Skoene avgjør i stor grad hvordan skiene dine kan styres.

De avgjør også hvor mye krefter du må benytte for å stabilisere skien i gjenblåste skiløyper eller skrånende terreng.

Annonse

Det er nettopp stabiliteten under slike forhold som skiller skiskoene i denne testen tydeligst fra hverandre.

Selv om BC-sko dominerer salget av fjellskisko, har 75 mm klart sin styrke. De aller kraftigste skoene er fortsatt kun tilgjengelig for 75 mm. En BC-binding er tyngre enn enkel 75 mm binding, og har såpass slark at hælen kan dras fra side til side 2 – 4 centimeter for alle BC-sko.

Det er bindsålen mellom innersålen og yttersålen, som er hjertet og grunnmur for støtten i enhver skisko. Vridningsstivhet og bøyestivhet her vil avgjøre stabiliteten i skoen og hvor godt du er koblet til selve skien. Lær- eller stofftykkelse vil også påvirke, og mange av de testede skoene ville faktisk vært betydelig mer stabile med bedre snøremuligheter og en tykkere pløse. Utvendig ankelskinne gir lite bidrag til støtte dersom ikke sålestivhet og snøring er god.

De mykeste skiskoene her vil vi ikke anbefale til lange turer i høyfjellet eller ski med mer enn 55 mm midtbredde. De kraftigste BC skoene fungerer godt til ski opp mot 60 mm midtbredde, mens for breiere ski – eller virkelig bratte forhold – anbefaler vi kraftige sko for 75 mm binding. Har du 75 mm binding har du også mulighet til å benytte en lav plaststøvel som virkelig stiver fot og ankel for bratte fjellsider og tunge pakninger.

Et tredje system for fjellski er Salomon sin BC-binding og fjellskisko som ser lovende ut, men som ikke er med i denne testen.

Resultatene i denne testen er ganske annerledes enn slik produsentene gjerne beskriver sine egne produkter. Vi har forsøkt så objektivt som mulig å teste skoene under like forhold, på like ski og på de samme føttene. Vi tror derfor du her vil finne verdifull informasjon om du vurderer å kjøpe fjellskisko.

BC-SKO

Alfa Skarvet                                                                                     

Alfa Skarvet
Alfa Skarvet

Pris: 2499 kroner    
Vekt: 990 g             
www.alfa.no                                                                                     

Stabilitet 3,5

Komfort  5

Snøring   4

Uten gnaging: Mykt, men tykt lær som ikke trenger gås inn, mye rom til tærne og liten sjanse for skarpe knekker. Plassen mellom tåpartiet og nedre snøremaljer er utformet slik at det blir en stor, rund og «gnagfri» brett i læret helt fra bak storetåen til lilletåen.

Sålen bøyes svært lett i lengderetning og kan vris ganske langt utenfor normalposisjon midt på skien. På skavletur i gjenblåste løyper virker spesielt forpartiet i støvelen ustabilt, slik at det blir uro i skien og unødig kraftbruk for å stabilisere ankel og lår. Tydelig forhåndsdefinert knekkpunkt i sålen gir lite bøyemotstand. Tærne mine tvinges også noe høyere i forkant da innersålen svinger opp før den møter overlæret.

Generell stabilitet - og planketesten - berges til anstendig karakter med bra stivhet i hælkappen. Skoen er lett å snøre, og hælen holdes fint fast i skoen med stram snøring. Den nye låsekroken fungerer ikke annet enn på brosjyrens bilde og skrytetekst, selv om den er aldri så teknisk utformet. Selv innendørs, med godvilje og snøring med hendene i kryss funket ikke låsingen, og frigjøringen fra skoen ble mer fiklete da lissene først må trekkes gjennom stoppkrokene.

Læret er mykt, gir lite motstand ved flexing i lengderetning, men gir også svak støtte sideveis. Halve skaftet mangler tykt lær for å støtte ankelen. Det blir betydelig slitasje på læret ved lilletåen da skarekanten er for kort. Helt tett i kartest, og frysertesten viser isolasjon lik de andre BC-skiskoene.

Dette er en brei, myk, behagelig og lettsnørt sko med moderat støtte om du ikke satser på breie fjellski eller bratt terreng.

 + Sitter godt og stabilt rundt hæl, «sikker» mot gnagsår
 - Lite ankelstøtte, lite stabilitet i skoens såle og front, låsekrok, kort skarekant

 

Crispi Stetind BC                          

Crispi Stetind
Crispi Stetind

Pris: 2490 kroner    
Vekt: 945 g             
www.crispi.no

Stabilitet 5 

Komfort 5,5

Snøring 5,5

Stabil: Stetind har skarebeskyttelse over hele tåpartiet og rundt hele skoen, som sikrer mindre slitasje og mindre vanninntrengning i utsatte deler av læret. Den har smalere lest med mindre plass for lilletå enn Fischer og Alfa, men grei for oss.

På tur mykner ikke skoen til slik Skarvet oppleves. Her er det mer hold i læret, og det er grovt, støttende lær også godt over anklene. Snøring går lenger forover, og en mer ettersittende forfot stabiliserer foten godt sammen med skoens solide grunnmur: En bindsåle med mye stivhet og sterk motstand mot å bli vridd og presset ut av posisjon på skien. Skoen har tendenser til å kjenne knekk i læret mot lilletåa, som gjerne er prisen å betale for stivere lær med mer hold i fremfot.

På «duelltur» med Alfa-skoen på andre foten er det liten tvil om at det er Crispi-skoen som lar meg bruke minst krefter og holder best styr på skien i dårlige løyper. I skrått terreng og styring i utforkjøringer bør du ha en sko med tilsvarende stivhet som i denne sålen om du har ski som Amundsen, Nansen eller bredere. Planketesten gir lite utfordring for føtter og ankel, og det er ingen vridning å se i overlæret. Læret over hælkappen både bak og på siden er av et mykere «hanskelær», som kanskje er mer skånsomt mot akilles og gnagsår. Den svekker stabiliteten i skaftet betydelig i en sko som har større potensial i sålestivhet og lærtykkelse ellers i skoen.

Skoen er vanntett, puster noe bedre enn Alfa og er litt lettere. Ønsker du BC lærsko med god kuldeisolasjon som samtidig holder bra kontroll på skiene, er Stetind å anbefale. 

+ Bra stabilitet i såle og hele skoen, skare/slitekant helt rundt, lett å snøre
– Kan klype tærne noe. «Hanskelær» over hælen reduserer ankelstøtten

Crispi Svartisen BC ***TESTVINNER***

Pris: 3199,-    
Vekt: 1090 g    (str. 47)    
www.crispi.it 

Stabilitet 5,5

Komfort 6

Snøring 5,5

Solid: Svartisen BC er bygd opp som en høyere versjon av deres velkjente Stetind med kraftig lær, Gore-Tex-membran og solid skarekant hele veien rundt. Det gjør at læret slites betydelig mindre. 

Crispi-Svartisen-BC
Crispi-Svartisen-BC

Skoen kunne hatt utbytte av et par snøremaljer til for bedre stramming. Uten plastspennene strammet til er det ikke mye som stiver opp fra vrista og oppover, og det er mindre støtte i skoen uten spenner, enn hos Stetind og den gamle testvinneren Fischer BCX 6. Pløsen er noe tynnere enn på Stetind. Flex og vridningsstivhet i sålen er merkelig nok svakere. Hælen kan forskyves omtrent dobbelt så mye sidelengs på skien som de to konkurrentene nevnt over. Når spennene jekkes stramt til stiver det opp betraktelig, både i ankelledd og over vrist – akkurat der hvor snøringen var litt mangelfull. Med plastspennene stramt spent mangler det fortsatt noe av sålestivheten fra Fischer på skavlete føre, men Crispi sitter langt strammer rundt vrist og ankel – og uten at bevegelighet til lett gangehindres.

Det er lett å stramme til, men utløserknappen for å frigjøre spennne kunne vært markert bedre: Du vil helst ikke starte med teoretisk problemløsning for å få av skiskoene etter en lang dag med harde oppturer, og flotte nedkjøringer. Ned fra Galdhøpiggen var det bare å knele ned i telemark og lage fine, stødige svinger i nærkontakt med 30 cm løssnø sammen med den den nye 109-skien fra Fischer. Du kan slappe mer av med høye plaststøvler ned fra toppturer, men med litt mot og skiteknikk er gleden og engasjementet ikke mindre når du mestrer med godt fjellskiutstyr.

Svartisen BC har – merkelig nok – valgt en mykere såle enn sin stamfar, Stetind. Vi har likevel her en ny testvinner i BC-klassen som totalt sett gir bedre støtte, samtidig som snøring, vanntetthet og kuldeegenskaper overgår Fischer sine sko. Den utfordrer også standhaftige tilhengere av den klassiske 75 mm-normen, spesielt når mange av disse  er laget med langt mykere såle enn sine BC-versjoner.

+ Bra stabilitet, også i bratt terrengintegrert gamasj, meget bra kvalitet og støtte i overlær. Vanntett og robust skarekant. Gnagesikker og puster bra

– Mykere såle enn sin lavere «bror», Crispi Stetind

 

Fischer BCX 6                             

Skjermbilde 2014-05-05 kl. 14.20.28
Skjermbilde 2014-05-05 kl. 14.20.28

Pris: 1699 kroner    

Vekt: 1080 g                             
www.fischersports.com

Stabilitet 6 

Komfort  4

Snøring   4

Kunststykke: Fischer viser her at fjellskisko av kunststoff ikke betyr mindre støtte og styrbarhet enn lærsko. Denne skoen lot meg kjøre telemark ned sort løype på både isete og kupert underlag med bra kontroll og uten slitne ankler. Skoen har stiv, utvendig, høy hælkappe med godt feste for ankelskinne, og gummiert skarekant i rikelig høyde rundt det hele. Den har et stivt syntetmateriale over skoen helt inn mot snøring, som støtter uten at det lager skarpe knekker. Denne har såle med best stivhet av BC-skoene, og planketesten gjennomføres uanstrengt. Ingen trykkpunkter hverken i fot eller i skaftet som forøvrig er klart det med størst effektiv, støttende høyde. Skoen har tilstrekkelig bredde for tærne, og pluss for rem som kan stramme inn hælkappe og gjøre ankelskinnen enda stivere.

Til tross for mine kraftige legger trekkes sidene helt mot hverandre over ankelen, slik at snøringen mister effekt, og det er et litt langt hopp uten snøring mellom rist og øverst i skaft som ikke gir optimal stramming rundt ankel. Forøvrig tykk god polstring hele veien opp slik at den meget stive ankelskinnen ikke klemmer, selv om den strammes hardt. Den har god polstring og grep rundt ankel og hæl, nesten som en alpinsko, og markert «vippekant» under tåballen for god skikontakt og fraspark.

Den er et par grader kaldere enn de andre BC-skoene i frysertesten, som tærne fikk bekreftet i en pause på «duell-tur» med Rossignol. Den er uten membranstoff, men vanntett langt opp og virker mindre klam enn de andre. Samme skoen lages også for 75 mm-binding.

+ God passform uten trykkpunkter, god støtte og stabilitet
- Mindre isolert, lite snøring for å holde fast hæl

Garmont Finse GTX              BC

Bilde 4
Bilde 4

Pris: 1499 kroner     
Vekt: 890 gram       
www.garmont.com

Stabilitet 3 

Komfort  5

Snøring   4 

Lettvekter: Finse kjennes riktig og lett på foten, og har et stilrent design med røde bomullslisser. Sålen ser enkel og lav ut, den er myk både i vridning og lengderetning (flex). Lærkvalitet er kraftig, men myk og lettformelig. Allerede etter den første turen er det markerte skrukker og bretter i det myke læret. Hælkappen er også myk og stiver ikke opp mer enn en tomme nederst.

Det er bra snøremuligheter med 4 maljer under vanlig stoppkrok øverst på vristen,  og to over for å stive av ankelen. Læret slutter et godt stykke under ankel, og stoffkanten de øverste centimeterne er for myk til å støtte godt for ankel. Vi blir overrasket over at den ikke vingler mer enn Alfa i skavlete, gjenblåste løyper – da vi tidligere har testet sålestivheten til å være noe mykere. Tykkere lær i hele pløsen kan forklare at skoen virker mer støttende tilsnørt enn kun ved å kjenne på stivheten med hendene. Sålen har forøvrig en bra stivhet når hælen presses sideveis på skien, og tærne ligger noe lavere og flatere ned mot skien enn med Alfa-skoen. Skoen har god passform som lar foten din bestemme hvor sålen «knekker».

I planketesten, som indikerer hvordan skoen støtter på en Åsnes Nansen-ski i bratt terreng, er den noe svakere enn Alfa Skarvet, og det merkes spesielt når vekten er i det myke hælpartiet. Det var merkelig at ikke vi får mer trykk over vrista selv med fokus på å snøre fast. Etter noen forsøk oppdager vi at bomullslissene har unormalt stor friksjon mot maljene.

Finse er mye sko for pengene, men vi vil helst anbefale den for smalere fjellski og områder med mindre vindutsatte løyper enn på Finse.

+ Lett og behagelig, god skikontakt for aktiv langrenn
 - Myk såle, lite ankelstøtte, mye friksjon i snøring

 

Rossignol BCX-7            

Possignol bcx-7
Possignol bcx-7

Pris: 1299 kroner     
Vekt: 1050 g                              
www.rossignol.com

Tåler de breie: Denne skoen har en enkel snøring over utenpåliggende heldekkende pløse. Det er tilstrekkelig løsning for å holde snø unna, og enklere å snøre og mer robust/reparerbart enn glidelåser. Men snøringen er virkelig enkel, kun to maljer før stoppkroken gjør at det er lite som trekker skoen sammen mellom tåparti og stoppkrok øverst på vristen. Sålen er blant de beste i både passform og stivhet, men den enkle snøringen sammen med mykhet i overmaterialet gjør at man ikke får ut hele potensialet i denne skoen. Den er likevel en bra stabil skisko som tåler breie ski og gjenblåste løyper uten å knirke.

Den har skarekant i 4-5 centimeters høyde rundt hele skoen sammenhengende med utvendig tåkappe uten sømmer ned mot sålen. Den store tåkappen beskytter fronten, men er såpass stiv at den iblant kjennes mot tærne. Den videreføres bakover som pløse som stiver opp noe helt til toppen av skaftet.  Overmaterialet er mykere og mindre støttende enn i Fischer.

Først når vannet i «kartesten» kommer over sømmen på høye skarekanten siver det inn i skoen. Pusteegenskaper kjennes noe svakere enn de andre skoene, spesielt under den store tåhetten.

Ankelskinnen i plast (powerstrap) gir lite ekstra kraft til ankelen, kun marginal oppstivning.

På skitur oppleves det som skien må passes mer på ved hardpakket underlag enn Fischer og Stetind, og vi ser ved testing at støvelen kan vris lenger sideveis ut av posisjon til tross for høy stivhet i denne sålen. Her er det mer å hente på tilpasning mellom binding og såle.

+ God stabilitet spesielt i forhold til pris. Rask å snøre
– Få snøremaljer, moderat effekt av ankelskinne, tåhette samler fuktighet og kan gi skarp brett

 

Alpina 1600                                  

Alpina
Alpina

Pris: 1899 kroner                      
Vekt: 915 g                                
www.alpina.no

Stabilitet 3

Komfort 4

Snøring 5 

Løypevennlig: Med en tradisjonell god snøring med fem maljer pluss stoppkroken under ankelen og to hemper over, ligger det til rette for at denne skoen skal kunne sitte godt og stødig på.

Ved utforbakketesten snøres det hardt for å se hvor mye støtte skoen er god for, og da merkes brettene i overlæret med ubehagelig trykk mot tærne, spesielt ved telemarksving da skosålen bøyes kraftig. Dette kan delvis skyldes at skoen har snøring lenger frem mot tærne enn de andre, men også læret ser ut til å knekke skarpere enn de andre lærskoene.

Etter 5-6 svinger på hardt underlag blir jeg mer sliten i foten av å styre med denne skoen enn Fischer, selv uten ankelstøtten festet. For lite stivhet i sålen  må ta skylden for dette. Faktisk er den mykere enn den mer racinglignende kunststoffmodellen fra samme produsent. Den har god kontakt med underlag og ski, uten markert vippepunkt i såle. Planketesten står til en 4er med ski i 45 graders helling, og med noe ankelkrefter fungerte skøyting selv med  breie fjellski.

I brosjyren står det 3 mm fullær, men det virker tynnere enn de andre skoene med 2,6 mm. Skoen er belagt med et tynt plastbelegg som vi skrapet opp ved lilletåen, over skarefronten, etter første skareturen. Et vanlig problem ved flere av lærskoene er at skarekanten avsluttes der overlæret knekker, og vil der danne et slitasjepunkt ved lilletåen, spesielt ved store og brede føtter.

+ God snøring, behagelig i løyper

– Lite stabil såle, for liten skarekant, lær kan gi skarpe bretter

 

75 MM FJELLSKISKO

Andrew Expedition Laces ***TESTVINNER 75 MM***

Pris: 3390,-    
Vekt: 1470 g    (str. 48) 

andrewshoes.com

Stabilitet 5,5

Komfort 5 

Snøring 6

Problemløser: Kraftig, stivt glassfiberarmert lær langt over ankel, løs innersko og klassisk beksøm. Likheten til Varg Polar er slående, og vi forbereder oss på å plastre hæl og bruke tid på å gå inn den kraftige 

Skjermbilde 2014-05-05 kl. 09.58.26
Skjermbilde 2014-05-05 kl. 09.58.26

lærskoen. Innerskoen er utstyrt med bedre polstring rundt ankel og i pløse slik at den stive lærkanten ikke kjennes, og gir bedre muligheter for mer støttende snøring av skoen. Innerskoen henger lettere på hælen og «kipper» opp og ned i ytterskoen, selv med ganske fast snøring. Snøringen er klassisk og velfungerende, lang nok nedover forfoten, låsekrok over vrista og og to par maljer over for å stramme til rundt ankel. Lissene er tynnere enn vanlig, men av solid klatretau-kvalitet, som sikrer lang holdbarhet og mindre flising og vannoppsug.

Uten plaster går både første, andre og tredje tur problemfritt, uten gnagsår eller annet ubehag enn klamme føtter. Både ytter- og innersko er helt uten sømmer i hælpartiet der krumningen er utformet med stor omtanke – og som et kompromiss mellom hvor mye innerskoen skal få skli opp og ned, og hvor godt hælen skal holdes fast. Lærforsterkningen inn mot hælen bidrar også til at innerskoen sitter mer fast i sokkene og lettere blir med opp og ned. Det er mye bedre med gnisning mellom inner- og yttersko enn mellom fot og innersko for å unngå gnagsår.

Ytterskallet har et lag polstring under Cambrelle-fôret  for mer isolasjon og fot-skånsomhet enn Polar-skoen. «Knekken» i forfot kommer også raskere og mer tå-vennlig på plass. Det er et større område med bare lær mellom den ellers armerte skoen og tåkappen. Det gir noe mer mykhet i forfot sammenlignet med Polar, men også mer mulighet for at tåknekken passer din fot. Innersålen i skallet er av lær og gir også mer komfort, siden den former seg bedre etter foten allerede etter få timer. Medfølgende innersåle er tynn og enkel, så test om dine favorittsåler gjør skoen bedre.

