igjen matrester. Det bidrar til å motarbeide afrikansk svinepest, som er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser.

Sykdommen smitter ikke mennesker eller andre dyr. 

skåne høst
HØST VED HAVET: Skåne ligger helt sør på den skandinaviske halvøya, oog Skåne Adam av Bremen beskrev Skåne som Danmarks rikeste, vakreste og viktigste del. Skåne har vært et område for en rekke kriger mellom Danmark og Sverige. Skåne ble erobret og innlemmet i Sverige i perioden 1658-1720. Foto: Apeloga

Råd fra turekspertene

Vann: Ta med flasker eller kok vann fra vannposter i terrenget. Vann er tilgjengelig  i sesongen på campingplasser og ved overnatting langs veien. Du har mulighet for å fylle  opp i Åstorp, Röstånga og Höör. Det er servering er tilgjengelig på de fleste  overnattingsstedene.  

Overnatting krever planlegging. Vær tidlig ute med å bestille rom (se tips til overnattingssteder i egen faktaboks lengre topp). 

Kjøring: Er det langt å kjøre, kan det være smart å dele turen i to eller å finne  overnatting i Skåne og begynne turen om morgenen.  

Parkering: Hvis du kjører fra Oslo, parkerer du gratis på Tingvalla. Det er enkel  kollektivtransport tilbake til Tingvalla. 

Vis mer
padling Norge og Sverige
Les også
Publisert 13. september 2024 kl 10.39
Sist oppdatert 13. september 2024 kl 12.29
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen