Skibonde

Tor Olav Naalsund, også kjent som «The Mountainguide» hører til på fjellet. Nå får du snart se oppdalingen på tv i serien Fjellfolk.

Sist oppdatert 7. september 2014 kl 18.01
Tor Olav Naalsund er en av deltakerne i sesong 1 av dokumentarserien Fjellfolk, som starter på NRK1 i kveld. FOTO: TORJE BJELLAAS/NRK
Tor Olav Naalsund er en av deltakerne i sesong 1 av dokumentarserien Fjellfolk, som starter på NRK1 i kveld. FOTO: TORJE BJELLAAS/NRK

FJELLFOLK

Fjellfolk er en norsk dokumentarserie på NRK1 om mennesker som lever i, for og av fjellet. I andre sesong møter vi:  

Fjellføreren og sauebonden Tor Olav Naalsund er opptatt av at alle han har ansvar for, både sauer og menneske, skal ha det trygt i fjellet.

Kjæresteparet Sigrid Henjum og Sander Buene prøver å starte sin egen fjellbedrift. De investerer tungt, samtidig som de vet at gründerlivet vil sette forholdet deres på prøve.
Bjørn Høyvik vil holde fram med paragliding så lenge han kan. I alle fall ett år til, og helst mye lenger. For i den 75 år gamle kroppen lever en leken guttunge i beste velgående.

Solbjørg Kvålshaugen prøver å holde hodet over vann mens hun lever og ånder for turisthytta Fondsbu i Jotunheimen 1000 meter over havet. Hun ønsker seg både en livsledsager og en kompanjong, men ingenting kommer av seg selv.
Klatrefamilien Flatlandsmo samler felles opplevelser ute i naturen, men det er ikke alltid at alle er interessert i å vere med på det.

Sesongstart: Søndag 7. september kl. 20:00. 

Tor Olav Naalsund er en av Norges mest erfarne fjellførere på ski, og som klarer å leve av det. Det falt seg helt naturlig at fjellet ble hans arbeidsplass, ved siden av å være sauebonde. 

– Jeg hører til der, kort sagt. Jeg synes det er utrolig artig å kjøre på ski og har bestandig gjort det. Det er kombinasjonen med det sportslige, mestringsprosjektet i å øve og bli dyktigere og det å holde på til fjells, sier han.

Naalsund bor på Oppdal med kone, tre barn og en fin saueflokk, men kommer opprinnelig fra Flemma på Nordmøre, der Sunndalsfjorden møter Tingvollfjorden. Det er derfor han sier schnø.

Han fikk med seg  hovedfag i kroppsøving innimellom, men det er skikjøring det alltid har handla om for Tor Olav, som også har en worldcupseier i telemark i 1997 bak seg.

Nå er han først og fremst opptatt av at alle han har ansvar for, både sauer og folk, skal ha det trygt i fjellet.  

Foran årets sesong har han og Jørgen Aamot etablert Fjellsentralen AS, som skal tilby fjellføringstjenester i Oppdal, Sunndalsfjella, Innerdalen, Romsdalen og Hemsesdal. 

Målet er å bygge det robust nok til å kunne tilby jevnlige jobber til flere. 

– Hvordan er det å kombinere fjellføring med gårdsdrift?

– Helt ideelt. Jeg kan tillate meg ganske lite fjelljobbing om sommeren fordi jeg gjør årsverket mitt vinterstid på ski. Det er behagelig. Vinteren er det skikjøring, vårsesongen er det lamming og, sommeren blir det mye klatring og høsten handler det om sau og slakting og den slags. Det er fine overganger. Jeg tror det er lurt å ha andre arenaer å få brukt seg på i løpet av et år, sier han.

– Er det slik at fjellføringsjobben gjør det mulig å holde traktorhjulene i gang? 

–  Det er helt latterlige rammevilkår og en pint bransje å være sauebonde. Men tross alt gir det et visst sig av kroner inn, som gjør at du kan tette taket og holde traktoren i gang. Vi har faktisk subsidiert gardsdrifta litt, men prøver å holde det atskilt, sier han. 

Det å videreføre naturkjennskap er viktig for Tor Olav, og alle som har vært på tur med han vet at det hører med en liten leksjon om ville vekster eller dyr.

–Det hører med i yrket vårt som tindevegleder. Det handler om å sette pris på de små tingene underveis, men også å vekke oppmerksomheten, ta fokuset vekk fra det som mange synes er skummelt og voldsomt. Folk pleier å sette stor pris på det, sier Naalsund.  

I kveld blir han å se som en av deltakerne i NRK1-serien Fjellfolk, som i fjor trakk over 700.000 seere.

Det vil du også få møte UTEs turmatskribent Sigrid Henjum og samboeren Sander, Solvår Kvålshaugen på Fondsbu og den 74-år gamle fjellveteranen og paragliderentusiasten Bjørn Høivik.

Naalsund tenkte seg om godt og lenge før han sa ja til å bli med i tv-serien.

– Jeg tror de syntes kombinasjonen fjellfører og sauebonde var spennende. For meg gir det muligheten til å si noen ord som jeg mener er viktig – men hva, det overlater jeg til serien. Jeg har sett alle episodene, og må si at det er blitt vanvittig flotte bilder fra området her, sier han.

– Hvor er du når sendingen vises i kveld?

– Det blir heime i stova på Stengjerdet. 

Publisert 7. september 2014 kl 18.01
Sist oppdatert 7. september 2014 kl 18.01
annonse
Relaterte artikler
annonse
soloppgang
Feriedager til gode

Finse til Geilo med fjellski

FIscher BCX Traverse test 23/24
Test av Fischer BCX Traverse

Test av Fischer BCX Traverse

Langtur på fjellski: Svalbard

– Tøffere enn vi trodde

åsnes cecilie test 2023/24
Test av Åsnes Cecilie med Xplore

Test av Åsnes Cecilie med Xplore

madshus panorama t50 2024 test
Testet: Madshus Panorama T50 med Xplore

lett fjellski med stålkant

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue