Mens ubehandlet dun raskt mister sine isolerende egenskaper når det blir fuktig, bidrar hydrofobisk behandlet dun til å opprettholde luftgjennomstrømmingen, selv når ytterstoffet blir gjennomvått. 

Den britiske impregneringsprodusenten Nikwax har tidligere hevdet at deres hydrofobisk behandlete dun (NHD) er opptil ti ganger bedre enn ubehandlet dun.

Annonse

De viser til tester som bekrefter at de kan redusere dunets vannsugende effekt ytterligere. Ved å plassere dun og fjær i et ettlitersspann og riste godt, har den dun passert 150 minutter før alt er dryppende vått.

Ubehandlet dun har til sammenligning et gjennomsnitt på 22 minutter. Særlig på soveposer eller dunjakker, som fort kan bli fuktig, spiller det en rolle. Mange velger heller fibersoveposer enn dun, når fukt kan bli en utfordring.

– Vi har jobbet hardt for å forbedre ytelsen og påliteligheten til NHD. Etter at vi lyktes med 150 minutter i testen, jobber vi nå mot 200 minutter og snart 300 minutter. På siste nivå vil en dunjakke med NHD tåle flere timer med regn, forteller Nick Brown, som er administrerende direktør og grunnlegger av Nikwax.

Nikwax har aldri brukt miljøgifter som aerosol og fluorkarboner, og er opptatt av å vise at god vanntetthet kan oppnås selv med minimal miljøpåvirkning. 

Det har blitt spesielt viktig etter at PFOA ble forbudt, og som har medført en del omstillinger i sportsbransjen.

Selskapet ble grunnlagt i 1977 av fjellklatreren og eventyreren Nick Brown.

Impregningeringsgiganten har satt bransjestandard for miljøvennlige impregneringsløsninger som forlenger levetiden til sko, klær og utstyr.