Her er våre tips til hvordan du skjermer din matlaging fra vinden. Her hjelper det å være godt forberedt, for det er ingenting som er mer frustrerende enn en dårlig komfyr.
Selv når du har funnet deg en sitteplass i le, kan vinden bli et problem. Til å begynne med bør du vurdere hvilken type brenner og driftstoff du har, og hva slags tur du har tenkt deg ut på.
Sover du i telt i fjellet eller under tarp i skogen, er det ulikt utstyr som funker best. Riktig drivstoff i brenneren avhenger også av temperaturen ute. Du kan lese mer om dette i vår guide til kokesystemer!

Du kommer til å ha problemer når det blåser med dette oppsettet!
Bruk passende drivstoff
Som nevnt er planleggingen viktig, såpass som at du kan gjøre mye med gode innkjøp. Du kan brenne rødsprit på stormkjøkken, gass fra en gassbeholder eller multifuel. Disse løsningene kan brukes litt om hverandre.
Vi anbefaler gass og bensin og utelater å skrive så mye om rødsprit. Det er derimot verdt å nevne at du får gassbrenner til den gode gamle Trangiaen. Den står godt i vinden, men gjør en slett jobb med stekepanneløsningen siden avstanden mellom brenner og panne blir for stor, og vindutsatt.
Tommelfingerregelen er at du bør bruke bensin når det er kaldt, og gass når du er i høyden. Om du vil bruke spritbrenner om vinteren, kan du lese hvordan Nils Faarlund gjør det.

Den gode gamle Eagle FMS105 -brenneren har et mer vindsikkert format.
Finn en brenner med effektivt format
Står flammen din lavt over bakken på et trygt underlag, har du gjort mye riktig. Vurder formatet på din brennerløsning når du kjøper inn, eller setter den opp. Står brenneren din høyt, må du også ha et høyere vindfang for å verne den fra vinden.
Vurder derfor drivstoffbehovet ditt og ta med en lav gassflaske om brenneren din er koblet på toppen av gassflasken liksom på illustrasjonsbildet over.
Det er selvfølgelig også relevant hvor du går. Vurder terrenget der du skal være, og bli kjent med brenneren din. Du kan se video og lære mer om å fyre opp brenner i UTEmagasinets friluftsskole her!
Du bør også vurdere å skaffe kjeler eller brennersystemer med lukket varmevekslingssystem. Eksempel på dette er MSR Reactor (også kjent som Windburner), Jetboil Zip og Kovea Alpine Cup. Disse er dyre, men effektive.

Vindskjermer flest er sammenleggbare og forholdsvis lette - men det blir jo mere å drasse på.
Bruk en vindskjerm
Det er en god investering å kjøpe en vindskjerm som passer for ditt bruk. Sjekk først om det ikke finnes en standard vindskjerm til din brenner, for enkelte Primus-patenter finnes for eksempel egne hetter som kan tres på gassboksen. På bildet over ser du Optimus sin egne løsning for de populære brennerne Vega og Polaris. Du kan lese mer i vår test av gassbrennere her!
Det finnes flere generiske løsninger for vindskjerm, og de er ganske rimelige. I tillegg til å verne for vinden, reflekterer en godt montert vindskjerm mere varme og gir en mer effektiv brenner. MSR Solid Heat er for eksempel en vindskjerm med en slik funksjon, men den funker best for lave brennere.
Har du en særlig høy brennerløsning, kan du vurdere vindskjermen fra Eagle products, den røde på bildet over. Den er 68cm høy, som kan være nok til å rekke opp til kjelen du bruker. Se også vår test av kokekjeler!
Lag en vindskjerm!
Det finnes forsåvidt ingen bedre vindskjerm enn naturen selv! Om du først leser dette når du er ute i naturen og trenger tips, så kan vi ikke si mer enn å anbefale å se rundt deg. Store, flate gjenstander er din venn! Her kommer noen generelle tips:
- Du kan sette brenneren ned i et søkk, eller grave den litt ned i snøen (men sørg for at den står stødig, og vær oppmerksom på at snøen smelter)
- Husk å tenke på hvor vinden kommer fra. Bruk steinheller eller løs bark for å bygge en vindskjerm rundt.
- Å bruke din egen kropp er enkelt. Har du en ekstra jakke du kan spenne opp mellom deg og din turkamerat?
- Liggeunderlag, særlig av den gamle opprullede skum-typen fungerer også godt til å lage vindfang med. Sett deg på kne med vinden i ryggen og bre ut liggeunderlaget som en superheltkappe!
- Om du vet hva du gjør kan du ta med brenneren inn i teltet - men pass deg for kullosforgiftning!