SPESIALBEHANDLING: De fleste klær kommer med en vaskeanvisning om hva plagget tåler. Denne artikkelen tar deg videre bak symbolene. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 10 minutter
Slaps, smuss, svette og skitt. Mange vegrer seg for å vaske tekniske friluftsklær fordi det krever litt mer innsats enn bare å bare slenge dem inn i vaskemaskinen. Men også skallplagg og dunjakker trenger en vask i blant for å opprettholde egenskapene sine.
– Hvis ikke klærne blir rene, går varigheten av dem ned. Mange har litt å gå på når det gjelder hvordan vi skal vaske klær. Her har alle har litt å hente, mener Ingun Grimstad Klepp ved Oslo Met.
Hun har tekstiler, klesvaner, vaskevaner og miljø som sitt fagfelt. I boken sin, Lettstelt, skriver hun om hvordan du kan forhindre unødvendig slitasje på klær gjennom vask.
Vasking av tekniske skallplagg (klær med membran)
Gore-Tex, Sympa-Tex, eVent, eller Permatex: Uansett membranteknologi så anbefaler klesprodusentene at du vasker skallplaggene dine når de blir skitne.
Det gjør at både vanntettheten gjenopprettes og pusteegenskapene opprettholdes.
Skallplagg inneholder en vanntett membran, i tillegg til en vannavstøtende overflate. Pusteegenskapene avhenger av om de mikroskopiske porene i materialene er åpne og ikke tettet igjen av tørket svette, grus og søle. Oljeprodukter vil ødelegge den vannavstøtende overflaten som gjør at vann ikke trenger gjennom, men perler seg på utsiden.
Både Helly Hansen, Norrøna, Klättermusen og Gore anbefaler bruk av flytende vaskemidler når du skal vaske deres skallplagg – og at du ikke bruker tøymykner.
Vaskepulver vil slite på det beskyttende belegget som sikrer vannavstøtende egenskaper.
Vaskepulver og tøymykner kan dessuten tette porene som sikrer pusteegenskapene med såperester.
Du bør heller ikke bruke vaskemidler som inneholder blekemiddel og styre unna flekkfjerningsprodukter.
Videre bør du sette vaskemaskinen på et ekstra skylleprogram for å skylle bort alle såperester. Du bør også begrense hastigheten på sentrifugen noe.
Hvor varmt vann?
Skallklær kan som oftest vaskes på 40 grader. For å begrense mekanisk slitasje på plagget under vask, er det viktig å lukke alle glidelåser og borrelåser, samt å slippe opp strikken på hetta og nederst om de er strammet inn.
Det er også viktig å unngå å vaske skallklær sammen med andre veldig skitne plagg.
Tørketrommel – ja eller nei?
Det er anbefalt å tørke skallplagg i tørketrommel på lav varme, men følg vaskeanvisningen på plagget.
Tromling vil reaktivere det vannavstøtende belegget på overflaten av plagget. Du kan også tørketromle et plagg uten å vaske det først for å gjenaktivere det vannavstøtende belegget (DWR – Durable Water Repellant).
Gore understreker at vaskerådene gjelder for alle deres skallplagg unntatt de superlette Shakedry-plaggene, som krever egne forholdsregler. ShakeDry-plagg skal ikke tørkes i trommel.
Har du ikke tilgang på tørketrommel, kan du forsiktig stryke skallplaggene med et strykejern, uten bruk av damp og på lav varme. Det vil friske opp de vannavstøtende egenskapene i overflatebelegget på plagget. Se etter strykejern-tegnet på vaskelappen. Noen strykejern har til og med en egen outdoor-innstilling.
Reimpregnering
Du kan påføre ny impregnering ved behov. Men:
Impregnering som vaskes inn i plagget vil kunne påvirke pusteegenskapene negativt, ettersom slike midler også impregnerer innsiden av plagget.
Spray er å foretrekke, og gjerne litt ekstra der det er slitasje – for eksempel skulderpartiet som typisk får litt ekstra gnaging på grunn av sekken.
Klättermusen anbefaler for eksempel å reimpregnere deres skallplagg for hver andre vask. Noen ganger holder det bare vaske plagget for at plagget skal bli som nytt, uten behov for reimpregnering.
«Både Helly Hansen, Norrøna, Klättermusen og Gore anbefaler bruk av flytende vaskemidler når du skal vaske skallplagg.»
Vasking av ull
Viktig beskjed: Hvis ulltøyet ikke lukter eller er synlig skittent, kan det være like hensiktsmessig å henge plagget til lufting framfor å vaske den etter bruk. Vasking bidrar til at ullfibre slites av.
Vanlig vaskemiddel fungerer, men varigheten av ullklærne går veldig ned, fordi enzymer i vaskemidlene bryter ned lanolin-laget i ulla.
Regel nummer én er derfor å bruke ullvaskemiddel og ullvaskprogram, som oftest på 30 grader, eventuelt å vaske for hånd.
Hvis krise, så er det bedre å bruke hårshampo som vaskemiddel enn vanlig vaskepulver.
Er det ull i plagget (selv om det bare er 30 prosent), så skal plagget skal vaskes som ull. Strekk gjerne plagget litt til ønsket form etter vask, om nødvendig.
Du har kanskje hørt at ullklær krymper av varme?
Pssst: Faktisk tåler ull kokende vann, men da må du koke dem som du koker en torsk: Ikke røra i gryta samtidig (bruk en balje – IKKE vaskemaskin)
Ull innerst er fortsatt regel nummer en for turfolk. Les tester av både ulltrøyer og ullongs.
Vasking av polyester
Nei, fleece-jakka er ikke laget av fleece – den er laget av polyester. Polyester er et utbredt tekstilmateriale fordi det er formfast, slitesterkt og lett.
Polyester er et syntetisk fiber, fremstilt av olje. Polyester har mange gode egenskaper – det tåler både sollys og de fleste kjemikalier, og det kan brukes både rent eller som blandingstekstil.
Fleece ble oppfunnet på 1970-tallet som en syntetisk imitasjon av noen av ullas beste egenskaper. Polyester er enkelt å vaske og vedlikeholde, for det tåler mer enn for eksempel ull og silke.
Den store ulempen med både produksjon og vask av polyester er mikroplast, som er alvorlig forurensende. Det forskes mye på mikroplast og det anbefalte rådet er å behandle polyester som spesialavfall. Noen vil si at du bør bruke disse plaggene kun når du virkelig trenger dem.
Som oftest kan polyester-plagg vaskes på 40 grader, men ta en ekstra titt på vaskelappen om er noe ekstra å ta hensyn til, som for eksempel andre materialer i plagget.
Bruk gjerne egne vaskeposer for å samle opp mikrofiber når du vasker polyesterplagg. Avfallet tømmer du i søpla og ikke i toalettet, eller vasken.
«Undersøkelser viser at det er lurt å vaske polyester, polypropylen og annet plastfibertøy med mye vann, men med lite mekanisk friksjon. Bruk derfor lav hastighet på sentrifugen.»
Vasking av dun
Dunjakka vasker vi ikke oftere enn nødvendig, men dessverre er ikke den noe mer motstandsdyktig mot skitt og smuss, enn noe annet.
Får du skitt på jakka, så er det lurt å tørke det bort så fort som mulig, med en fuktig klut, eventuelt med litt flytende vaskemiddel – eller ren snø.
Ved vask anbefales samme vaskemiddel som du ville brukt til ull, og som oftest tåler dunplagg en temperatur på 40 grader, men ta en ekstra sjekk på vaskeanvisningen.
Dunplagg må tromles for at den skal komme tilbake i sin opprinnelige form. Det klassiske trikset ved tromling er å bruke tre-fire tennisballer i tørketrommelen for å få fordelt fjærene godt på plass i dunkamrene. Velg skånsom og lang tromling.
Ta ut og rist dunjakka i blant underveis i prosessen.
Når du rengjør støv i tørketrommelen, kast det i bøtta og ikke i vasken eller toalettet.
Et godt og anbefalt råd er å levere plagget til renseri, for å forsikre at dunen blir fordelt godt og for å få spensten tilbake i plagget.
Vasking av softshell
Softshell-klær vaskes gjerne på samme måten som skallbekledning forøvrig, men følg vaskeanvisningen i plagget og vask ikke på varmere enn 40 grader.
Likevel er det forskjell på softshell sammenlignet med rene skallplagg: De krever nøyere vedlikehold av den vannavstøtende impregneringen. De har ingen vanntett membran inne i stoffet, men bare en vannavstøtende film på utsiden for å holde vann ute.
Små flekker kan gjerne vaskes bort med en fuktig klut i stedet for å vaske hele plagget i maskinen. Før vask bør du være nøye med å lukke alle glidelåser. Det gjelder også på de plaggene du måtte vaske sammen med softshell-plagget.
Det er viktig å unngå bruk av tøymykner på softshell-klær – og heller ikke bruke for mye vaskemiddel – fordi såperester vil ødelegge pusteegenskapene til plagget.
Dynke eller vaske plagget for hånd i et kar med vannoppløst impregneringsmiddel
Impregneringsmiddel i vaskemaskinen eller ved å spraye på impregneringsmiddel. Dynker du plagget i impregneringsløsning vil du nødvendigvis også impregnere innsiden av plagget, noe som hemmer pusteegenskapene.
Spray-impregnering. Spray vil gjøre det vanskeligere å få middelet påført helt jevnt på plagget. Fordelen er til gjengjeld at du kan påføre litt ekstra der hvor membranen slites, for eksempel ved skuldrene på grunn av sekk.
For å aktivere impregneringen bør du varme opp plagget etter påføring, gjerne ved å ta det en runde i tørketrommelen på lav varme.
Softshell-produkter bør som grunnregel ikke strykes med strykejern, men se vaskeanvisning for plagget det gjelder.
