Børge Ouslands vinterskole

Polfarer Børge Ousland har også vært nybegynner en gang. Vi ble med vinterens mester over Finnmarksvidda, for å lære triksene som får selv de kaldeste vinternettene til å bli store opplevelser.

Sist oppdatert: 23. oktober 2014 kl 08.55
GOD RYTME: Vi går en time, stopper i ti minutter. Går en time. Stopper i ti minutter. Det er en fin rutine. Alle foto: Matti Bernitz Pedersen
GOD RYTME: Vi går en time, stopper i ti minutter. Går en time. Stopper i ti minutter. Det er en fin rutine. Alle foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 2 minutter

Kulda. Mørket. Vinden. Frosne tær. Sludd. Bakglatte ski. Tung pulk. Masse utstyr. Tungvint og tidkrevende.

Unnskyldningene for å droppe vinterturen er mange, og de veier ofte såpass tungt at mange faktisk velger bort teltturen på vinterstid. UTE dro på skitur over Finnmarksvidda i februar, med pulken full av spørsmål, for å se om det var mulig å lære seg å takle alle de utfordringene teltlivet om vinteren byr på. Det er ikke tilfeldig at eventyrere som drar på lange vinterturer helst vil gjøre det igjen og igjen. 

Leder for turen var polfarer, fotograf, dykker, forfatter, marinejeger, foredragsholder og eventyrer Børge Ousland. Han har gått til Sydpolen. Til Nordpolen. På vinteren. Alene. Han har seilt nordøst- og nordvestpassasjen rundt Nordpolen på én og samme tur. Han har skrevet ni bøker, og levd et grensesprengende ekspedisjonsliv i hele sin voksne alder. Han har mottatt flere internasjonale priser og har hele verden som arena for sine foredrag og presentasjoner.

Børge har gått læringsveien selv. Den første langturen var med tre dykkerkompiser over Grønland på 80-tallet.

– Vi lærte noe nytt hver eneste dag. Det var ikke mye vi gjorde riktig på den turen, forteller han.

Kanskje lærer du noen triks som får selv de kaldeste vinternettene til å bli store turopplevelser. Og forresten, Norges fremste ekspedisjonsmann lærte et knep av oss også..

UTE er til salgs i de fleste Narvesen-kiosker. Er du abonnent, får du bladet rett i postkassa én uke før det kommer i salg. Abonnenter får også digital og søkbar tilgang til alle tidligere UTE-utgivelser tilbake til 2008. Finn gode høsttilbud i Fri Flyt-butikken.

Les også: Fri Flyt har samlet alle nyheter, reportasjer, produktomtaler og tester om Sweet Protection. Sjekk dem ut her

Publisert 23. oktober 2014 kl 08.55
Sist oppdatert 23. oktober 2014 kl 08.55
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen