Med påsken for døra er det ikke dumt å øve litt basisferdighetene i skisenteret før man drar opp i fjellet. Det mener Pål-Trygve Gamme, som har arrangert fjellskikurs i Varingskollen de siste sju årene, hovedsakelig for DNT, men også en del privattimer. 

– Det er en del som er engstelige for å kjøre bratte utforkjøringer når de er i fjellet. Det øver vi på i bakken. Mer kontroll på svinging og det tekniske gjør at man føler seg tryggere på tur. Her i lavlandet har vi myk snø nå som det er såpass sent på sesongen, slik at det er lettere å styre og det ikke gjør så vondt om man faller, sier han. 

Annonse

Merethe Holldorff var en av deltakerne på fjellskikurset siste helga før påske. Kurset, som gikk over en torsdag kveld og hele lørdag, var hennes første skikurs og en del av forberedelsen til årets påskeferie på Hafjell. 

– Jeg vil gjerne bli tryggere på ski generelt og føle at jeg mestrer nedoverbakkene bedre når vi går utenfor løypene. Det at vi gjorde ting veldig sakte gjorde at jeg kunne kjenne på hva jeg gjør, både med beina og overkroppen, for å få skiene til å svinge dit jeg vil. Pål-Trygve er også god til å oppdage det man ikke ser selv. Han så for eksempel at det å svinge til høyre fikk fint, men at jeg slet mer med å svinge til venstre. Da fikk jeg en klype på votten for å huske å gi vekt til den siden også, sier Holldorff. 

Saken fortsetter under

Merete Holldorf var en av kursdeltakerne som tjuvstartet påsketuren i Varingskollen sist helg - med skikkelig påskestemning i anlegget de hadde nesten for seg selv. Foto: Pål-Trygve Gamme

Kommer til fjells med prislappen på skiene
Ideen til toppturkurs fikk Gamme da han selv deltok på toppturkurs i Jotunheimen for seks år siden. Da oppdaget han at mange kunne hatt nytte av å ha øvet seg i lavlandet før de reiste til fjells. 

– Det var jo folk der som kom med prislappen fortsatt hengende på utstyret, og som ikke visste hvordan de skulle kle seg skikkelig for fjelltur. Da tenkte jeg at det er mye de kunne ha trent på i lavlandet før de reiste til fjells, sier Gamme. 

Med god teknikk er det en lek å kjøre nedoverterreng på opp mot 30 grader helling

(Saken fortsetter under)

Video: Harald Tønder Simonsen 

Økende interesse for fjellski
Gamme har drevet med telemark siden det ble populært her i landet på midten av 1980-tallet, og holdt skikurs i over 30 år. De siste årene har særlig toppturkursene vært populære, men nå merker Gamme også større interesse for telemarksving og fjellski. Han tror det blant annet skyldes at dette utstyret gir enda flere bruksmuligheter. 

– Med fjellski kan du velge om du vil kjøre parallellsvinger eller telemarksvinger, du kan kjøre i anlegg, eller du kan gå ukesturer i fjellet og lengre distanser. Med randoneeutstyr er du mye mer låst, og det er begrenset hvor langt man orker å gå bortover med den typen ski og støvler, sier Gamme, og legger til at han har snakket med flere som nå går tilbake til telemarkutstyr nettopp fordi det er mer fleksibelt på den måten. 

Interessert i topptur? Her finner du tester av utstyr, artikler om sikkerhet, turforslag og inspirasjon  

Med grønne tallerkener i hendene og klyper på vottene får elevene til Pål-Trygve Gamme individuelle påminnelser om tyngdeoverføring og andre elementære prinsipper for fjellsckikjøring. Foto: Pål-Trygve Gamme

LES OGSÅ: UTEs samleside med turmatoppskrifter