«Softshell-produkter bør som grunnregel ikke strykes med strykejern.»
Vasking av syntetisk sportsundertøy
Alle som bruker sportsundertøy av polyester eller polypropylen vet at disse plaggene fort kan begynne å lukte noe annet enn frisk blomstereng. Vask dem helst raskt etter bruk, for egen og andres velvære.
Helly Hansen anbefaler å vaske deres polypropylen-plagg – kjent som Lifa Dry og Active – med flytende vaskemiddel og lunkent vann (40 grader).
Forskerne mener at det er lurt å vaske polyester, polypropylen og annet plastfibertøy med mye vann, men med lite mekanisk friksjon. Det vil begrense noe av utslippet av mikroplast i vannet. Vask derfor med lav fart på sentrifugen.
I tillegg har det vist seg at bruk av tøymykner kan redusere plastfiberutslippet med over 35 prosent!
Ønsker du å begrense mikroplastutslippet ytterligere bør du vaske plaggene dine i en GuppyFriend eller tilsvarende vaskepose som er laget for formålet.
Det er ikke anbefalt å tørke syntet sportsundertøy i tørketrommel, fordi det kan smelte plastfibrene, samt føre til mer pilling, løse tråder.
Organisasjonen Framtiden i Våre Hender fraråder generelt bruken av plastbaserte plagg av polyester, polypropylen og andre plastfibre, selv om disse plaggene til en viss grad er laget av resirkulert plast.
I stedet anbefaler de bruk av naturfibre som ull og økologisk bomull.
Tynt ullundertøy kan ofte erstatte syntetisk sportsundertøy. Det vil også som regel lukte mindre enn polyester- og polypropylenplagg og dermed kunne brukes flere ganger mellom hver vask, noe som er positivt generelt med tanke på vann- og energibruk.
MILJØVENNLIGE VASKEMASKIN-RÅD
Vask klærne sjelden, men gjør det når plagget er skittent.
Fyll opp vaskemaskinen når du vasker. Det gir mindre friksjon og derfor færre avslitte fibre.
Bruk flytende vaskemidler i stedet for pulver. Skrubb fra pulver gjør at flere fibre løsne, løser heller ikke alltid opp og kan tette porene i plagget.
Unngå vaskemidler med høy pH og giftige stoffer.
Vask på lav temperatur. Noen materialer ødelegges og avgir fibre på høy temperatur.
Unngå lang vaskesyklus. Det gir mer friksjon og dermed økt slitasje.
Kjør med lav sentrifugering for å unngå at fibre slites av.
Når du rengjør støv i tørketrommelen, kast det i bøtta og ikke i toalettet.
Nye vaskemaskiner er ofte mer energieffektive og bruker mindre vann enn eldre modeller.
Slik tolker du vaskesymbolene
Mange av vaskesymbolene er lette å forstå, men det kan likevel være lurt å sette seg inn i detaljene av hva de ulike hieroglyfene betyr.
Vannbalje med tall på angir anbefalt maksimal vasketemperatur for plagget.
Streker under vannbalja beskriver hvor skånsomt du bør vaske på gitt temperatur. En strek betyr at du bør vaske plagget skånsomt. To streker betyr ekstra skånsomt. Skånsomt i denne sammenhengen betyr først og fremst redusert sentrifugehastighet. Men det bør også vises ekstra hensyn til hva du vasker sammen med klær som krever ekstra skånsom vask. Du bør unngå å vaske spesielt sårbare plagg sammen med plagg med grove glidelåser, borrelåser, eller veldig skitne plagg.
Vannbalje med hånd i betyr at plagget bør håndvaskes.
Du kan til nød bruke det mest skånsomme programmet på vaskemaskinen.
Strykejern-symbolet angir om plagget kan strykes, og på hvor høy temperatur.
Et kryss over strykejernet betyr at plagget ikke skal strykes.
Et strykejern med én prikk betyr maks temperatur på 110 grader.
To prikker betyr maks 150 grader.
Tre prikker lar deg skru strykejernet opp til 200 grader.
Tørketrommelsymbolet ser slik ut
En firkant med en sirkel inni forteller deg om plagget tåler tromling eller ei. Kryss betyr nei. En prikk inne i sirkelen betyr tromling på lav varme, under 40 grader. To prikker inni sirkelen lar deg tromle på 60 grader.
Trekantsymbolet angir bruk av blekemiddel
En utkrysset trekant betyr at plagget ikke tåler bleking.
Skravert trekant betyr at plagget tåler mild bleking uten klor.
Åpen trekant betyr at plagget tåler all bleking.
Sirkel med bokstav
F inni sirkelen betyr at plagget tåler kjemisk rens med fluorkarboner.
P i sirkelen betyr at plagget tåler rens med alle vanlige rensekjemikalier.
W i sirkelen betyr at plagget tåler vannbasert rens.
Streker under symbolet angir graden av skånsomhet i prosessen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.