På dagstur sent i apriltur gjennom nyter vi fraværet av gnaging, og sammen med Gamme 54-skien fra Åsnes er ikke vekten til hinder for at vi legger inn skøyteetapper i rolig rytme. Litt mer betenkt ble vi etter at vann trekker inn i nedkant ved sømmen og inn i lærsålen. Innerskoen påvirkes ikke av dette da den er heltrukket i vanntett kunstskinn, men begge to krevde lang tørketid etter turen i sørpesnø. Det trekker ned fra toppkarakter på komfort.  Innerskoen er ellers så god at den har blitt fast inventar i T4-plastskoene for mindre gnaging og lettere vekt. Den er allikevel en hekto tyngre enn den luftige filt-innerskoen til Varg og Polar, men yttersko er noe lettere. 

I  skavlete eller bratt terreng kan vi slappe av i fot, ankel, legg, lår og hofter på en helt annen måte på skavlete føre, og med tung sekk enn med de halvhjertede konkurrentene fra Fischer, Crispi og Alfa.  Og – ikke minst – her er nok en gang et helhjertet italiensk produkt som forener deg med skiene slik at du (igjen) kan nyte den bratte snøen i elegante svinger med alle ski for lett og spenstig gange – faktisk helt opp til 70-80 mm midtbredde. Regn med å gå opp en størrelse med denne skoen. Passformen kan være noe smal. 

Selv om sålestivhet og vridningsmotstand er halvparten av Lundhags, og at den er klammere og ikke så vanntett, vil vi likevel kåre dette til en ny testvinner i 75 mm-klassen. Den er er lettere å snøre stramt, og stabil i ankel og fot.

 

+ Meget god støtte i hele fot og ankel, ingen gnaging, solid innersko. Håndterer fint breie fjellski – også på hardt underlag

– Klam innersko, tørker sakte (men er vanntett). Fuktighet trenger inn i søm mellom overlær og såle

Crispi Svartisen 75 mm 
Pris : 3199,-
Vekt : 1180 g (str. 47) 

www.crispi.it

Stabilitet 4,5

Komfort 5,5

Snøring 5,5

BC- skoene har generelt hatt noe mindre støtte gjennom mykere lær og såle, men denne oppfatningen på revideres. Det ser ut til at vi har en markert todeling av skoen som lages for den tradisjonsrike 

svartisen_75mm_5512899
svartisen_75mm_5512899

75 mm-normen: De virkelig kraftige, glassfiberstivede som håndterer selv breie ski på skavlete føre, og de som lages med mykere såle som fungerer best for snillere føre og smalere ski. Denen skoen tilhører den siste klassen, selv om høyde og ankelskinner gir forventninger om noe annet – en etterlengtet, stivere fjellskisko for alle som vil ha støtte til tunge bører og berusende utforkjøringer i fjellet, en oppfølger av de populære Asolo- (og Varg-) skistøvlene som ikke lenger er i salg.

Svartisen 75 mm er meget robust bygget opp med kraftig lær, bred skarekant rund baut, med gummisålen fra Vibram sveiset fast, uten noen sømmer eller sprekker som kan suge inn vann. Snøringen er god – går langt nok mot tærne og har god pløse. Riktignok er det samme lange hoppet mellom snøremaljene over vrist som BC-versjonen,  som gjør det mer nødvendig å stramme nedre spenne (sjekk om den er lang nok). Uten spennen fast strammet er det mindre støtte i skoen enn Stetind og Sydpolen. Et trykkpunkt på innersiden av nedre spenne kan kjennes når den strammes hardt til.

Fleks i sålen er overraskende myk, den mykeste vi har kjent faktisk på fjellskisko (Alfa 75 mm er ikke testet) Bra hold i overlær, snøring/spenner og pløse berger likevel at generell stabilitet i bruk i planketesten (sjekk selv ved å stå på kant av trappetrinn). Den har mer hold enn konkurrenten fra Fischer, men er noe mindre stabil med breie fjellski enn Sydpolen – klassikeren fra Crispi –  til tross for at skafthøyde og ankelskinner skaper andre forventninger om en stødigere og stivere skisko. Vi forstår ikke hvorfor en så myk såle er valgt på en sko som ellers kunne bydd på så mye mer stabilitet og andvendelighet. Fra vår datatabell ser vi at sålen måler kun halvparten av de andre konkurrentene i klassen!

Holder deg tørr og ikke for klam en hel dag i solvarme og slush. Gamasjer er ikke integrert i denne skoen, som i BC-versjonen. 

+ Meget bra kvalitet og støtte i overlær og snøring/spenner, vanntett og robust skarekant, puster bra

– Veldig myk såle svekker stabilitet 

Fischer BCX 675     

Pris: 2100,-

Vekt: 1175 g    (str. 47)   

www.fischersports.com

Stabilitet 3,5

Komfort 4,5

Snøring 2

Fischer har laget en 75 mm-versjon som ser kraftigere og stødigere ut enn testvinneren i BC-klassen. Denne 75 mm-versjonen av BCX 6 har mer høyde og stivhet på ankelskinne enn Svartisen, og – ja!

