Bestigningen av Kjerkjeberget (631 moh.)...

…og 18 andre fjell. Karine Falck-Pedersen vært på skitur til det høyeste fjellet i hvert fylke.

Sist oppdatert: 7. mars 2014 kl 09.00
Kjerkjeberget, Oslo
Kjerkjeberget, Oslo
Lesetid: 3 minutter

– Det er mange som har gått alle fylkestoppene, men ikke på ski. I retrospekt kan jeg kanskje skjønne hvorfor, siden noen av toppene ikke er så lette å komme til på vinterstid. I utgangspunktet håpet jeg å få det til på en sesong, men til slutt strakk det seg over to sesonger, forteller Karine Falck-Pedersen som har bakgrunn fra både alpint og frikjøring på toppnivå.

Lista over de høyeste toppene hvert fylke inneholder berømtheter som Store Skagastølstind (2405 moh.), Jiehkkevárri (1814 moh.) og Øksfjordjøkelen, men også de  beskjedne  Slavasshøgda i Østfold, 632 meter høye Skibergfjell i Vestfold og Oslos høyeste høyde, Kjerkjeberget (631 moh.) . Den siste viste seg å gi motstand for tindebestigeren.

– På sommeren bør det være relativt enkelt å gå til toppen ved å følge blåmerket sti, men på vinterstid må man tråkke egen vei til toppen og bør belage seg på å bruke lang tid. Å ta med seg truger er heller ingen dum ide, selv om jeg ikke var smart nok til å gjøre det! Selv om denne turen er relativt enkel er det et godt stykke inn til der man begynner oppstigningen, så dermed en herlig tur om man liker å gå på langrenn.  Det mest komiske med denne toppen er at det var den jeg slet mest med å nå. Hele tre forsøk måtte til før jeg endelig stod på toppen – alene en mandag formiddag på dagstur fra Hemsedal, sier Karine Falck-Pedersen.

Les også:  Head utvider Kore-Serien

Se filmen fra Kjerkjeberget her:

Prosjektet var inspirert av en venn og skikjører, Chris Davenport, som gikk alle toppene over 14,000 fot i Colorado på ett år. Men skijenta gledet seg aller mest over å få se nye fjellområder, utforske dem, samtidig som å få unike opplevelser med venner og bekjente.

– Høydepunktet med prosjektet er litt vanskelig å finne tilbake til. Av en eller annen merkelig grunn var det ikke å bli ferdig med den siste toppen, det føltes bare merkelig. Hodet mitt klarte ikke å ta inn at det hele var over, og jeg tror en del av meg nå som jeg går inn i en ny vinter, tror at jeg fortsatt mangler en topp eller to. Et overordnet høydepunkt er nok alle tur- og naturopplevelsene jeg fikk med meg, og som jeg var så heldig å også få dele med andre. Det er noe helt spesielt ved den meditative tilstanden man kommer i når man er ute på tur; ingen telefoner, ikke noe stress, ikke bråk, bare ro, sier hun. 

Les også: Slik velger du skisko

Hun innrømmer likevel at noen fylker har mer å skilte med enn andre.  

– Om jeg skulle dra frem ett høydepunkt av turene så henger både Jiehkkevarri og Oksskolten veldig høyt. De ble begge gått i midnattsollys og ble helt utrolige opplevelser på grunn av været, men også fordi vi pushet oss så veldig ved å gå om natten. Det er da man virkelig kjenner på vilje, motivasjon og viktigheten ved å holde fokus. Jeg tror det er umulig for meg å komme med ett eneste høydepunkt – det ble mange!

Se filmen fra Oksskolten her: 

Les også: Fri Flyt sine nyheter om toppturer i Romsdalen

Karine Falck-Pedersen

Karine_portrett

Bærumsjenta Karine Falck-Pedersen fullførte i 2012 prosjektet med å gå på ski til det høyeste fjellet i hvert fylke. Hun har studert i USA og konkurrert i både alpint og frikjøring, men nå har interessen dreid mot fjellski og topptur. Helgen 6. til 9. mars  arrangerer hun SkiYogaCamp for jenter i  Sunnmørsalpene. 22. mars holder hun sitt foredrag Nitten Norske Eventyr på High Camp i Hemsedal. 

Publisert 7. mars 2014 kl 09.00
Sist oppdatert 7. mars 2014 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen