Hvis ryggsekken er godt og effektivt pakket, merker du knapt at du har den på ryggen.
Men når bærer du tungt og over lengre tid, kanskje over flere dager, er det naturlig at den ekstra belastningen på ryggen gjør seg gjeldende.
Det er ikke uvanlig med slitasje- og belastningsskader som følge av tung sekk over tid.
Heldigvis finnes det noen enkle justeringsmuligheter som er verdt å benytte seg av, slik at bæringen av ryggsekk kan bli en ålreit opplevelse.
De samme grunnprinsippene gjelder for både dagstursekker, storsekker eller topptursekker.
Er du på jakt etter en helt ny ryggsekk, kan du også følge prinsippene nedenfor i butikken.
Fyll opp sekken med soveposer eller lignende , slik at den får tilnærmet form som en fullpakket sekk.
Når sekken er pakket og klar til å hektes på ryggen:
Hva som er den optimale innstillingen vil variere litt etter hva slags terreng du går i, men punktene over vil være et nyttig utgangspunkt.
Den store fordelen med ryggsekken, sammenlignet med for eksempel kofferter, vesker og bagger, er sekken fordeler ekstra vekten jevnt, og særlig når du beveger deg i ulendt terreng.
Ulempen med den ekstra belastningen er at det kan før med seg ryggsmerter, nakkesmerter og konstant trykk mot beina og fotsålen. Selv om sekken veier 20 kilo, er det individuelt hvordan en 20 kilo tung sekk oppleves på ryggen.
Sekkens utforming og oppakning betyr naturligvis noe, på linje med den fysiske formen.
Det blir gjerne sagt at vekten bør være på omtrent 10 prosent av kroppsvekt for barn for å unngå overbelastning, tilsvarende 10-15 prosent for ungdommer og 20 prosent for voksne personer.
Tre råd når du pakker tursekken:
Vår erfaring er at det som oftest er bedre å ha en litt for stor sekk som ikke er fullastet, enn å måtte stroppe på mye av utstyret utenpå sekken.
Det finnes mange gode ryggsekker på markedet i ulike litersklasser, fra minimalistiske løpesekker til storsekker i 100-litersklassen.
Felles for de fleste av dagens tursekker er at de har anatomisk tilpasset utforming for begge kjønn, og bæresystemer med ulik grad av polstring/lufting som føyer seg med bevegelsene når du går.
Vi har tidligere skrevet om hva som kjennetegner en god tursekk, og også hvordan du best pakker tursekken. Sliter du med å bli fornøyd, finnes det velprøvde metoder for å modifisere ryggsekken med egne grep.
For toppturer på ski er det naturligvis andre hensyn til pakkingen av sekken enn på teltturer om sommeren. Noen klassiske gjengangere er:
Hvordan du beveger deg i ulendt terreng må naturligvis tilpasses ut fra der du går.
Vi har alle vår egen måte å gå på, og det finnes ikke noen rett og feil måte når du vandrer i fjellet.
Klarer du å ha en god holdning med rett rygg og åpen brystkasse, og øre over skuldre når du går, så har du en nøytral posisjon som ikke belaster ryggen.
Hvis du kjenner at sekken sitter stabilt, kompakt og har jevn vektfordeling når du beveger deg, er du etter alt å dømme på god vei.
Er du bare litt støl etter gårsdagen, og mye vil kjennes bedre ut når du har gått deg varm.
På lengre turer kan det være lurt å veksle litt på de ulike justeringene, ut fra terrenget man går i, og hvis man kjenner gryende gnaging.
La skuldrene ta av i en periode for å avlaste hoftene, slakk opp hoftereima, og stram inn skulderreimene.
Mange velger å gå med staver, for å avlaste hofter og knær.
Når det er bratt, går du automatisk mer foroverlent, og det kan være hjelp i å stramme skulderstroppene for å flytte vekten lengre opp.
Vi trenger vel ikke å gjenta alle fordelene av å gå en tur, men det er ikke uvanlig å gå seg i bedre fysisk form av å bære sekk.
Når du bærer ryggsekk, bruker du både kjernemuskulatur og de store muskelgruppene i beina.
Styrker du disse musklene, vil de hjelpe deg når du skal bære tyngre sekk på tur.
Trenger du ekstra motivasjon gjennomføre den berømte «planken», så er det en typisk styrkeøvelse som vil gjøre deg bedre rustet til å bære tung sekk.