440
440

 Her har sålen, skoens grunnmur, en stivhet og vridningsstabilitet som overgår de aller kraftigste 75 mm-skoene i testen. Kan denne endelig bli en funksjonell arvtaker som vil fungere som en solid støtte på hardt føre og for telemarksvinger ned fjellsider slik de glassfiberarmerte skistøvlene fra Asolo gjorde på 1980- og 90-tallet?

Ved vanlig gange i løyper kjenner vi ikke mye til – eller hindres – av sålestivheten. Vi merker kun noe mer fasthet fram til bøyepunktet som her er noe lenger frem på tåballen. Nansen og Gamme 54-skia fungerer fint på hardt føre. Med stiv 210 cm Åsnes Ingstad sliter vi mer, og med Åsnes Storetind – syretesten for kraftige 75 skisko – får vi bambi på isen-følelse på hardt underlag. Planketesten indikerer også at skoen sliter, og forfoten vrir seg mer enn med selv den myksålede Svartisen. All stabilitet synes å basere seg på sålestivhet og ankelskinne, og det blir svært tydelig hvor mye overmateriale og god snøring bidrar eller svekker skoens stabilitet. Her er det kun snøring som en småsko med fire hull som verken kan stramme rundt ankel eller forfot. Med helt myk pløse og neopren som overmateriale er det ikke mye som stiver av. Riktignok er det noen centimeter semsket lær over skarekant som er sveiset til Vibram-sålen, men så lenge læret ikke danner en hel bue over foten bidrar det lite til å stabilisere.

Skoen puster godt, har bra hælgrep og passform og er også bedre isolert med Thinsulate enn sin BC-bror.  Den har og samme ankelskinne som er tivere og bedre forankret i hælkappe enn Svartisen, men borrelås var plassert slik at vi ikke fikk strammet godt til. Lisse røyk ved andre tur, og innleggsålen er av simpel kvalitet, som absolutt bør være mer isolert og fotformet da skoens bunn er hard plast. Skoen er tett til skarekant, men mye bløtsnø over der fører raskt til våte tær. 

 

+ God stabilitet i såle, behagelig, tydelig hælgrep, stiv ankelskinne, puster bra, lite klam

– Lite stabil pga. mangelfull snøring og støtte i overmateriale. Ikke vanntett, Begrenset tilstramning av ankelskinne

Scarpa T4  
Vekt: 1831 g (str. 46,5)  
Pris: 2499,-
www.scarpa.net

Stabilitet 6 

Komfort 5

Snøring  4

Engelske marinesoldater benyttet denne skoen gjennom Rondane for sju år. Selv kom jeg ikke på tanken ettersom T4 ser ganske lik og stiv som den gamle kjøreskoen T2 fra Scarpa. Og den er det. Innerskoen er identisk – kun uten stropp i toppen og litt 

36202-800
36202-800

lavere. Vekten på ytterskallet er kun en hekto lettere og har to spenner i stedet for tre. Skaftet er noe mykere og lavere og plastpløsen er leddet i to deler slik at du lettere kan bevege leggen fremover når du kobler ut øverste spenne. Flexen i sålen er ca. 20 prosent mykere, men både den og vridningsstabilitet ligger mer enn dobbelt så høyt som selv de kraftigste lærbaserte alternativene.

Med 45 kilo på ryggen (datteren) kan vi fortsatt slappe av i ankel og bein. Vi skjønner at soldater og andre tungvektere setter pris på den høye stabiliteten som ingen lærsko gir i planketesten. Skoen er så stabil og behagelig at den oftest har erstattet T2-skoen i alpinbakken for instruksjon telemark eller alpint. Mykere pløse og fleks gjør at jeg får mer vekt på framfoten og bedre kontakt med skien. Etter 25 års telemarkinstruksjon mener jeg denne skoen faktisk gir en bedre ski- og snøfølelse. Dersom du ønsker at skoen skal berge deg om du henger bakpå i alpinsvinger, etter høye dropp eller som en vektstang for å «bryte opp» framskien, så vil du ha glede en høyere sko. Men denne skoen spiller sammen med ski opp til 100 mm midtbredde og gir mer nærkontakt og frihet, samt mulighet til å skyve foten foran kneet, hvilket er viktig i løst og kupert terreng.

På fjelltur kjenner vi at fjellski som Åsnes Ingstad, Storetind og til dels Fischer 109 blir en langt mer stabil plattform, som lar fot og beinmuskulatur hvile bedre enn alle lærsko. Denne skoen er faktisk en god grunn til å ha 75 mm-bindinger på breie fjellski – samme ski blir straks en kvass alpin/telemark-ski om du bytter over fra en middels stiv lærstøvel.  Omtrent 400 gram ekstra per fot kan være en fornuftig pris å betale for å bedre stabilitet og hvile i fot og bein, selv ved flate turer på skavleføre og med tung sekk. Utforkjøringer og svinger blir mer moro – enten enten  det er klink-hard snø eller dyp løssnø. Med denne skoen får du brukt brede ski sine egenskaper fullt ut.

