Telting om vinteren kan være en fantastisk opplevelse, men mange friluftsfolk er også usikre på om det er noe for dem. 

Det å sette opp et telt i nysnø byr på helt andre utfordringer enn på sommerstid.

Så hvor skal teltet stå, og hvordan? Vil det ikke bli veldig kaldt?

Det trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig å få en komfortabel natt utendørs, selv om teltet står på snø. 

Noen ting er det viktig å tenke på, som at du trenger en plan flate, at teltet må kunne stå godt også i ruskevær. Dessuten vil behovet for å lage varme måltider antakelig være avgjørende for hyggen.

Tord Hafnor går i denne episoden gjennom sine beste råd for hvordan du får fine teltturer om vinteren. 

NI VIKTIGE TIPS TIL VINTERTELTING

1. Tråkk ned snøen
Tråkk ned området der teltet skal stå. Det binder snøen, og det er enklere å feste bardunen. Området må være litt større enn selve teltet, slik at du har god plass til feste bardunene.

2. Ikke mist stengene i snøen
Ta ut stengene en og en så de ikke faller ned i snøene. Snø i stengene kan gi snø i kanalene. Snøen kan smelte og deretter fryse til is igjen.

3. Kortsiden mot vinden 

Sett en av teltet kortsider opp mot vinden. Da blir det mindre vindfang. Forsøk også plasser inngangen mest i le, og gjerne slik at du har utsikt når du våkner neste morgen.

4. Stålkanten ut
Hvis du bruker ski må du stålkantene inn mot teltene slik at at barduene ikke kappes av mot den skarpe stålkanten.

5. Trinsen opp
Hvis du bruker stavene til barduene, sett stavene med trinsen opp. Da får du stavene lengst ned i snøen.

6. Grav grop
Grav en grop ved inngangen. Her kan du enten stå oppreist eller sitte mer behagelig. Kjenner du teltet ditt gått, kan det være praktisk å grave gropen før du setter det opp.

7. Hold orden
Inne i teltet må du ha orden tingene dine. Hovedregelen er at eiendelene dine enten skal være på   kroppen, i sekken eller i soveposen. Det er lurt og hyggeligere med litt teltregime.

8. Innesone
Innerteltet behandles som en innesone. Unngå å dra for mye snø inn. Bank godt av skoene. Ta gjerne med litt snøbørste, for eksempel en oppvaskkost, slik at du får av deg snøen før du går inn.

9. Ikke frys
Hvis du er redd for å fryse, er det et godt tips å varme vann på primusen og helle i en flakse du kan ha i soveposen. Da har du også lunkent vann tilgjengelig når du våkner.

PÅ LAG MED FJELLET

I UTEs nettserie På lag med fjellet får vi nyttige tips og leksjoner som gjør oss bedre rustet til å bruke fjellet på vinterstid. Programleder Tord Hafnor lærer bort hvordan vi tenner bål, finner vann, setter opp leirplassen, lager mat og får det hyggelig i teltet. Se alle episodene av På lag med fjellet her.