Åsnes Kongsvold leveres uten smørefritt mønster, men har selvfølgelig Åsnes sin kortfellpatent slik at du kan benytte de samme kortfellene her som du kanskje har på fjellski fra Åsnes.
Vi undres over at heller ikke denne nyutviklete skia har rocker eller innsmalning, som vi vet gir flere fordeler spesielt i løs snø.
Åsnes innførte dette både på Gamme 54 og sine frikjøringski for to år siden.
Vi kjenner straks at skia er lettere på foten enn Fischer og mykere. Tuppen og mye av framskien ser vi lett bøyer seg og sikrer god styreevne og kontroll selv i mye og vanskelige snøforhold.
Den tilstreber å løfte skien opp, og om du møter kneiker og krappe tuer så går tuppen trygt over mens skia fortsatt er lav og stødig. Ingen overraskende «trampolineeffekt» eller tegn på at tuppen utsettes for brå belastninger - her snor skia seg smidig og rolig gjennom terreng uansett hvor kupert det er.
Det er ikke så mange fjellski vi kjenner oss like trygg på om vi skal leke oss ned mange høydemeter i løs snø! På fast underlag er også skia lett å håndtere med middels kraftige sko – den breie tuppen påvirker foten lite.
Den kjennes flat og slapp i faste løyper, ikke mye spenst og «respons» å hente om du sparker fra litt aktivt i faste løyper.
Som jaktski er det forståelig at denne egenskapen ikke prioriteres høyt, men mykheten reduserer også bæreevnen i løs snø hvor vi tråkker denne skia lenger ned i snøen enn de andre (unntatt Breidablikk). Med litt vekt på skia i fremskyvet, flater skia ut noe slik at tuppen lettere kommer over om snøen der den er dyp.
Det blir nødvendig med noe mer kneløft når skia skal føres fremover i snøen for den breie tuppen uten innsmalning, og rocker bidrar også til mer motstand i fremskyvet. Fremskia oppleves å steile litt.
Testpersonen på 65 kilo håndterer denne lengste utgaven problemfritt, og får også mer flyt ved laging av løype i løs snø, men legger også merke til at stødigheten og retningsstabiliteten ikke er like høy som Rønning og Fischer.