Innerskoen blir mer klam enn Varg Polar, men vi får ikke inn noe vann på mye sørpeføre. Skoen isolerer på høyde med de beste lærskoene. Noe trekk for at innerskostoff krøllet seg på innersiden av begge ankler, og etter hvert gnagde på en lengre topptur. En lettere og luftigere innersko kan være verdt å prøve ut. Spennene har begrenset effekt særlig på forfoten, så pass på å ikke kjøpe for stor størrelse, eller bygg opp med såler slik at den kan strammes nok. For å låse ankelen bedre burde nedre spenne vært noe lenger opp på vrista. 

Litt synd at fjellski/fri hæl-markedet ikke vurderes viktig nok for å utvikle en lettere versjon av denne skoen som selvsagt er mulig når vi ser at høyere randosko er betydelig lettere.

 

+ Stabilitet i egen klasse, sparer krefter i fot og ankel, god bevegelighet og komfort, super for all telemarkkjøring – også med breie ski og i bratt terreng

– Litt tung, vanskelig å spenne stramt over vrist ved smale føtter, innersko kan få krøller i for og gnage

 

Varg Morgedal      

Varg Morgedal
Varg Morgedal

Pris: 2499 kroner    
Vekt: 1250 g                             
www.vertikal.no

Stabilitet 5

Komfort 5-

Snøring 4

Sålestiv: Du verden for en sålestivhet, det var nesten ikke mulig å hverken bøye eller vri denne sålen merkbart med håndkraft – på nye sko vel og merke. Denne er faktisk stivere enn mine gamle, velbrukte Asolo Extreme. Skoen har meget kraftig, tykt lær med mye støtte, og dermed  naturlig nok mulighet til å gnage. Plaster i bakhånd anbefales på de første turene. Den første lange dagsmarsjen med disse skoene blir jeg imponert over hvor stabilt skiene ligger i dårlige løyper. Skoen har mer stivhet til å holde skiene stabile på varierende underlag, og kan håndtere bredere ski enn Sydpolenskoen. Med sålens solide fundament og tykke lærkvalitet får vi lyst på en centimeter eller to mer høyde i skaftet for mer moro ned fjellsidene. Mer polstring under lærpløsen ville også gitt mer støtte i ankelledd. Du må dra til i snøringen for at skoens stabilitet skal utnyttes, og gjerne flere ganger etter at støvelen har gått seg til.

+ Meget stabil såle og kraftig lær

- Kan gnage og bør gåes inn, tynn pløse reduserer ankelstøtte

 

Varg Polar                          75 mm

Varg Polar
Varg Polar

Pris: 3599 kroner    

Vekt: 1395 g                             
www.vertikal.no

Stabilitet 6

Komfort 5 

Snøring 4 

Stabil: Polar er ytterligere oppstivet med glassfiberarmering i læret, og høyere skaft enn sin "lillebror" Morgedal. Skoen er lik som Varg, men med en egen løs innersko i filt som bidrar med ekstra varme og komfort, spesielt ved teltovernattinger da innersko kan tørkes i soveposen.

For de som kjørte telemarksvinger før plaststøvlene tok helt over, kan denne skoen sammenlignes med den kraftige og ankelstivede Asolo Extreme. For de som ikke har kjørt på annet enn plastsko, her er en sko du virkelig kan kose deg med ned en hvilken som helst fjellside med ski opp mot 70 mm midtbredde. Samtidig har du en sko du kan gå lange turer med og ha varme tøfler og tørre sko til neste dag enten du er på hytta eller i telt.

 Start med å gå kortere turer for å myke opp det stive læret, og vær foreberedt på at du løfter hælen mer enn skoen er interessert i å være med på i starten, noe som gir mulighet for gnagsår. Kanten på det stive lærskaftet avsluttes i overkant uten noen polstring og kan i blant virke litt hard mot leggen da innerskoen ikke har ekstra polstring i dette området. Samtidig er vi veldige glade for støtten det gir til ankelleddet med stivhet så høyt rundt hele skaftet.

+ Svært stabil, også for breie ski og bratt terreng, super for telemark, testens varmeste. Innersko kan benyttes som tøfler

– Stiv hæl og  knekkpunkt ved tær kan gnage, må gås inn

Lundhags Husky                 75 mm 

Lundhags Husky
Lundhags Husky

Pris: 3700 SEK        
Vekt: 1430 g                             
www.lundhags.no

Stabilitet 6

Komfort 6 

Snøring 5

Alt i en: Husky fra den tradisjonsrike skomakerfamilien Lundhags i Sverige går langt opp på leggen som en jaktstøvel. Høyden og det ekstra romslige tåpartiet ruver, men det er i sålen selve grunnmuren i enhver turstøvel ligger. Her blir ordet «mur» nærliggende, de kjennes virkelig ut som ubøyelige mursteiner og jeg får assosiasjoner til alpinsko. Skinnet rundt hele foten er kraftig oppstivet og belagt med vanntett, slitesterkt materiale rundt det hele. Her er det ingen mulighet for at læret sklir ut i bredden og slites eller mister støtte. Skoen har to ekstra lag beskyttelse i front og ingen sømmer i sålekanten som kan gi lekkasjer. Den er helt vanntett til sømmen høyt opp på skoen, og selv der var det ubetydelig fuktighet etter et kvarter i vannkaret.

Når jeg sklir inn i den høye støvelen kjennes alt veldig behagelig, riktig og romslig ut, mer romslig enn andre sko i samme størrelse. Læret gir støtte langt over ankelen. Jeg kan bevege meg i tilnærmet normal gange og de oppleves som stabilt koblet til skiene.

Det er ingen ubehagelige trykkpunkter og vekten kjennes ikke tyngre enn andre 75 mm støvler. Skoen kombinerer ekstrem stabilitet uten gnaging, og vanntetthet sammen med meget gode puste- og tørkeegenskaper. Jeg savnet ikke et sekund plastsko etter mye frisk utforkjøring, og jeg har aldri opplevd føttene så tørre og behagelige etter en full dag i skisko.

+ Super stabilitet, ingen gnag eller trykkpunkter, varm, tørker lett i sovepose, vanntett fot uten utvendige sømmer

- Snøremulighet i forfot, tung å gå med uten ski

 

Crispi Sydpolen GTX           75 mm

Crispi Sydpolen
Crispi Sydpolen

Pris: 2999 kroner    
Vekt: 1235 g                             
www.crispi.it

Stabilitet 5 

Komfort 5

Snøring 5

Gnagefri: Crispi Sydpolen har tykt kvalitetslær, randsøm og beksøm sydd rundt hele skoen, og den grove, klassiske Vibramsålen med spor i hælen til en wire-binding.

Den har litt mer vekt og stivhet i sålen enn BC-skoene, men også en ro og stabilitet gjennom stivheten fra sålen, som sakte finner sitt knekkpunkt sammen med din fot, og ikke et prefabrikert punkt. Skoen er mykere i læret enn Morgedal fra Varg, og det knekker uten skarpe bretter, og gir lite fare for gnag over tærne.

I planketesten sliter overlæret med å holde Storetind-skien på rett kjøl. Litt urettferdig siden skoen ikke er lagd for denne type ski, men den kraftige sålen gir et bra fundament i skoen, og den har mer å gi hvis pløse og skaft hadde mer av det tykke læret skoen ellers har. Læret er erstattet av mykt hanskeskinn i skaftets øvre 3-4 centimeter, og hælkappen er heller ikke stiveste sort. Men så var det da heller ingen antydning til gnaging, som ikke er uvanlig med kraftige beksømsko.

Helt vanntett og bra isolasjon mot vinterkulda i fryseren, og den er bare en halv grad kaldere enn de to doble skoene her i testen. Skoen er den mest komfortable 75 mm-skoen vi har testet og har mer støttende potensial hvis skaft og pløse får litt mer grovlær.

 

+ God stabil såle, kraftig lær uten trykkpunkter og gnagetendenser, vanntett

- Moderat ankelstøtte 

Om testen

I tillegg til fjellskiturer har skistøvlene vært gjennom en frysertest, vannkartest, såleflex og torsjon. Under vannkartesten satte vi skoen i vann et kvarter for å se hvor mye vann som kom inn. I frysertesten la vi en halv liters flaske med  kroppstemperert vann i skoen, snørte godt igjen med «ullsokk-ball» i ankelen og målte hvor mye vanntemperaturen var sunket etter 70 minutter i fryserskapet med tjue kuldegrader. Med «planketesten» skapte vi identiske føreforhold for å sjekke stabiliteten i skoen når vi kanter en fjellski på en planke som skråner 45 grader.
Testing under reelle snøforhold ble mest vektlagt med både snille, preparerte forhold og bratte utforkjøringer. De mest krevende forholdene for mange av skoene var likevel gjenblåste løyper med veksling mellom beinharde skavler og bristende skare.
Hovedtesteren er 95 kilo med skostørrelse 46-47. Han har nok litt over middels stødighet i ankel etter mange år med telemarksvinger i lærsko og økter med myke lengdeløpskøyter. Lettere personer vil oppleve mindre krefter som vrir ski og skisko hver sin vei, og samme skisko i mindre størrelser vil gjerne oppleves mer stødige da tykkelse i lær er den samme. Derfor vil vi for store personer heller anbefale en kraftigere modell. Vi har alle ulike former på føttene og det er derfor viktig å ta seg god tid til å prøve dem på egne føtter.